Funktionsvarierade personer förtjänar också möjligheten att träna fysiskt

Igår kväll deltog jag i Hjälteföreningens måndagsträning. Hjälteföreningens verksamhet består framförallt i att bedriva och sprida den unika Hjälteträningen, vilket är träning med och för personer med funktionsvariation.

I dagens samhälle är det viktigt att vi inte glömmer bort att inkludera alla, oavsett deras förmåga eller funktionsvariationer, när det gäller att erbjuda möjligheter till fysisk träning och motion.

Att spendera en timme med detta underbara gäng (83 st deltagare) ger en oerhört med energi och träningsglädje. Hjälteföreningen tränade tidigare i Umeå Performance Centers gym men har behövt flytta till Mariebergsskolans gymnastiksal pga ekonomiska skäl.

Hjälteföreningens syfte är träning med och för personer med funktionsvariation och de vill nu hitta en ny lokal hos ett gym i Umeå för att kunna fortsätta sin resa med att normalisera att personer med funktionsvariation också finns, vill samt behöver träna.

För många av oss är träning och fysisk aktivitet en viktig del av våra liv. Det hjälper oss att hålla oss friska, ökar vår livskvalitet och kan till och med vara en källa till glädje och gemenskap. Tyvärr har personer med funktionsvariationer alltför länge missgynnats när det gäller tillgång till lämpliga träningsmöjligheter.

Det finns många olika typer av funktionsvariationer, och de påverkar människor på olika sätt. För vissa kan det vara fysiska funktionshinder som gör det svårt att röra sig eller delta i traditionell träning. För andra kan det vara sensoriska eller kognitiva funktionsvariationer som påverkar deras förmåga att delta i vissa typer av aktiviteter.

Det är därför viktigt att vi som samhälle strävar efter att inkludera och anpassa träningsmöjligheter så att de blir tillgängliga för alla.

 

På bild jag tillsammans med en av hjältarna som också heter Hanna. Vi satt och diskuterade och konstaterade att färgen lila är en vacker färg på träningskläder.

 

Plankan är rätt jobbig… tycker jag i alla fall!

 

Foton: Cecilia Brönemyr, Hjälteföreningen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se