Länktips – sockerråtta

Här vill jag tipsa om Maria Helanders blogg;  som innehåller mängder med tips och ideer med bas på hälsa.

Hon säger bland annat;

Såhär kan du göra för att sluta med socker?

  • Se till att du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler? Sötsug kan vara en obalans av något slag i kroppen. Magnesium och krom är viktiga byggstenar, så se till att du får i dig en bra multivitamintablett.
  • Ät regelbundet och hoppa inte över något mål.
  • Se till att ha med dig nyttiga mellanmål vart du än går i början. När panikhungern ramlar över dig, så är det knappast en tomat du är sugen på – så ät något innan du blir panikhungrig.
  • Om sötsuget ramlar över dig, lyssna på STOP-metoden. En användbar och populär metod som hjälper dig på att fokusera på det viktiga.
  • Sök efter andra sätt att belöna dig än att stoppa något i munnen. En liten present, en kort andningspaus, en promenad, hångel med älsklingen.
  • Står sötsuget för något annat? Är du arg, trött, ledsen eller stressad? Vad kan du istället göra åt det?
  • Mindfulness är en effektiv metod som hjälper oss att stressa ned och vara i nuet. Lätta övningar i mindfulness hjälper dig att hantera sötsuget.
Sen vill jag bara berätta att det finns gudomligt goda “söt”saker som inte höjer blodsockret eller innehåller socker. Dessa ljuvliga chokladbollat till exempel.

Här är en present till dig som älskar choklad. Gudomligt goda chokladtryffel utan vare sig socker, mjölk eller gluten. Lätta att göra och nyttiga att äta.
1 dl caschewnötter eller paranötter eller walnötter eller vad du

tycker bäst om
1 dl mandelmjöl
1 dl riven kokos + lite till att rulla bollarna i
2 msk kokosfett
2-3 msk kakao
1 krm vaniljpulver
½ – 1 msk Agavesirap
1 dl gojibär
ev en gnutta vatten (om smeten blir för smulig)

Mixa allt förutom gojibären tills smeten blir ganska jämn (beroende på hur mycket tuggmotstånd du vill ha). Tillsätt gojibären och snurra ett par varv till i mixern.
Forma små bollar och rulla i kokos eller kakaopulver. Låt dem vila i kylen ett par timmar innan du avnjuter dem. Gott till fikat eller att ha med som ett mellanmål efter träningen. Går att frysa ned.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>