Umeå behöver ett ungdomsfullmäktige

 

Igår hade jag och två ungdomar från Liberala ungdomsförbundet en debattartikel publicerad i Folkbladet som handlar om att Umeå behöver ett ungdomsfullmäktige.

Nedan kan du läsa debattartikeln i sin helhet:

 

I dag behövs det fler sätt för att möjliggöra efterlevnad av barnkonventionen där det är tydligt att barn och ungdomar har rätt till demokratisk delaktighet. Många kommuner i Sverige har inrättat ungdomsfullmäktige där unga får en möjlighet att lyfta sina ideér och förslag på vad de vill förändra, förbättra och utveckla i sin vardag och framtid. En skulle kunna säga att detta är helt enligt Barnkonventionen.

Syftet med ungdomsfullmäktige är att skapa möjligheter för unga i en kommun att på ett demokratiskt sätt få framföra sina idéer till lokala politiker och genom dem kunna lyfta ungas frågor, så att dessa får en central roll i kommunpolitiken. Syftet är också att öka ungas inflytande och lust att vara delaktiga i att skapa sin framtid i sin kommun, vilket skapar en grund för ungas intresse för politik och arbete med demokratiska former.

Vi tycker därför att Umeå kommun bör följa efter andra kommuner som inrättat ungdomsfullmäktige och göra samma. Att unga får ta del av den demokratiska processen i Umeå kommun bör anses vara en frihetsfråga och att Umeås kommunpolitiker vet vad ungas behov och prioriteringar är. Hur ska Umeå kunna bli en stad för även unga om inte politikerna vet vad unga tycker? Det är viktigt att inte glömma bort att de beslut som politikerna tar också påverkar unga och då är det rimligt att faktiskt lyssna på dem. Detta skulle även ge en större tilltro från unga till politikerna vilket vi inte bör underskatta.

Idag ser vi även en ökad hopplöshet hos unga för framtiden och enligt en aktuell rapport från Ungdomsbarometern har antalet ungdomar som känner hoppfullhet inför framtiden minskat och allt fler unga upplever att de har sämre möjligheter att påverka sitt liv – på både kort och lång sikt. Vi behöver därför ge makt till den unga generationen att skapa en framtid som inte bara den äldre generationen ska leva i.

Att låta unga vara delaktiga och utveckla vår kommun är en garant för att vi bygger det Umeå kommun som våra invånare vill ha både nu och i framtiden. Detta kanske kan få unga att inte bara känna mer hopp inför framtiden utan också ge motivation till unga att engagera sig politiskt. Inrätta därför ett ungdomsfullmäktige.

 

Amanda Asplund, Liberala ungdomsförbundet Västerbotten

Linn Danell, Liberala ungdomsförbundet Västerbotten

Hanna Lundin Jernberg (L) ledamot i Umeå kommunfullmäktige

 

 

 

5 kommentarer

      • Basic Rules

        Ja, hannalun det borde du veta – ungdomsförbunden > icke yrkeskunniga politiker> KF, region eller riksdag.

        • hannalun (inläggsförfattare)

          Ja fast i ett ungdomsfullmäktige är det ju inte ungdomsförbunden som ska ta plats. Utan det kanske finnas lite olika upplägg men de väljs oftast från klasserna i skolan. Exempelvis att elever i klass 8 och eleverna i år 2 på gymnasiet får delta i ungdomsfullmäktige.

  1. brorson

    Jag skrev i min kommentar till det tidigare inlägget i denna fråga att rästrättsåldern till riksdagsval bör höjas till 23 år och valbarhetsåldern till 27 år och att ett ungdomsfullmäktige i det läget kan vara ett bra sätt att ge dem unga erfarenhet av politiskt beslutsfattande och vad besluten kan leda till, innan det blir allvar. Sänkningen av rösträttsåldern till 18 år samt rösträtten för invandrare, som inte är svenska medborgare och bara bott några få år i Sverige är en nationell katastrof. Se bara vad som har hänt i Sverige, när så mycket har upphört att fungera.

    Men är då inte Romina Poumoktahri för ung för att vara minister? Jo, det tycker jag. Hon har under sitt hittills korta liv inte tillräcklig erfarenhet av hur sanningar och lögner samt höger och vänster kan byta plats i politiken. Men ändå har Kristersson rätt, när han säger att hon är den bästa klimatministern vi någonsin haft. Men det är inget högt betyg. Det säger bara att alla hennes företrädare har varit rfena katastroferna, oavsett ålder. Det är ju rent tragikomisit att när oppositionen kritiserar Purjokhari, så är det för saker som hon har gjort bra, och inte för något som hon har gjort fel. Jag tycker inte att hon ska avgå, efter den erfarenhet som hon dock har efter ett år som minister.

    Sedan vill jag ifrågasätta om en minister verkligen kan ändra klimatet, om inte det är politisk hybris. De hisnande astronomiska upptäckterna som det nya rymdteleskopet James Webb har skickat ner till jorden borde ha givit en rejäl tankeställare om vilka krafter – helt utom mänsklig kontroll – som bestämmer vårt och jordens öde. Vad som behövs är anpassning till klimatets växlingar. Och med det lyckas Pourmokthari bättre än alla sina företrädare. Men avskaffa för Guds skull titeln klimatminister, För hon är ju miljöminister, och en tämligen bra sådan. En blivande partiledare för L?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se