Hur vänder vi utvecklingen och stärker socialtjänsten?

Har precis tittat på ett mycket intressant panelsamtal som hade som tema att våga lita på socialtjänsten och vad som behöver göras för att vända utvecklingen där färre har tillit till socialtjänsten.

Precis som jag nämnde i mitt tidigare inlägg så får socialtjänsten i landets kommuner svårigheter att utföra sitt uppdrag med anledning av hur media framställer socialtjänsten i artiklar. I detta panelsamtalet nämns även de desinformationskampanjer som gör att familjer inte söker det stöd de har behov av och att barn far illa. Risken är att tilliten till socialtjänsten och välfärden undermineras med anledning av allt detta.

I en undersökning som Infostat genomfört på fackförbundet Visions uppdrag svarar 41 procent att det inte är sannolikt, alternativt helt osannolikt, att personer skulle söka socialtjänstens stöd om de hade behov av det.

Även socialsekreterares arbetsmiljö påverkas av misstron och kampanjer med felaktig information. Medarbetare hängs ut på sociala medier och utsätts för hot och förtal. Vad behöver göras för att vända utvecklingen och stärka socialtjänsten?

 

Jag själv tror att det är bra vid LVU-beslut (omhändertaganden av barn eller ungdom) att en enskild socialsekreterare inte behöver stå på själva beslutet utan att förvaltningen eller enheten är den som står bakom beslutet.

Dessutom tycker jag att desinformationskampanjerna inte är enbart en fråga för ocialtjänsten att hantera utan det bör ses som en gemensam angelägenhet, dvs en hel kommun eller flera myndigheter behöver gemensamt hantera detta.

Jag tycker att socialtjänsten behöver arbeta mycket mer kunskapshöjande ute i kommunen. Jag tycker det är bra om man även finns på sociala medier och berättar om socialtjänstens arbete och uppdrag (Vilket jag som politiker i Umeå kommun har drivit som fråga i individ- och familjenämnden).

Flyktingar och andra invandrare MÅSTE få kunskap i hur välfärden är organiserad i Sverige samt vad socialtjänstens uppdrag är. Exempelvis är det också viktigt att personer från andra kulturer som kommer till Sverige förstår att barnaga är förbjudet och straffbart. Punkt. Även att all form av hedersrelaterat våld och förtryck är förbjudet.

 

 

8 kommentarer

  1. Jan Sjöström

    Hej!

    Umeå kommuns socialtjänst saknar kompetens, inte
    minst den obstruktion rörande myndighetsfunktion
    som kontinuerligt uppvisas är ytterligt upprörande!

    Ingen fungerande demokrati existerar i en motpol
    mot de normer som kommer ur regelverk. Myndighet
    agerar endast i och ur överprövningsbara beslut.

    Att kontinuerligt trampa förbi detta i egen agenda är
    vad som skapat aktuell situation. Umeå kommuns
    socialtjänst står naturligtvis aldrig över given ordning.

    Återigen, funktion kräver kompetens. Resultat kräver
    kompetens. Det duger inte att fortsätta ”hånflina” in i
    tillsynsmyndighets ständiga kritik rörande fel i tjänst.

    Respekt för yrkeskategorin måste återställas, politiken
    avkrävas fullt ansvar för sak och situation, i detta har
    vi naturligtvis samsyn.

  2. Britta

    Hanna det är inte okej att lägga över ansvaret och därmed skulden på saklig, konstruktiv kritik ( det finns en uppsjö av forskningsresultat och artiklar från -82, då den nya socialtjänstlagen kom)kasta inte drabbade under bussen, som har sin upplevelse och erfarenhet av socialtjänsten utan att ha rejält på fötterna. Hanna du har inte rejält på fötterna.
    Psykologiska försvaret pekar ut en islamistisk grupp som desinformatörer, alltså inga andra kritiska föreningar, grupper eller enskilda. I det här inlägget nämner du alla kritiska som desinformation, det är fel.
    Jag föreslår att du följer hjälten ( ni sitter på samma stol men i annan kommun) Peter Lundberg, Älvsbyn exempel och granskar senaste 30 LVU ärenden och efter det kan du skriva nytt blogginlägg för då behöver du inte fundera på vilken är åtgärden längre.

