Inrätta ett ungdomsfullmäktige i Umeå Kommun!

Kan Umeå kommun arbeta mer aktivt för att öka ungas delaktighet? Svar ja!

I måndags var det kommunfullmäktige och jag ställde en interpellation med följande frågor till kommunstyrelsens ordförande:

  1. Hur är dialogen med unga om beslut som rör dem organiserat i Umeå Kommun?
  2. Finns det planer på att ytterligare jobba mer aktivt med att öka ungas delaktighet i kommunen?

Det blev en lång och bra debatt där ledamöter från ett brett spann partier engagerade sig i frågorna. En hel del görs för att öka ungas delaktighet i olika verksamheter men jag ser en avsaknad av dialog med unga på politiskt nivå och i organiserad form. Jag efterlyste detta i debatten och jag droppade förslaget att inrätta ett ungdomsfullmäktige vilket finns i många andra kommuner idag och som blivit mycket uppskattat. Sagt och gjort skickade jag in en motion om detta efter fullmäktigesammanträdet och den finns nu publicerad på Umeå kommuns hemsida. Du kan läsa motionen i sin helhet genom att klicka på länken här.

Syftet med ungdomsfullmäktige är att skapa möjligheter för unga i kommunen att på ett demokratiskt sätt få framföra sina idéer till lokala politiker och genom dem kunna lyfta ungas frågor, så att dessa får en central roll i kommunpolitiken.

Syftet är också att öka ungas inflytande och lust att vara delaktiga i att skapa sin framtid i sin kommun, vilket skapar en grund för ungas intresse för politik och arbete med demokratiska former. 

Att låta unga vara delaktiga och utveckla vår kommun är en garant för att vi bygger det Umeå kommun som våra invånare vill ha både nu och i framtiden.

Nu hoppas jag att motionen får ett positivt gehör runt om hos de andra partierna när den är uppe för beslut i kommunfullmäktige förmodligen senare under våren.

 

3 kommentarer

  1. brorson

    Gärna ett ungdomsfullmäktige i kommunen och en ungdomsriksdag. Men under villkor att rörsträttsåldern i riksdagsval höjs till 23 år och valbarhetsåldern till riksdagen till 27 år. Man kan möjligen tänka sig en lägsta ålder på 23 år för valbarhet till beslutande kommunala uppdrag (kommunfullmäktige och nämnder) .De blivande riksdagsledamöterna skulle då ha en tidigare politisk erfarenhet. Sänkningen av rösträttsåldern till 18 år är en nationell katastrof. Och det gäller i ännu högre grad rösträtten i kommunalval för icke svenska medborgare.

    Det är dags att erkänna och tala om de katastrofala följderna, både för politiken som helhet och för Liberalerna. MP:s skrämselpropaganda, att vi äldre har tagit framtiden från ungdomen, har däremot gått hem hon de unga. Det är ju tvärtom MP:s utpressning i regeringsställning mot S, som vikt sig varje gång, som håller på att göra Sverige till ett uland. Om man däremot som jag och min fästmö har 70 – 75 års erfarenhet av skräckvisioner, som inte slagit in, går man inte på de nya bluffarna lika lätt .Vi har också erfarenhet av ett antal ”synvändor”, när gamla sanningar blivit de nya lögnerna.

    Först var atomkriget hotet och den civila kärnkraften räddningen. Men när atomkriget uteblivit och folk slutat vara rädda för det, skrämde demagogen Torbjörn Fälldin,. C, upp halva svenska folket med den civila kärnkraften, Men när mänskligheten överlevt både Tjernobyl och Fukushima som existentiellt hot,. ersattes kärnkraften med koldioxiden och små modulära reaktorer (som terroster kan stjäla och ta med sig i ryggsäcken) framställs som lösningen. Skräckmakarna behöver inte erkänna att de haft helt fel. Nu fattas bara ett Helldén, MP, ska förbjuda koldioxiden i utandningsluften.I Tyskland rivs byar för nya kolgruvor.

    Klimathotet har ersatts av fantasier om att Putin har planer att erövra hela Europa fram till de portugisiska Atlant-kusten. Men det är det fortfarande inte tillåtet att säga. Men vänta bara några år, så har den ”sanningen” blivit en av gårdagens lögner .Hur många gånger i svensk debatt under de senaste 200 åren har inte ryssen omvärderats från blodtörstigt monster till illa skadskjuten fredsduva och nu till en Hitler-kopia (Putler)? Judarna framställs som de nya nazisterna och den israeliska flaggan bränns utanför synagogan i Malmö. (Om flaggan i stället hade bränts framför den israeliska ambassaden, hade man kunnat bortförklara aktionen som en protest mot den israelska regeringen. Men aktionen i Malmö var en övertydlig uppmaning till ett nytt folkmord på judar.)

    För politiskt beslutsfattande krävs både mognad (och den åldern varierar mellan olika individer) och erfarenhet och den kommer med åldern). Jag måste erkänna att den nuvarande miljöminstern är bättre än jag trodde att hon skulle vara,. och klart bättre än alla sina föregångare på posten .Men det hade inte skadat om hon varit tio år äldre .Elsa Widdings sakkunskap om energi och komat och erfarenhet av synvändor har hon inte, men Widding har uppenbarligen inte hennes erfarenhet av det politiska spelet och hur fultonerna i det spelet ska hanteras.

    Den drygt 50-årga Widdeing saknar mig veterligt tidigare politisk erfarenhet och rekryteras p.g.a sin gedigna kompetensi sakfrågorna till SD strax före senaste valet, där hon blev tredje mest kryssade SD-kandidat. Hon är nu ”vilde”. Formellt för att SD inte försvarat henne mot ett fult påhopp från en politisk motståndare, men jag misstänker att oenighet om de politiska linjen också ligger bakom. SD försöker enligt min mening rida på två hästar samtidigt i klimatfrågan. Kanske nödvändigt som politisk taktik i nuläget. Men så kan man väl inte hålla på i all evighet?

    • hannalun (inläggsförfattare)

      Jag känner många kloka ungdomar som röstat för första gången. Jag tror visst de kan ha vettiga åsikter när de är 18 år. 23 års gräns för att rösta tycker jag låter för högt… varför är ditt förslag just 23 år? Är det andra länder som har så?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se