Damned if you do damned if you don’t? Om att skydda våra mest utsatta

I går var det en artikel i VK om en kammarrättsdom gällande en förälders rätt till umgänge till sina barn som genererade stora rubriker. Jag tänker inte på något sätt gå in i det enskilda ärendet utan lyfta det här ur ett större perspektiv och om hur socialtjänsten debatteras i media.

Lokaltidningarna i Umeå bevakar socialtjänsten och dess nämnd i Umeå kommun mycket och det blir många svarta rubriker. Det har vuxit fram ett scenario ”Damned if you do, damned if you don’t”. Har socialtjänsten agerat framställer media det som att de gjort fel, har socialtjänsten inte agerat framställs det som att de också gjort fel. Den bild som då kan tänkas konstrueras är att oavsett vad, agerar socialtjänsten fel utifrån sitt uppdrag.

Socialtjänstens uppdrag är så oerhört komplext och svårt. Det är människor som jobbar med människor och i konfliktfyllda vårdnadstvister och uppslitande LVU-beslut kommer alla inte att vara nöjda. Men barnets bästa måste alltid beaktas och vara i prioritet. Uppger exempelvis ett eller flera barn i en familj att de är rädda för sin ena eller båda föräldrar, att de blir slagen och är rädda för att vara i hemmet så kan inte socialtjänsten utgå i första hand att de hittar på eller ljuger.

Som socialpolitiker är jag angelägen att i mediabruset om socialtjänsten göra media, medborgare och andra politiker uppmärksam på socialtjänstens uppdrag. Beroende på hur det passar sig kommer artiklar i media att vara vinklad utefter den stora kritikerkören. Det viktigaste bör ändock trots svarta rubriker som genererar klick och gilla-markeringar att media samt medborgare funderar på vad som är barnets bästa utefter uppgifterna som finns. Och socialtjänstens uppdrag.

Jag vill betona att det får stora konsekvenser på både kort och lång sikt att för socialtjänsten kunna utföra sitt uppdrag samt bygga tillit till sina kommunmedborgare när damned if you do, damned if you don’t scenariot konstrueras. Min oro är att konsekvensen av detta kan bli att medborgare inte vågar ta kontakt med socialtjänsten om de har oro för sig själv eller någon annan.

 

Något annat som jag vill säga som rör umgängen utifrån artikeln i gårdagens VK:

I januari i år dog Tintin, 8 år, från Luleå på ett umgänge hos den ena föräldern. Efteråt fick socialnämnden i Luleå kritik liksom rättsväsendet. Rättsväsendet för att de är bristfälliga i att väga in riskanalyser av barnet kring sina avgöranden och där föräldrarna ges större rätt till sitt barn än tvärtom. Socialtjänsten fick kritik för att de inte gjort mer. För uppenbarligen kan socialtjänsten trotsa domar om umgängesrätt – om barnet är i fara. Jag vill tro och hoppas att socialnämnder runtom i Sverige trotsar domar ser till barnets/barnens bästa och kan trotsa domar om umgängesrätt om det är det bästa för barnets skydd och säkerhet. Trots den kritik det kan medfölja att se till barnets bästa och inte föräldern/föräldrarnas bästa bör det vara det mest angelägna att se till barnets bästa. Och vem har mest rätt, föräldrarna till barnet eller barnet till sina föräldrar? 

EDIT 3 september: Det jag skriver i sista stycket ovan om det som jag säger ”domstolstrots” är en hänvisning till experten Mikael Thörn vid Jämställdhetsmyndigheten. Länk här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/experten-socialtjansten-kan-trotsa-domar-om-umgangesratt-om-barnet-ar-i-fara

Det var en miss från min sida att inte bifoga denna i inlägget. Det jag också skulle ha skrivit närmare var att ett verktyg som socialtjänsten kan använda för att komma runt umgängesbeslut om de gör bedömningen att det är en uppenbar fara för ett barn är lagen om LVU. Detta är ett exempel på kryphål socialtjänsten uppenbarligen kan ta som i sig kan tolkas som domstolstrots.

Sedan vill jag poängtera att Socialtjänsten alltid måste följa lagen till punkt och pricka med hänvisning till de möjligheter Socialtjänsten har enligt socialtjänstlagen.

Min förhoppning är att detta stycke inte ska misstolkas. Syftet är att skydda barn och att INGET barn ska dö eller bli allvarligt skadad under umgänge.  Ytterligare hänvisning till blogginlägg 3 september som är en replik på Jan Hägglunds blogg inlägg. 

 

 

 

 

4 kommentarer

  1. AML

    Hanna Lundin Jernberg… Hör du inte själv hur du låter? Är du riktigt klok?

