Ett starkare EU för frihetliga värderingar och gröna jobb

Debattartikel publicerad i VK fredag 17 maj.

 

Våren 2019, för snart fem år sedan, gick vi senast till EU-val – så avlägset det känns idag. Då var Storbritannien fortfarande medlem i unionen, vi visste ingenting om det virus som skulle leda till en pandemi och vi hade aldrig kunnat ana vad som skulle ske i Ukraina.

Just nu utkämpas ett brutalt krig på vår kontinent. Sättet som EU:s medlemsländer enats bakom Ukraina är ett exempel på när vår union fungerar som bäst. EU agerade snabbt och enigt. Tidigare otänkbara beslut har fattats. Omfattande stöd har givits och mer än fyra miljoner ukrainska flyktingar har fått en fristad i EU. EU har alltså visat stor solidaritet med Ukraina, och Liberalerna ser fram emot att stötta Ukraina så länge det krävs.

Den europeiska gemenskapen hotas dock inte bara utifrån utan även inifrån.

Vi har sett det i Polen och Ungern, och nu senast i Slovakien. Utvecklingen går åt helt fel håll. Domstolar och mediers oberoende urholkas, HBTQI+-personers rättigheter inskränks och enhälligheten i ministerrådet missbrukas för egen vinning. EU ska vara ett samarbete för demokratier, inte en bankomat för länder som monterar ned rättsstatens grundläggande principer.

Liberalerna har varit pådrivande för att EU ska kunna dra in bidrag till länder som kränker grundläggande demokratiska värden. Det var helt rätt av EU att bötfälla Polen 2021 och det var en seger när medlemsländerna i december 2022 satte ned foten och frös utbetalningarna till Ungern. Länder som inskränker grundläggande fri- och rättigheter hör inte hemma i EU och måste granskas och bötfällas.

Ett tätare samarbete med länder som delar våra frihetliga värderingar är avgörande för både Sveriges och Europas välstånd och säkerhet. Trots det ser vi alltmer hur partier både till vänster och höger vill försvaga i stället för att förstärka det europeiska samarbetet. Liberalerna går längst fram i ledet för ett starkare Europa. Ensam är sällan stark och det är bara tillsammans vi kan lösa de utmaningar som Europa står inför: att hjälpa Ukraina vinna kriget mot Putins diktatur, klara klimatomställningen och säkra framtidens gröna jobb.

För oss liberaler finns det ingenting mer självklart än att bygga ett starkare EU där Sverige är med som fullvärdig medlem med euron som valuta. Ett EU redo att hantera dagens och morgondagens hot och problem.

Liberalerna är Sveriges mest Europavänliga parti och den 9 juni går vi till val för ett starkare Europa, starkare Sverige och starkare Umeå.

 

Hanna Lundin Jernberg (L)

Gruppledare Liberalerna Umeå och kandidat i Europaparlamentsvalet 9 juni

3 kommentarer

 1. Basic Rules

  LIBERAL OCH ILLIBERAL DEMOKRATI

  Mindre än en vecka efter att det ungerska folket år 2022 i en jordskredsseger utsett Viktor Orbán till sin ledare kallade Dagens Nyheter honom för autokrat, vilket är en synonym till diktator. I andra svenska tidningar kunde man läsa att Orbán, sedan han kom till makten år 2010, ”framgångsrikt raserat demokratin”.

  Anledningen är att de lägger in moraliska värderingar. Demokrati är inte bara en metod för att tillsätta regeringar utan en demokrati måste bejaka antinationalism, globalisering och mänskliga rättigheter. Det politiskt oanständiga ligger i att medan det klassiska demokratibegreppet handlar om folkets vilja, så refererar begreppet liberal demokrati till elitens vilja.

  Den amerikanske statsvetaren John Mearsheimer menar att det finns två grundtyper av statsskick. Den ena, den liberala demokratin, utgår från individen. Alla människor på planeten har samma rättigheter, alla är lika mycket värda. Alternativet, det nationella styresskicket, utgår från kollektivet, vilket gör det partikulärt. Alla människor är inte lika mycket värda utan det egna landets invånare är mest värda.

  1997 introducerades i en artikel i den amerikanska tidskriften Foreign Affairs ett intressant motbegrepp; den illiberala demokratin. Wikipedia skriver:

  ”En illiberal demokrati är ett statsskick som döljer sina icke-demokratiska metoder bakom formellt demokratiska institutioner och förfaranden. Det saknas konsensus bland experter om den exakta definitionen av illiberal demokrati eller om sådana ens existerar.”

  Begreppet liberal demokrati står för det goda statsskicket medan illiberal demokrati står för det onda. Viktor Orbán definierar Ungerns framtid som illiberal. Det är konstigt att Ungerns medborgare, efter att ha levt med en ond partiledare och hans onda parti i tolv år, åter väljer den onde statsledaren framför hans konkurrenter. Antingen är det något fel på definitionen av liberal demokrati eller så är ungrarna ett ont folk.

  Viktor Orbán är intellektuellt på en helt annan nivå än de EU-politiker som ivrar för den liberala demokratin. Han har genomskådat demokratibegreppets moralisering, det vill säga att begreppet liberal står för det mångkulturella, globalistiska och (faktiskt) demokrati-fientliga byråkratstyre som Europa med EU har hamnat i.

  Om ungrare i gemen också har genomskådat begreppet liberal demokrati är inte lätt att säga, men de förstår värdet med en stark politisk ledare som sätter det egna folket i första rummet. En fråga som är värd att utreda är varför inte svenskarna gör det.

  Författare till denna tänkvärda krönika är Karl Olof Arnstberg, professor emeritus i Etnologi.

  PS!
  I f.d. Sovjetunionen skulle kommunistiska värderingar gälla, något annat tilläts inte.
  Inom EU ska vi pådyvlas ”EU värderingar”, likheterna är faktiskt i vissa sammanhang slående.

 2. kenth

  När vi kan rösta via en ”app” blir det många fler som röstar både i riksdagsval o euval
  Det är nya tider nu o förlegat rösta via en valsedel….Många har inte tid eller svårt
  ta sig till en vallokal o därför bryr dom sig inte.

  • hannalun (inläggsförfattare)

   Hej!
   Jag håller helt med dig att det vore bra om man kan rösta digitalt i framtiden och verifiera via bank-ID eller något annat säkert system. Bara man kan hitta ett digitalt system som är robust nog för hacker-attacker osv…? Går det tror du? /Hanna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se