Hur har Umeå kommuns placerade ungdomar det på SIS och HVB-hem?

Hur har våra placerade ungdomar det på SIS och HVB-hem?

På grund av flera uppmärksammade fall i media om olika typer av missförhållanden på SIS ungdomshem, så initierade jag som vice ordförande i individ- och familjenämnden i Umeå kommun i januari i år till socialdirektören och ordförande att något behövde göras för att säkerställa att våra egna placerade ungdomar inte far illa under placeringen.

Därefter beslutade vi politiker i individ- och familjenämnden i februari att utreda hur det fungerar för dem som har placerats härifrån. I april togs beslut att även utreda hur det fungerar för dem som placerats på HVB-boenden, och resultatet av undersökningen presenterades på nämndens sammanträde under onsdagen.

Resultatet visar att ingen* av de ungdomar som av socialtjänsten i Umeå har placerats på SIS ungdomshem eller HVB-boenden vittnar om några allvarliga missförhållanden. Det gör mig lättad då vi ständigt matas av riksmedia om hur illa behandlade placerade ungdomar blir på SIS-ungdomshem och HVB-hem är. Dock vill jag inte förringa de allvarliga uppgifterna om de fall där ungdomar faktiskt har farit väldigt illa under placeringen. För de finns såklart. Men känns viktigt att få en mer nyanserad bild också vilket denna kartläggning gör tycker jag.


*Ingen av ungdomarna som plockats ut som kontrollärenden av de totala antalet placerade ungdomar.

 

Länk till artikel: https://www.vk.se/2023-08-23/efter-undersokning-vi-ser-inga-tecken-pa-missforhallanden-cb035?pak=8XXCh7HQHFDhMsADlV___HSj7dlNGzTOiQGu30rxN03V/vcPWMl0rn3HcVq7DEnu5i8wgPtXiZa8i2pPzhYWBnXwM96S8K7AVOPcUu

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se