Om krisen kommer, är du förberedd? Inte jag i alla fall!

Senaste veckan har det bland annat i mediebruset varit fokus på att överbefälhavaren Micael Bydén och ministrar gått ut till svenska folket att det kan faktiskt bli krig i Sverige. Det och att svenskarna behöver förbereda sig.

Efter det kom en tsunami av kritik mot regeringen och ÖB Bydén om att detta var opassande, överdrivet, skapade rädsla etc…!

ÖB Bydén och regering har ansvar över att informera svenska folket om beredskap och läget i omvärlden. De gör de helt rätt i. Är du förberedd på en kris? Vare sig om Sverige dras in i krig eller om elen blir utslagen eller hela samhället drabbas av en massiv cyber-attack?

Mest sannolikt inte och där räknar jag in mig själv i den skaran. Så jag tackar för informationen från de som har koll på säkerhet och beredskap och kommer preppa och ta ansvar för mig själv om något händer. För jag vill väl inte vara en belastning för samhället om något händer? Istället vill jag se till att jag klarar mig. Jag suckar över konspiratörer som menar på att ÖB Bydén längtar efter krig eller att det handlar om ”pengar och makt” för regeringen. Vad håller dessa röster på med?

Och hur är det fatt med beredskapen i Umeå? Tack och lov har frågan varit uppe i kommunfullmäktige flera gånger från oppositionshåll. Bland annat min partikollega Anders Norqvist (L) är duktig på att interpellera om detta. Förra året stötte jag på en person som jobbar på Länsstyrelsen som berättade för mig om hur inte så bra beredskapen är här i Umeå-regionen… oroväckande.

Avslutningsvis. Gemene svensk lever i godan ro trots krig, inflationskris etc, och åker lugnt och stilla på charter till Thailand eller Mallorca utan att bry sig. Att sticka huvudet i sanden är vi bra på. Därför tycker jag att det är bra med uppfriskande uppmaningar från regering och försvaret om hur verkligheten förhåller sig.

 

Skönare att ta semester istället för att preppa hemma i fall att krisen kommer?

 

 

8 kommentarer

  1. Basic Rules

    Det måste bli slut på krigshetsande politiker och militärer !
    Häromdagen gick tuffe Uffe ut och sa det blir inget krig. Bra att veta att inget sådant planeras isf.
    Man måste tyvärr fråga sig vems ärenden och agenda går man?
    Först ’klimatkrisen ’, som fortfarande hålls vid liv efter 50 år – samma fråga där och barn gråter över de katastrofscenarior som utmålas av media mfl.
    Samhället behöver alltid vara beredd på kriser såklart, men vi vinner inget på att skrika ’ vargen kommer ’ – det förvärvar bara läget på flera plan.
    Vi får börja från början och prioritera infrastruktur och energiförsörjning, en brigad hit ler dit kvittar.
    Militära avtalet med USA ger oss ingen trygghet, dvs att de ska försvara oss, utan tjänar ensidigt USA s strategiska och militära intressen, om man vill veta såklart 🙄.
    ’ USA har inga vänner bara intressen ’ ett uttalande med referens till Henry Kissinger.
    Detta axiom gäller fortfarande!

    • hannalun (inläggsförfattare)

      Vad menar du är krigshetsande? Vem har sagt att det ska bli krig? Det man gått ut och sagt är att det kan bli krig i Sverige men att man bedömer sannolikheten som låg att det kommer hända. Alltså, förstår du nyanserna i detta? Det viktiga är att svenskar förstår att det kan hända, sannolikheten är låg, men att i bakhuvudet ska man ha en plan för om det händer ska man kunna ta ansvar för sig själv. Svenskar är ett fredsskadat folk.

      • Basic Rules

        Följer du inte med i media alls..!?
        Konferensen i Sälen var just detta, krigshetsande om du lyssnade. Du har din politiska uppgift i familjenämnden och borde förstå vad detta hetsande, ständigt pratande om krigshot och klimathot gör barnen illa !
        Åter igen vår ”tuffe statsminister” säger nu att det inte blir något krig, bra ! Ok .

        • hannalun (inläggsförfattare)

          Varför ska man gömma undan vad som sker i omvärlden för våra barn? Föräldrar har ett ansvar att berätta för barn och översätta sådant som händer i omvärlden och pratas om på TV och tidningar på barnets nivå. Jag förstår inte vad problemet är.

          Låt säga om det skulle hända Sverige någonting om någon månad, en attack av något slag, vad skulle du ha sagt då om inte ÖB eller regering gått ut med infon man gått ut med förra veckan? Förmodligen att regeringen och försvarsmakten är dumma för att de inte informerat dig, eller?

          • Basic Rules

            Verkligen beklämmande; varken vill eller kapabel att förstå.
            Varken föräldrar eller skola skyldighet att delta i
            Medialt nonsens som krigs- eller klimathets, då
            Hotet inte finns !
            Och nu är det ena avblåst.

  2. Paula Moilanen

    Jag tycker det är bra att väcka människor, samt uppmana att se över allt man behöver för att klara sig. Min oro är dock var finns information om alla bombsäkra skyddsrum?? Har vi tillräckligt med skyddsrum? Själv har jag ingen aning om var jag ska söka skydd om larmet går.
    Kommuner borde skicka en broschyr och karta över skyddsrum samt vad vi ska göra som inte har tillgång till skyddsrum ( villa områden )

    • hannalun (inläggsförfattare)

      Hej Paula!

      Klokt det du säger angående skyddsrum. Det finns en ojämn fördelning av skyddsrum så vitt jag vet i Umeå och där behövs det bättring. Jag vet att Sverigedemokraterna ställde en fråga om detta i fullmäktige under våren, försökte hitta protokollet men gör det inte.
      Jag håller med dig att kommunen borde skicka en lokal information gällande krisberedskapen. Sedan tidigare har vi den broschyren på nationell nivå som skickades ut av MSB ”Om krisen kommer” men den beskriver ju inte de lokala omständigheterna.
      Tack för ditt tips!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se