Tiphz till Arbetsgivaren

Förändra arbetssituationen

 

I en organisation där en eller flera medarbetare börjar visa tecken på utmattning bör dessa reaktioner tjäna som en väckarklocka som anger att något måste förändras i medarbetarnas arbetssituation för att situationen inte ska förvärras. Då handlar det om att vidta åtgärder som att ” minska arbetsmängden eller arbetstiden ” ordna ”timeouts” ” begränsa krävande tjänstgöringsmoment ” arrangera vidareutbildning ” ge de anställda möjlighet att byta arbetsuppgifter ” se över den fysiska och den psykosociala arbetsmiljön Vi har alltför ofta tvingats stå vid sidan av och se på hur människor efter en sjukskrivning går tillbaka till en oförändrad arbetsplats där man utgår ifrån att utbränning kan betraktas som en förkylning. När den väl ebbat ut så är det bara att köra på som vanligt igen. I stället är det så att om ingenting görs är risken stor att den som drabbats snart befinner sig i samma situation igen och att under tiden alltfler arbetskamrater hamnar i samma predikament.

Något att tänka på

  • Slutar folk och man anställer nya människor i arbetsledande befattningar så gör gärna en enkel presentation med bild och skicka ut till alla som inte är närvarande från sjukskrivna till barnlediga.
  • Var ärlig och sanningsenlig för att undvika att ge människor falskt hopp om något. Var försiktig med att säga ord som skulle jag kunna tänka mig, kanske och vi får väl se. Undan håll inte information om hur personen uppförde sig på jobbet innan han/hon blev sjukskriven. Skapa en god dialog som får er båda att känna er trygga.

Tala om att arbetsplatsens policy inte är att skapa nya jobb utan att försöka omplacera den sjukskrivne till en befintlig arbetsuppgift om så är fallet.

 

Ledningssystem för friskvård, hälsozam, arbetstagare

 

Som ni säkert förstått har jag mer börjat jobba med min hemsida och mina mer seriösa inslag hittar ni där på
HälsoZam

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>