Samtal med en institutionschef på Statens institutionsstyrelse (SIS)

På socialchefsdagarna fanns många olika utställare på plats och jag tog givetvis chansen och ställde alla mina frågor på plats till olika utställare. En av utställarna var Statens institutionsstyrelse (SiS) som bedriver tvångsvård enligt LVU och LVM samt verkställer sluten ungdomsvård (LSU). Jag som bevakar SiS mycket noga som politiker stod mycket och länge och pratade med SiS.

Jag hade samtal med flera olika funktioner inom SiS men tänker här skriva mest om samtalet jag hade med institutionschefen Jonathan Eliasson. Jonathan är chef på SiS ungdomshem Klarälvsgården som är beläget ett par mil utanför Karlstad. Klarälvsgården tar emot icke skolpliktiga killar med psykosocial problematik samt kriminalitet och missbruk. De unga killar som är gängkriminella och begått grova brott exempelvis skjutningar som resulterat i mord och dylikt är ett återkommande klientel på Klarälvsgården.

Jag frågade Jonathan lite olika frågor. Hjälper vården? Hur ser killarnas mottaglighet för vård ut? Ser ni någon attitydförändringar hos dessa ungdomar? Vet ni hur det gått för ungdomarna efter vården avslutas? Hur stora avdelningar är det, hur många killar på samma avdelning? Bör de mest kriminella ungdomar som begått grova brott istället vara hos Kriminalvården? Bör ungdomsfängelser byggas istället? Hur funkar kontakten med kommunerna som har ansvar om ungdomarna efter vårdtiden (och under vårdtiden)? 

Jonathan svarade så gott som möjligt på alla frågor. Mottaglighet för vård och atittydförändring uppfattade jag som något lägre och att det är svårt att få ungdomarna på rätt köl. Det finns solskenshistorier där killar deltagit i institutionens avhoppar-program. På frågan om hur det gått för dessa efter vården på Klarälvsgården så sa Jonathan att de inte får följa upp hur det gått för killarna efter vården. Men då är det ju omöjligt att veta vad som fungerar? frågade jag då. Precis, och detta är ett problem sa han.

Önskan är att ha mindre avdelningar med endast några stycken ungdomar men är uppåt 7-8 st på samma avdelning. Jonathan tyckte inte att det var en god idé att det byggs ungdomsfängelser hos Kriminalvården utan trodde mer på lagändringar att SiS kan få samma befogenheter som Kriminalvården. Kommunerna har stort ansvar menade han på att fånga upp ungdomarna efter vården. SiS är ju endast en länk i hela vårdkedjan så otroligt viktigt att det finns planering som förebygger återfall i kriminalitet.

 

Jag ska fortsätta skriva om mina egna reflektioner av detta samtal och om SiS som helhet i nästa blogginlägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se