Apokalypsstämning på fullmäktige angående förlängning av öppettider på krogen

 

I måndags på kommunfullmäktige hände något intressant. På dagordningen stod bland annat en punkt om villkor för serveringstillstånd. Moderaterna yrkade på ett antal ändringssyrkanden varav ett yrkande handlade om att förlänga öppettiderna och serveringstillståndet på krogen från kl 02.00-03.00. Det är endast i Umeå utav landets största kommuner som har reglerat öppettiderna till senast kl 02.00. I resten får man dansa och ha trevligt till kl 03.00.

Det rådde en närmast apokalypsstämning på sammanträdet där man kunde tolka av politiker från Arbetarpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna att Umeborna fullkomligt skulle gå bärsärkagång om krogen hade öppet en timme längre. Det antyddes att människor skulle tappa alla sinnens bruk och börja supa och slåss, utveckla beroende, barn skulle fara hemskt illa etc etc….

Som vanligt i Sverige när en sådan här diskussion kommer upp på politisk nivå så blir det vansinnigt hätskt och politiker har svårt att hålla i sär saker.

Det jag lyfte upp i talarstolen var att det vi vet från forskning är att majoriteten av våldet och skadligt bruk av alkohol sker och utvecklas i hemmet. Att en timme längre på krogen således skulle påverka dessa två nämnare har jag väldigt svårt att tro. Då jag även har arbetat inom beroendevården så är det den erfarenheten jag även har därifrån.

Det här fick en ledamot från Arbetarpartiet att se rött. Att jag som vice ordförande i individ- och familjenämnden och som dessutom arbetat inom beroendevården kunde säga något sådant var väldigt illa tyckte denne.

Ridå ned.

Även fast jag är vice ordförande i individ- och familjenämnden samt har arbetat som socionom inom beroendevården så måste jag få uttala mig i dessa frågor. Det är just det som behövs. Det är så vi kan få till en mer nyanserad debatt och dessutom värnar jag om näringslivsfrågor. Att även belysa för andra politiker att det är andra saker som spelar roll vad gäller utvecklandet av beroende och våldsyttringar. Och att kunna hålla isär debatten och frågorna. Att kunna säga att krogen bör ha öppet en timme längre betyder inte att jag struntar i barn, kvinnor som blir slagen av män (eller män av kvinnor för den delen) eller personer som är på väg eller är i ett alkoholberoende.

Eftersom inte kommunfullmäktige är mogen än så uppmuntrade jag politikerna att fundera på om det istället kanske kan vara bra att ha en prövoperiod, med fördel under sommartid för att testa att krogarna kan få ha öppet till kl 03.00. Det har andra likvärdiga kommuner gjort med goda resultat.

Dessutom är det viktigt att ha i åtanke att det är stränga regler vad gäller krogarna att inte servera till personer som är överberusade. Diskussionen på fullmäktige visade inte att man har tillit till krogarna gällande detta. Synd.

Jag vill även betona individens frihet och ansvar i detta läge till ansvarsfull konsumtion på krogen. Låt människor få vara lite fri och ha kul en timme till fredag-lördag natt. Jag lovar. Världen kommer inte att gå under.

 

 

8 kommentarer

  1. brorson

    Har du någonsin haft ett riktigt jobb? Du kanske inte ens förstår varför jag ställer frågan. När din partiledare pratar om arbetslinjen, vill du göra arbetslösheten till en livsstil.

    • hannalun (inläggsförfattare)

      Brorson, hur menar du? Det här inlägget avser ett beslut på dagordningen på fullmäktige som rör förlängning av öppettider på krogen.

      Jag förstår heller inte dina frågor, du får gärna förtydliga dig gällande vad du inte tycker är bra med arbetslinjen,

      • brorson

        Du har ljugit att jag skulle vara mot arbetslinjen och låter lögnen stå oemotsagd genom att inte publicera mitt svar. Du undviker också att förklara hur din politik, nattsudd och bakfylla, går ihop med arbetslinjen. Och hur var det med de liberala traditionerna? Det fanns en tid, när liberalerna gick i främsta ledet i kampen mot fylleriet och lyckades lyfta svenskarna från ett av världens mest nersupna folk till ett av de nyktraste. Du försöker driva åt motsatt håll, och påstår att det är att stödja näringslivsfrågorna. Den enda del av näringslivet, som du stödjer är alkoholbranschen.

        • hannalun (inläggsförfattare)

          Jag ser inte att jag ljugit om att du skulle vara mot arbetslinjen.
          Jag uppfattar dig i affekt då flera kommentarer från dig upplevs som aggressiva därför publicerar jag inte alla kommentarer.

          Jag förstår inte vad du menar med att jag skulle driva frågorna mot ett motsatt håll. Vart skriver jag att jag vill att svenskar ska bli alkoholister?

      • Mique

        Hej Hanna! Du är inte ensam om att inte förstå signaturen ”Brorson”s märkliga påståenden och hans ännu mer märkliga frågor! Mvh, Mique.

        • hannalun (inläggsförfattare)

          Hej Mique! Tack för din kommentar, bra då vet jag att jag inte är ensam om det 🙂

  2. Drutten

    Nog kan man ha tillräckligt kul till 02.00. Men å andra sidan kan dom få ha öppet till 09.00 så inte dom kuliga fyll och knarkar trattarna rumlar in mitt i natten och stör andra hyresgäster med sitt fylleoväsen. Sånt förekommer och såna har jag fått vräkta efter återkommande oväsen mitt i natten. Dom blev inte glada men jag bad festprissarna att högtidligen stutsa åt…..ja du vet.

    • hannalun (inläggsförfattare)

      Hej Drutten,
      Jo, det kan finnas en fördel med att ha öppet lite längre så de så kallade ”efterfesterna” minskas med minskade störningar som följd. Trots allt sker det mesta stöket i hemmiljön.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se