    Hur kan du ha den position du har när du inte begriper att detta inte handlar om ”föräldrarätt” eller ”barnrätt” utan att RÄTT BARN får RÄTT HJÄLP.
    .
    För att RÄTT BARN ska få RÄTT HJÄLP krävs:
    1. Resurser till insatser på FLER NIVÅER än placeringar bara., samt
    2. RÄTTSSÄKRA UTREDNINGAR och beslut, dvs att utredningarna är gjorda i enlighet med god utredningsmetodik och med respekt för GRUNDLAGEN, LAGAR som gäller SOCIALTJÄNSTEN, LVU mm samt att Socialtjänstemännen följer SOCIALSTYRELSENS RIKTLINJER för SOCIALSEKRETERARE.
    .
    Har du Hanna Lundin Jernberg fortfarande inte begripit att DET är vad kritiken handlar om? Hur är det möjligt att fortfarande inte inse att KRITIKEN mot er är era utredningar, beslut och insatser, uppföljningar i PRAKTIKEN är GODTYCKLIGA.
    .
    Hanna Lundin Jernberg – Vet du inte vad rättssäkerhet är, men slå upp ordet RÄTTSSÄKERHET då! Vet du inte vad god utredningsmetodik är, men googla då ”Barnets bästa kollen”, så kan du se själv vad det är ni INTE GÖR och GÖR FELAKTIGT!
    .
    Och begriper du inte på vilken grund kritiken vilar att ni BRYTER mot MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER… Men LÄS GRUNDLAGEN då, människa och SKÄMS! för att DU sprider desinformation och påstår att det handlar om ”föräldrarätt” version ”barnrätt”. SKÄMS!!!

  2. Leif

    Är det inte enklare att ni bara glömmer bort dom. Borgarsvin som ni brukar ju ha en förmåga att göra det. Minst 45000 i månaden annars blir man inte sedd av dom blåbruna äcklen.

    Hoppas du trivs med nazisterna, tja har man sålt ut Sverige till sina polare förtjänar man att sitta med nazister

  3. Pingback: Replik på Jan Hägglunds blogginlägg där han säger att jag bland annat bör avgå och JO-anmälas | Hanna Lundin Jernberg (L) vice ordförande Individ- och familjenämnden

  4. Missnöjd Förälder

    Hanna Lundin Jernberg. Då har jag lite frågor till dig.

    Du påstår att den bild media målar upp av Socialtjänsten i stort och socialtjänsten i Umeå inte stämmer och att den försvårar erat jobb. Du påstår att ni vill skydda barnen men låt mig då ställa frågan: Vem skyddar barnen från era lögner och påhitt?

    Det finns mängder av fall där det bevisats lögner och felhantering i fall från eran sida, detta är dock nåt ni vägrar i sten att erkänna och det finns en total ovilja att rätta till dom fel ni gjort.

    Granskningar av era utredningar av erkänt sakkunniga på just det området finner att ni bryter mot barnkonventionen fullständigt ignoreras. Barn som säger att dom vill hem till mamma och pappa ignoreras för att det är inte förenligt med eran egen vilja att hålla barnen borta från föräldrar av orsaker som är totalt uppdiktade. Hur vet jag att dom är uppdiktade? Ni kan inte ens svara på varför ni tagit barnen! Istället för svar får man gaslightning, hot om att aldrig få hem sina barn, och ren psykisk misshandel.

    Ni drar ner på umgänge utan vare sig rimlig orsak eller ens det rättsliga beslut som krävs. Hur ni lyckas? kalla det bara nåt annat än umgängesbegränsning så går allt bara fint! Ni placerar dessutom barn så långt det bara går hemifrån TVÄRT EMOT det som står i lag och stadgar, att barn i första hand ska placeras så nära familj och hemkommun som möjligt, och sen skyller ni på nåt löjligt som man inte har någon som helst möjlighet att kontrollera… Allt är så lätt för er att fejka, dikta ihop och fantisera fram, för allt är det ju sekretess på och ingen kan kontrollera det.

    Ni är inte opartiska som ni ska, ni agerar direkt på vad jourhem/familjehem/fosterfamilj säger utan några som helst bevis och saboterar relationer mellan barn och föräldrar. Men kommer föräldrarna och påpekar t ex att barnen mår dåligt och har självskadebeteende, då rycks det på axlarna och den hägrande semestern är viktigare.

    Så, återigen till frågan. Vem skyddar barnen från er?

    Ytterligare frågor:

    När ska ni erkänna era fel?

    När ska ni låta er granskas av UTOMSTÅENDE OBEROENDE GRANSKARE och inte en köpt företagshälsovård som sätter alla runt ett bord med cheferna närvarande och frågar om det är någon som har problem med chefer?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se