Operativt team? Inrätta permanenta skolsociala team istället!

 

Igår var det en artikel i VK om uppgifter att Operativa teamet på Ersängsskolan som drivits i projektform två år ska läggas ned. Det känns som att det är en hel del i den här historien som beror på dålig kommunikation mellan utbildningsförvaltningen och stöd- och omsorgsförvaltningen och ned i linjen till medarbetarna längst ut som arbetat i projektet. För operativa teamet ska vara kvar – i alla fall om politikerna får bestämma. Jag uppfattade också att stöd- och omsorgsförvaltningens ledning vill att det ska vara kvar utifrån gårdagens arbetsutskott där delar av politikerna och förvaltningen samlades.

Jag har en del synpunkter på vad jag som politiker vill se för inriktning nu. Sluta använd benämningen ”operativt team” och använd de nationella benämningen ”Skolsocialt team” istället. Det är det som är arbetsmodellen och metoden för alla andra team runt om i landet och det blir enklare att kopiera allt som rör metoden. Skolsocialt team betonar de två aktörernas roll, dvs skolan och socialtjänsten, vilket det inte gör med operativt team. Operativt team skickar tycker jag även skickar ut signalen om att något ska ”fixas”. Det tycker jag är något stigmatiserande för de som kommer i kontakt med teamet. Skolsocialt team är mer neutralt.

Dessutom kan det tänkas vara enklare att söka statsbidrag för skolsocialt team då regeringen har lyst ut pengar till alla kommuner i landet att söka för att just ha skolsocialt team under året. Huruvida kommunen faktiskt ansökt om statsbidrag vet jag inte men det kommer jag fråga upp om på nämndsammanträde om två veckor.

Min partikollega Anders Norqvist har haft en motion från Liberalerna i kommunfullmäktige om att just inrätta skolsociala team. Den avslogs av majoriteten i våras med hänvisning till att det finns ett operativt team i projektform som det experimenteras med. Grejen är den att L och Anders har haft rätt om frågan hela tiden. Det behövs skolsocialt team – inte operativt team. Och det behövs inte experimenteras och utvärderas mer. Alla vet att skolsociala team fungerar. Särskilt nuvarande regering. Skolverket vet det också, samt socialstyrelsen.

L menade att man behövde bereda väg och utreda för att lansera skolsociala team eftersom det uppmanades från regering och myndigheter istället för att hanka sig fram på experimentet operativt team som är en Umeå-snickrad modell. Dessutom behöver skolsociala team permanentas och räknas in i ordinarie budgetram.

Sedan hade jag på känn att det skulle bli ett glapp här när operativa teamet skulle beslutas om det ska vara kvar eller inte, därför borde motionen om skolsociala team ha bifallits i fullmäktige i våras just för att detta inte skulle hända. Då hade vi kanske suttit här med både statsbidrag och en plan för framtiden redan.

Dessutom så yrkade Alliansen, när individ- och familjenämnden beslutade på novembersammanträdet om Verksamhetsplan för 2024, att nämnden ska verka för att bland annat införa skolsociala team på alla skolor i kommunen och att nämnden ska ta del och söka befintliga statsbidrag för dessa riktade insatser. Vilket avslogs från S, MP och V.

Jag är så evinnerligt trött på dessa projektformer. Projekt permanentas i regel inte. Det behövs också ett särskilt ledarskap av de/dom som leder projektet som ofta kan fallera då projektet inte ges den prioritet och resurser som krävs av ledaren. Exakt hur det är i det här specifika fallet vet jag  dock inte.

Jag vill rikta mitt fulla stöd till de medarbetare som arbetat i projektet på skolan. De relationer ni upparbetat till barnen och ungdomarna är otroligt viktigt och tillitsskapande.

Avslutningsvis är jag bedrövad över den här bakvända tid individ- och familjenämnden lever i nu där man som politiker ska lyckas ta något som helst vettigt beslut. Det jag menar är att vi klubbade en verksamhetsplan i november för 2024 som vi inte ens vet om vi kan fullfölja. För att en månad senare här i december ska vi ta beslut om ett stort sparpaket för nämnden. Sedan regnar det in miljoner från fullmäktige till nämnden för att arbeta med det brottsförebyggande arbetet. Pengar vi inte ens vet hur vi kan och får använda. Min farhåga är att de pengarna går in i ett svart hål som bara täcker upp underskottet nämnden har. Därför är jag som liberal politiker på tårna för att de här pengarna ska beslutas av oss politiker och vad vi vill se för exakt satsning.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se