    • hannalun (inläggsförfattare)

      Hej Britta,

      Inlägget jag skrev handlar om ett panelsamtal fackförbundet Vision anordnade tidigare i år. Det sändes på TV2 förra veckan. Panelsamtalet talade utifrån ett nationellt perspektiv. Vilket jag även gör i mitt inlägg. Jag kastar inte några under bussen eller lägger ansvaret på någon annan lokalt.

      ”I det här inlägget nämner du alla kritiska som desinformation, det är fel.” skriver du i din kommentar. Britta, var skriver jag exakt detta i mitt inlägg? Jag finner inte dessa ord.

      Hanna det är inte okej att lägga över ansvaret och därmed skulden på saklig, konstruktiv kritik ( det finns en uppsjö av forskningsresultat och artiklar från -82, då den nya socialtjänstlagen kom)kasta inte drabbade under bussen, som har sin upplevelse och erfarenhet av socialtjänsten utan att ha rejält på fötterna. Hanna du har inte rejält på fötterna.
      Psykologiska försvaret pekar ut en islamistisk grupp som desinformatörer, alltså inga andra kritiska föreningar, grupper eller enskilda. I det här inlägget nämner du alla kritiska som desinformation, det är fel.
      Jag föreslår att du följer hjälten ( ni sitter på samma stol men i annan kommun) Peter Lundberg, Älvsbyn exempel och granskar senaste 30 LVU ärenden och efter det kan du skriva nytt blogginlägg för då behöver du inte fundera på vilken är åtgärden längre.

  3. brorson

    Tycker att du gör ett vanligt fel, som politiker, som borde vara allmänhetens företrädaren men uppträder som fackliga ombudsmän för de offentliganställda, och inte sällan i chefsställning. Jag har sett problemet från ”andra sidan”, dock har jag aldrig själv drabbats av något tvångsomhändertagande. Men jag har sett de drabbades totala rättslöshet i egenskap av nämndeman i en förvaltningsdomstol. Jag ingick i en grupp på tre personer, där de bägge andra var utsedda på ”professionella” meriter och alltid dömde till ”kollegornas” förmån. Visserligen inte kollegorna i deras egna kommuner, för det hade varit jäv.

    Detta betyder dock inte att jag vanligtvis gick emot de sociala tjänstemännens beslut, men i några få fall gjorde jag det. Jag tog uppdraget som nämndeman, eftersom jag vill veta varför domstolar kam döma så fel. Nu vet jag det. Det finns ett grundfel i förvaltningsprocesslagen m som är den lag, som styr förvaltningsdomstolarnas arbete. Rättslöshet för den enskilde är sanningen. Det är inte alls som i de vanliga domstolarna, där en åklagare måste bevisa vad han / hon påstår. Socialtjänstemännens utredningar, som kan vara av de mest skiftande kvaliteter, räknas som fakta i förvaltningsmålen.

    Jag hade innan jag blev nämndeman träffat två kvinnor, som fått sina barn tvånsomhändertagna utan laglig grund. I det ena fallet hade barnet stått mellan framstolarna i familjehemmets bil och farit som en projektil genom framrutan, när bilen i hög fart på halt väglag körde av vägen. Efter bara en månad hade socialnämnden placerat ett nytt barn i samma familjehem – uppenbarligen för att rädda deras ekonomi.

    I det andra fallet var tvångsomhändertagandet så uppenbart felaktigt så att kammarrätten hade upphävt tvångsomhändertagandet. Socialchefen, som varit med på rättegången och förlorat målet sa åt kvinnan att inte triumfera. Barnet skulle tvångsomhändertas under någon ny förevändning., Kvinnan tog barnet med sig och flydde till en annan kommun i Sverige.

