Den svenska skolan – En form av ”Hitler Jugend”

Det svenska friskolesystemet har mer och mer börjat likna en form av ”Hitler jugend”. Där barn vars föräldrar redan har de bästa förutsättningarna väljer ut skolor som man tror ger de bästa förutsättningarna genom att tidigt under barnens ålder låta dem ställa sig i kö. Det är sant det Anna Ekström (skolminister) påstår att de bygger på segregation. Vanliga svenska föräldrar med vanliga jobb får sämre förutsättningar ge sina barn en förhoppningsvis bra skola. De slipper sällan till p g a deras jobb (är upptagna av att sköta sina arbeten) att bevaka vilken skola de ska skicka sina barn till. Föräldrar som kan, konsulter och liknande har mera tid bevaka deras barns bästa och väljer tidigt ut var barnen ska gå.

Sorgligt nog eller hur jag ska uttrycka det är Sverigedemokraterna för detta, vill säga det skolsystem som jag beskriver som dåligt för samhället i stort. Friskolor eller deras vinster. De vill SD behålla liksom främst Liberaler och man får förmoda även M och KD är starkt för detta. Centern verkar något avvaktande.

Systemen med skoluniformerade elever i jämförelse med det gamla Tyska under nazismen där man valde ut människor/ungdomar till vad man då ansåg eliten, de som var avsedda föra arvet vidare, det som Hitler hade för avsikt bygga upp drar jag likheter med det, det som pågår nu i Sverige. Elitskolor där som de som tros ha bäst förutsättningar skickas till. Det har varit mycket problem med dessa även när vi hade ett annat skolsystem än nu det införda med exempelvis Engelska skolan som L vurmar speciellt för. I alla fall när Björklund var skolminister. Vi kan höra berättelser om grova mobbningar och hur elever kan ha trakasserats både inom grupp och av lärare. Den tidens skola får jag ändå hoppas på blivit bättre.

Att vi utbildar ingenjörer och andra som har förutsättningar för tänkta yrken eller utbildningar som är anpassade därefter, vill säga att elever får möjlighet utbilda sig till vad de har begåvning för. Vi kan inte baka ihop alla och tro de skulle bli tekniker och ingenjörer. Det finns olika utbildningar och senare yrken där alla som går en skola gör nytta. Jag tror man måste bättre se till vilka förutsättningar olika barn/ungdomar har. Visserligen är jag inte så insatt i hur skolsystemet verkligen är upplagt, det med början i grundskolan.

I vilket fall måste nuvarande skolsystem göras om. Det är något fel i det svenska skolsystemet, ända då från hur staten kan vara en kassako och att främst friskolor börsnoteras.

Jag föreslår skolan ska vara mer inriktad på natur och miljö. Att skolan blir ”vänligare” och inte minst ska skolan vara trivsam vistas i. Att ställa allt för höga krav kan vara lika illa som att inte ställa några krav alls.

Genierna vi haft under tidens gång, Einstein en behöver inte ha varit några ”mönsterelever”. Tvärtom kan de ha varit svåra både förstå sig på och inte speciellt lyckade i skolans ögon. De har utvecklat sina egna idéer utöver det vanliga och därmed varit ovanliga. Allting vi nu företar oss, rymdresor och allt liknande som pågår är just dessa män och även kvinnor som sett till detta. Minns madame Curie.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.