Beskattning av obebodda hus.

Vi har ett ganska roligt fenomen just nu runt om i Sverige.

Efterfrågan på bostadshus ute på landsbygden verkar vara större än vad tillgången är. Folk verkar vilja komma bort från trängsel och kriminalitet som bara ökar i tätorterna. Stölder händer givetvis ute på landsbygden också och har väl även där ökat om man ska vara ärlig, men ändå. De verkar föredra landsbygden för barnen att växa upp på, och det är ju sunt, mänskligheten kanske har en chans i alla fall.

Problemet är att få tag på någonstans att bo, det finns hus, men dessa ägs ofta av folk som bor någon annanstans, och ofta bara besöks under semestertider och älgjakt. Hus som man får för lite för vid en försäljning för att det ska kännas lönt att sälja. Hus som ärvts och inget kostar där de står.

Vad ska man då göra??

Jag är ingen stor älskare av onödiga skatter, men ibland måste man försöka styra händelserna genom dessa, och kanske vore det en utväg i det här fallet.

Man kanske måste lägga en skatt på obebodda boningshus. Var man ska dra gränsen mellan sommarstuga och boningshus blir förståss en fråga som kan diskuteras, och säkert kommer att göras.

Det tål att spånas på i alla fall tycker Jag, För Vi måste försöka utnyttja den här trenden som går mot landsbygd istället för ifrån.

3 kommentarer

 1. Liten Hund

  Det finns ett amerikanskt ordspråk som jag kommer att tänka på när jag läser din text:

  Tax labour and you drive it away, tax capital and you drive it away, tax land and you put it in work.

 2. Olle

  Jo det är en bra trend, tyvärr visar det sig att de som flyttar ut i spenaten fortsätter att handla i stadens stormarknader.
  Det man inte tänker på är att ska landsbygden blomstra så måste man också få service.
  När byns affär lägger ner försvinner en stor del av servicen, apoteksutlämning,systembolagsutlämning, utkörning av varor till äldre osv .
  Byns affär är också på många ställen en social inrättning att träffas på,
  Dessa butiker kan inte ha allt så man måste vara lite flexibel när man handlar, men de har inte heller en massa lockvaror som man inte behöver

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>