    Jag har själv talat med denne socialchef, eftersom han hade dragit in hemtjänsten för mina svårt handikappade föräldrar, med motivering att min kusin, som besökt mina föräldrar under ett par timmar under en semesterresa, borde ta hand om dem. Det blev kanske för dyrt med alla olagliga barntvångsomhändertaganden? Jag vill understryka att detta inte handlar om Umeå kommun. Men jag är något förvånad av den hårda kritiken från andra kommentatorer på den här bloggen mot Umeå. Enligt min erfarenhet som nämndeman har kommuner av samma storlek som Umeå mer rutin på tvångsomhändertaganden av barn och gör bättre utredningar. De verkliga skräckexemplen, som jag sett som nämndeman, har varit i mindre kommuner, där man kanske har bara ett enstaka sådant ärende per år.

    Det är också vanligt att sociala tjänstemän och politiker inte förstår lagen. och blir mycket förvånade och t.o.m, upprörda om domstolen efter att ha godkänt ett omedelbart tvångsomhändertagande och omedelbart därefter beslutar att tvångsomhändertagandet ska upphöra. Men ett omedelbart tvångsomhändertagande bygger ju på den anmälan, som man fått in, kanske från en illvillig granne eller från en helt okunnig person, som bara velat barnets väl. Det är bara att läsa lagen. När målet kommit till domstolen, har vi haft mer fakta än som fanns med i den ursprungliga anmälan.

    Att ett omedelbart tvångsomhändertagande har skett, används ofta som ett argument för att ett fortsatt tvångsomhändertagande är nödvändigt. Omedelbara tvångsomhändertagande sker. förutom på ofta på ett synnerligen magert fakta-underlag genom s.k. ordförandebeslut (beslutet tas av socialchefen + socialnämndens ordf. eller vice ordf.) vilket är en helt förkastlig ordning ur rättssäkerhets-synpunkt. Din förra partiledare Nyamko Sabuni ville ändra på detta, men blev omedelbart därefter avpolleterad för att hon hade fel kön och fel hudfärg för att passa de självgod

    • hannalun (inläggsförfattare)

      Hej brorson,

      Jag ska göra ett försök att försöka kommentera dina kommentarer. Tack för dessa. Att vara politiker i en socialnämnd är nog det svåraste förtroendeuppdrag en politiker kan ha i en kommun. Det är en nämnd som väcker känslor och som upprör. Nämnden är omgärdad av mycket sekretess vilket gör det ännu mer svårare att försöka vara transparent som politiker. Det är också en svår balansgång i nämnden då dels har vi som politiker yttersta arbetsgivaransvaret, dels medborgarnas insyn i nämnden och exempelvis i individärenden där vi har myndighetsutövningen. Jag lutar mot att det är bättre att i Sverige gå mot Finlands-modellen där man avskaffat politikernas inflytande över individärenden.

      Precis som du skriver så finns det mycket som rättsinstansen behöver bli bättre på. Jag hör på dig att du har mycket kunskap som nämndeman, vilket glädjer mig.

      Jag tror inte att socialtjänsten ska gå mot ett mer repressivt förhållningssätt. Det ska det polisära ha hand om. Samtidigt i vissa fall kanske socialtjänsten behöver vara mer tydlig och fyrkantig när det handlar om ungdomar med kriminellt beteende (Jag talar utifrån ett nationellt perspektiv, inte Umeå).

      Det behövs nog ungdomsfängelser som avlastar SIS i de fall ungdomar är där pga allvarligt kriminellt beteende och domstolsbeslut om ex sluten ungdomsvård.

      Vad Nyamko Sabuni sagt angående tvångsomhändertaganden:

      – Liberalerna vill att det inrättas en särskild enhet inom Socialstyrelsen som ska kunna fatta beslut om omhändertagande av barn i särskilt känsliga fall.

      – ”Det behövs en nationell nivå med möjlighet att fatta beslut utan att kriminella nätverk i förorterna ska kunna komma åt socialsekreterare”, säger Nyamko Sabuni (L).

