Hela Sverige ska leva.

Jag ingår i projektet; Hela Sverige ska leva.

Det innebär att jag har en liten roll i det hela och ska dokumentera kvinnorna som jobbade på Asea här i Robertsfors till -68. Det innebär för mig att jag ska samla in texter som kvinnorna själv berättar. Detta skulle ske som ‘Kvinnornas skrivbyrå’, dvs i studiecirkelform. Studiefrämjandet är formen som jag valt eftersom min gamla vän från ‘Robertsforsvinden’ tiden finns där.

I alla fall så har jag en smal budget som blev lätt att förbruka. Jag jobbar ju gärna intensivt och hårt när jag tar på mig något – vilket ibland blir tröttande och en viss vidbränningskänsla kommer upp. Men då tar man helt OFF ett tag tills man är i fas igen.

Just nu sitter jag fast, inte bara i ekonomin som säger mig att jag måste se mig besegrad om jag inte vill jobba helt GRATIS. Just i detta fallet så känner jag en stark gräns för att inte ge mer tid än jag ska. Hela Sverige är STORT och min insatts kanske inte ens nämns i det stora sammanhanget.

Men vi har även svårt att få kvinnorna att berätta och vilja vara med. Jag förstår dem på ett sätt för det som varit har varit och det är passerat. Som vanligt tror man inte att sin egen historia är värd så mycket men vad jag vill veta är ju mer ‘andra’ saker.

- Vad tyckte dina föräldrar om att du började inom industrin?
- Vad tyckte andra kvinnor?
- Vad tyckte männen på arbetsplatsen?
- Vad gjorde att du började just på industri?
- Hur blev du bemött på fabriken
- Vad hände när du fick barn?
osv.

Det lilla jag har fått fram så behandlade man dessa ‘flicksnärtor’ rent kränkande och skulle idag bli fälld för många punkter. Allt från sexuella trakasserier, rena kränkningar och mobbing. Det var enormt tufft och man vill inte riktigt berätta detta för allmänheten. Inte att det ska stå i skrift.

Det har varit en lång process innan vi hittade pengar till; ‘Kvinnorna på Asea’. Just nu blir det inte ens att skumma på ytan. Bakom oss har vi ett stort projekt som gjordes i Norrbotten som kallades för ‘Oplogat’ – Oplogat är ett projekt som vill öka förståelsen för historiens betydelse av kvinnors situation i Norrbotten i dag och i framtiden. Målet i första etappen är att starta skrivargrupper i länet där kvinnor själva får berätta i ord, bild eller muntligt sina livshistorier.

Man skickade helt enkelt stafettpinnen vidare till mig och vi skulle föra ‘historien vidare’ men t ex EU – jordbruksverket tyckte inte att detta var något att ta tillvara. Före Oplogat gjordes även en bok som heter ‘Kvinnorna på Skega’ i Skellefteå.

Så jag får sammanföra det lilla jag har och avsluta detta i vår.

Ha en underbar onsdag folks……

En kommentar

  1. Lena O

    Det känns mycket viktigt att få del av berättelserna. Samt att visa på att kvinnor faktiskt inte har varit ”hemmafruar”…. det är en myt som inte blir motsagd om inte vi berättar! Så kom igen, Kvinnor på ASEA! Vi är många som vill höra på

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>