Dags för en liberal nationalism som enande kraft i Sverige!

Partikollegor i mitt parti vill lansera en ny integrationspolitisk riktning som ska möta nationalismens frammarsch. En liberal nationalism och ett nationellt projekt som är Sverigedemokraternas motsats.

Min partikollega och riksdagsledamoten Mauricio Rojas (L) skrev i en debattartikel i Svenska Dagbladet om att det som i grunden står på spel är vilken typ av nation Sverige kommer att vara i framtiden. I det perspektivet kan en mångfaldsbejakande liberal nationalism bli ett verkningsfullt redskap i kampen mot etnonationalismens potentiella hot mot det fria och öppna samhällets fundament.

Jag håller helt och hållet med Mauricio Rojas. Dock finns det röster som menar på att nationalism är något negativt och att det här som snarare är något som kan spela SD i händerna. Jag tycker att det är fel att tänka så.

Många svenskar associerar nationalism med främlingsfientlighet och populism. Så måste det inte vara. Nationalism kan vara en enande kraft i ett pluralistiskt samhälle. Liberalism och nationalism går hand i hand och tvärtom vad många tror så råder det ingen motsättning mellan liberalism och nationalism. I vår tid, och i vår del av världen, är i stället ett brott mellan de två otänkbart. Om detta skriver Liberal Debatts Jesper Ahlin Marceta. Och Liberaler kan inte dra sig undan nationalismen. Vi måste erkänna den. När vi väl har gjort det kan vi använda den i våra liberala politiska projekt. Vi kan börja tala om svenskhet med en ideologiskt kvalificerad röst. Vad är bra med den svenska kulturen, och vad är dåligt? Vilka inslag i det svenska hämmar individen, och vilka främjar henne?

Jag tror också att Sverige behöver hitta tillbaka vad som kännetecknar vårt land, våra gränser, våra normer och värderingar. Det går att både vara en sund svensk nationalist och samtidigt omfamna mångfald. En liberal nationalism kan därför vara en enande kraft i vårt nu splittrade Sverige.

Vad tycker du? Är det dags för en liberal nationalism som kan vara en frisk och sund nationalism i motpol till den konservativa och främlingsfientliga nationalism som SD står för?

En kommentar

  1. Johan Karlsson

    En nationalism är exkluderande. Den måste ta avstånd och skilja ut sig från andra. Så har nationalismen slitit sönder det forna Jugoslavien.
    En sann liberal måste ställa nationella gemenskaper som underordnade universella värden som internationell solidaritet, fredsarbete, mänskliga rättigheter, miljön och demokrati.

    En nationalism oavsett vad man kallar den kommer att leda till konflikter och krig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se