      – Liberalerna vill också att socialtjänsten omfattas av blåljuslagen, den lag som gör det olagligt att angripa eller störa polisen, brandkåren och ambulanspersonal.

      Vad jag uppfattar är att hon menar att denna enhet ska ta beslut i ytterst känsligt fall. Exempelvis barn till kriminella. Idag finns i orter framförallt söderut i Sverige där socialsekreterare undviker tvångsomhändertaganden eller andra ingripanden i familjen med rädsla för de kriminella. Därav hennes uttal. Jag känner även en socialsekreterare som arbetat i Malmö stad som berättat om detta och att hon var med om detta själv. På så sätt kan det kanske vara bra som Nyamko säger att en särskild enhet inom Socialstyrelsen tar beslut i dessa fall så att inte enskilda tjänstemän blir hotade eller utsatta för våld. Det är en svår balansgång.

  4. brorson

    forts. Din förra partiledare Nyamko Sabuni ville ändra på detta, men blev omedelbart därefter avpolleterad för att hon hade fel kön och fel hudfärg för att passa de självgoda macho-männen i partiet. Så dog en ytterst angelägen debatt med hennes sorti ur politiken.

    Nyanko föreslog att besluten om omedelbara tvångsomhändertaganden av barn skulle tas av en särskild enhet inom Socialstyrelsen. Det är ett förslag, som bör diskuteras och utredas-Men problemet är att dessa experter kommer att sitta mycket långt från den verklighet, som det handlar om. Ett omedelbart tvångsomhändertagande ska alltså göras vid så akut fara för ett barns liv eller hälsa, så att en utredning, om det verkligen är nödvändigt, inte hinns med. Barnet måste räddas omedelbart, IFALL det som sägs i anmälan är riktigt.

    Jag förmodar att en sådan akut fara för ett barn vanligen upptäcks i samband med ett polisingripande. Och då är ju en åklagare den myndighet, som polisen på plats har kontakt med- Och då borde ju åklagaren kunna ta beslutet om omedelbart tvångsomhändertagande – gärna i samråd med ett expert-team med dygnet runt-jour hos Socialstyrelsen.

    Vad så gäller för psykologiskt försvar, inrättad av den dåvarande S-regeringen med moderat yrkesofficer som första generaldirektör. så är det en skandal och skam för ett land., som vill påskina att det är en demokrati. att man har en censurmyndighet ,,med uppgift att bekämpa allt från misstag p.g.a. okunnighet till rent maktmissbruk. I synnerhet när ”desinformationen” kommer från ett nybildat politiskt parti. Partiet Nyans må ha fel i sitt antagande att det skulle vara medveten förföljelse mot just muslimer, men jag tvivlar inte på att muslimer är överrepresenterade bland familjer som har drabbats av felaktiga tvångsomhändertaganden av barn.

    Det är dessutom en väsentlig skillnad mellan muslimsk familje-. släkt-, och klankultur och en svensk myndighetskultur, som är formas av Alva Myrdals rasbiologiska idéer. som gick ut på att vissa individer var så genetiskt undermåliga att de inte borde ha några barn alls, och att omhänderrtagna barn inte borde placeras bland släktingar, som kan ha samma gener. När jaag var nämndeman var det vanligt, och så är det väl fortfarande, att ett tvångsomhändertaget barn skulle placeras så långt från föräldrarna som möjligt, att all kontakt med de biologiska föräldrarna skulle motverkas. I ett fall, som jag var med och dömde i (jag reserverade mig) dög varken barnets mormor eller mammans väninna.

    Det är inte konstigt att muslimer reagerar- Det har även Europadomstolen för mänskliga rättigheter gjort genom flera fällningar av Sverige för brott mot föräldrarätten. Du tar själv lite väl lätt på problemen med invandringen och olika kulturer, när du skriver ”Exempelvis är det också viktigt att personer från andra kulturer som kommer till Sverige förstår att barnaga är förbjudet och straffbart. Punkt.” Är det bättre att ungarna blir kriminella för att föräldrarna inte vågar uppfostra dem? Det förekommer att barn springer till myndigheter och överdriver eller helt enkelt ljuger.

