Liberalerna: Inför ett demokratikrav för medlemskap i FN:s råd för mänskliga rättigheter

Igår var det FN-dagen och Liberalerna firar att 78 år har gått sedan ikraftträdandet av stadgarna. Liberalerna tycker att FN är en viktig organisation som har spelat en avgörande roll i upprätthållandet av fred, säkerhet, och mänskliga rättigheter, inte minst på vår kontinent. Det är ett samarbete vi värnar om.

Dock tycker partiet att FN idag har påtagliga brister som går på tvärs med uppdraget och urholkar organisationens syfte. I säkerhetsrådet uppstår inte sällan låsningar eftersom de permanenta medlemsstaterna har vetorätt. Där gaddar länder som Kina och Ryssland ihop sig för att förhindra ett gensvar från FN mot deras egna brutaliteter. Samtidigt kan man konstatera att rådet för mänskliga rättigheter har blivit en skurkklubb full av medlemsstater som inte respekterar de rättigheter de är där för att försvara.

På FN-dagen kan vi glädjas åt att organisationen bildats, men samtidigt behöver man lyfta blicken och se hur organisationen kan förbättras för att återigen bli en stark röst för fred och demokrati. Ett så viktigt forum för internationell samverkan som FN får inte reduceras till en kaffepaus för världens diktatorer. Därför vill Liberalerna att ett demokratikrav införs för medlemskap i FN:s råd för mänskliga rättigheter och att de ryska krigsförbrytarna kastas ut ur säkerhetsrådet.

 

 

 

 

7 kommentarer

  1. Patrik

    Hej Hanna!

    Det låter så lockande och förföriskt med ”demokratikrav” men vem ska avgöra vad som är demokratiskt. Det finns inte någon fullständig definition på vad demokrati är. Forskningen är inte ense. Inte ens de s.k. liberala demokratierna uppfyller sina egna kriterier. Faktum är att vi i väst i rasande takt nu håller på att montera ned demokratin genom jakt på oliktänkande, fängslande av journalister och visselblåsare, uthängning och bannlysning av dissidenter till makthavares linjer.

    Så det du föreslår är minst sagt problematiskt. Jag skulle säga rent av farligt. Det mest effektiva och långsiktigt hållbara sättet att påverka andra, både individer, organisationer och stater är genom samtal, kommunikation, inte genom uteslutning och isolering.

    Sen måste jag säga att USA, Frankrike och UK har utnyttjat och utnyttjar sin vetorätt minst lika mycket som Kina och Ryssland. Jag skulle säga, i mycket högre grad. Särskilt USA. De har och fortsätter att skydda brottsliga regimer som går deras ärenden. Detta undantar inte Ryssland och Kina deras ansvar men problemet ligger inte bara hos dem.

    Om vi inte slutar med den här demoniseringen och avhumaniseringen av hela stater och folk som av olika anledningar misshagar makthavarna i Washington så kommer det här gå käpprätt åt… Ibland måste man prata med folk man avskyr för att undvika katastrof. Låt Kennedy och Chrusjtjov stå som föredömen.

    • Patrik

      Jag såg att jag tänkte säkerhetsrådet när jag skrev. Rådet för mänskliga rättigheter har ju inte veto men agerandet och attityderna är ju likartade även där och även västländerna med USA i spetsen gaddar ju ihop sig och pressar länder att rösta för deras förslag på mer eller mindre rumsrena sätt. Ville bara lägga till det.

      Mvh.

      • hannalun (inläggsförfattare)

        Hej Patrik,
        Jag förstår nog hur du resonerar men jag förstår själv också att det är mycket komplext och inte så enkelt att införa ett demokratikrav. Hur som haver behövs det i alla fall bli en större diskussion om rådets syfte.

  2. philip stenberg

    Att vara med när tusentals barn mördas bokstavligen av oss i Palestina och tala om annat än Västlig barbari är skratt retande, känner vi inte av skiten i vår mun , borde vi i första hand ifrågasätta vår mänskliga hälsa, vi i det så kallade Västliga axelmakten som våldtar natur och kultur runt om i världen borde i första hand se över de miljoner liv vi tagit i Irak, Libyen, Afghanistan, Yemen, Palestina, Syrien, Ukraina, …vi är ondskans och barbariets fundament de senaste seklet med det gamla och nya koloniala ordningen, nu byter vi blöjor i Sverige på moder Svea dagligen för att liera oss med massmördaren USA! Fy fan!

  3. Basic Rules

    Du får acceptera världen som den ser ut, demokratierna som förmodligen är i minoritet ska således bestämma över dom andra – liberal demokrati !
    USA är en oligarki sedan länge, så knappast vad man som liberal i det klassiska skicket kan kalla en demokrati – och går med Biden administrationen, den värsta/farligaste någonsin mot alltmer auktoritärt styre. Väst har inte det tolkningsföreträde det en gång hade, sorry.
    Mycket har hänt de senaste årtiondena som på ett negativt sätt som fullständigt omdefinierar demokratibegreppet.
    Släpp det it´s a mission impossible !

    • hannalun (inläggsförfattare)

      ”Mycket har hänt de senaste årtiondena som på ett negativt sätt som fullständigt omdefinierar demokratibegreppet”
      Din mening om detta håller jag med om och därför behövs en rejäl diskussion tas om detta. Ja, vart är vägen på väg?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se