Hur är det med S och V:s syn privata aktörer? Apropå beslut om boendestöd.

 

På onsdagens sammanträde med individ- och familjenämnden genomfördes ett viktigt beslut. Med nya insatsen boendestöd ska personer få ett mer skräddarsytt stöd. Men mycket oklarheter kvarstår innan stödet ska införas nästa år.
Alliansen önskade att stödet ska ingå i lagen om valfrihetssystem, LOV, men fick avslag. Jag känner nu en oro för vilka konsekvenser införandet kan få för enskilda personer

I dag finns flera privata aktörer i kommunen med lång erfarenhet av boendestöd med hemtjänst som insats. Vi Allianspartier känner därför en oro för vilka konsekvenser införandet kan få för enskilda personer som i dagsläget får insatsen utförd av externa utförare, som de har skapat välutvecklade relationer med.

Alliansen ställer sig också frågande till om kommunen kan rekrytera den personal som krävs för att ha insatsen i kommunal regi. Enligt en beräkning ska kommunen anställa ytterligare 16 personer, men hur många som behövs i slutändan är oklart.

Därför ville vi Allianspartier att boendestödet också ska ingå i lagen om valfrihetssystem, LOV, men yrkandet röstades ner.

Det här tycker jag är tråkigt och på sammanträdet riktades misstänksamhet mot privata aktörer. Andra partier ondgjorde sig på sammanträdet över de privata aktörerna. Det är tydligt att majoriteten tillsammans med Vänsterpartiet vill ta bort valfrihet för Umeborna. Jag rekommenderade Vänsterpartiet med flera att göra studiebesök hos en mycket duktig och kompetent privat aktör, exempelvis hos personalkooperativet Aya eller Din & Min omsorg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se