    Att våra sociala myndigheter får kritik i media oavsett om de har ingripit med tvång eller inte har ingripit med tvång, bevisar inte att kritiken är obefogad. Vad som bevisas, är att den okunskap, den brist på rutiner och den rättslöshet, som jag skrivit om, leder till fel åt båda hållen-

    • brorson

      Missade att Myndigheten för psykologiskt försvar, som inte får förväxlas med en äldre myndighet med samma namn men hade andra uppgifter, inrättades av den socialdemoikratiska enpartiregeringen 2022-01-01. Var Magdalena eller Putin först med en sådan myndighet? Okej, Putin är värst. Den svenska censurmyndighet har fortfarande inte åtalsrätt vid förtal mot staten. SD blundar för verkligheten, när man tror att yttrandefriheten är räddad om koranbränningarna får fortsätta.

  5. brorson

    Fler unga kan komma att behöva omhändertas för att skyddas från att hamna i kriminella nätverk. Det säger den socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M), i Ekots lördagsintervju. – Vi befinner oss i en otroligt allvarlig situation just nu. Vi sticker ut. Det finns inget annat europeiskt land där så unga som 10-åringar rekryteras direkt in i kriminella nätverk, så det här handlar ju om att skydda barn, säger ministern i intervjun.

    Jag tvivlar inte alls på att ministern har rätt i att barn i faro-zonen måste byta miljö. Men varför straffa föräldrarna för samhällets oförmåga att låsa in de kriminella gängen? Moderat som hon är, är hon indoktrinerad i Alva Myrdals familjesplittrings.-filosofi. Det är som med den ensamma mamman, som har träffat en ny man, som inte är av den bästa sorten. I stället för att tvångsomhänderta den vuxna missbrukare, tvångsomhändertas barnet. Det är enklare. Ministern har tydligen tagit till sig av kritiken mot de skandalomsusade Sis-hemmen, och föredrar familjehem. Fattar hon inte att ett från sina biologiska föräldrar tvångsseparerat barn, kan längta hem till sina biologiska föräldrar och rymmer hem – där även de kriminella kompisarna väntar?

    Om ett tvångsingripande är nödvändigt – vilket jag inte alls tvivlar på att det många gånger är, – varför inte tvångsomhänderta hela familjen, eller åtminstone en av de vuxna, ifall den andra föräldern hindras att flytta p.g.a. sitt jobb. Veckopendling för att träffa sina barn, kan vara en lösning för den föräldern. Om du undrar varför hjälpbehövande saknar tillit till socialtjänsten, så här har du svaret varför. Och inte kommer tilliten att öka genom att göra socialtjänsten till en ännu mer repressiv myndighet. I stället bör närpolisen kommunaliseras med möjlighet för kommunerna att själva anställa poliser – som griper bovarna i stället för offren. Tio-åringar som rekryteras till de kriminella gängen är ju i första hand offer.
    Vilket inte motsäger mina förslag att straffbarhetsålden ska sänkas till 10 år, att Sis-hemmen ska ersättas av ungdomsfängelser för unga, som begått brott. Vad är Sis-hemmen, om inte fängelser under annan benämning?

    Stora delar av den ”borgerliga” regeringens politik verkar gå ut på att driva unken socialdemokratisk politik bättre än sossarna själva .Det gäller också arbetsmarknadspolitiken, med en minister som saknar egen erfarenhet av arbetslöshet och tror att de arbetslösa, och inte den totala inkompetensen hos den myndighet som har basar över, är problemet.

    Myndigheten för psykologiskt försvar, som har till uppgift att bortförklara befogad kritik, som kommer från ”fel” håll, som desinformation., tycker jag ska tvångsutvisas till Ryssland. Putin behöver deras färdigheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se