Maxade tankar

Läkarbrist?

 Läkarbristen i inlandet skall lindras genom att få specialister från lasaretten att åka ut och vikariera. Först och främst – mycket bra att man försöker göra något. Som vanligt så framkallar det en massa kommentarer från mer eller mindre (mest mindre) initierade som har åsikter utan ordentligt faktaunderlag. Så för att ta det från början.

 
1. Ringer du till en vårdcentral vill du kunna ha möjligheten att få träffa en läkare, dvs att efterfrågan och tillgång någorlunda stämmer överens.
 
2. Idag har vi läkarbrist i Sverige och mest i inlandet.
 
Det medför att vi måste ha fler doktorer eller så måste varje doktor ha fler patienter. Det går alldeles utmärkt att ta fler patienter per dag men det förutsätter att kraven på säkerhet sänks, man får chansa mer som doktor och skriva ut fler recept för att testa hur det blir. Men framför allt måste befolkningen inse att doktorn inte har tid att lyssna och att man inte kan förvänta sig att få veta sina provsvar eller man kanske får avstå från att ta prover eller göra andra undersökningar. Är vi beredda till det? Troligen inte.
 
Då måste vi öka antalet doktorer. Där kommer alltid kommentaren att läkarkåren kämpar för att hålla nere på antalet utbildningsplaster för att hålla uppe lönerna. Jag har träffat ganska många läkare och INGEN vill det. Tvärtom så innebär få läkare att man får jobba hårdare vilket sliter mer och det man som doktor önskar mest av allt är en dräglig arbetssituation. Så det påståendet kan vi nog avskriva. Utbilda fler? Jo det är den långsiktiga lösningen men där kommer problemet att varje lasarett inte kan ha hur många kandidater som helst. Stundeterna måste ju få en chans att se patienter. Om vi nu inte gör som i vissa länder och låter läkarutbildningen vara helt teoretisk och sen får man skaffa sig erfarenhet när man väl börjar jobba. Hur många vill träffa en doktor som inte haft en chans att skaffa sig erfarenhet och inte kunnat träna på läkaryrket under utbildningen? Knappast alltför många. 
 
Vi kan väl "importera" läkare. Går utmärkt det också. Om patienterna accepterar att doktorn  inte pratar alltför bra svenska. Det kräver en hel del utbildning och övning för dessa utlänska läkare för att kunna jobba i det svenska systemet och för att de skall kunna språket så det är inte heller nån snabblösning. Det finns redan många duktiga läkare från olika länder men jag har också sett ett antal som fungerat mindre bra och några rent uruselt. Sen kan man alltid diskutera det moraliska i att låta andra länder betala för en utbildning där vi sedan "lägger beslag" på den färdigutbildade.
 
Vi kan se om vi kan få de befintliga läkarna att jobba mer? Det är just den biten som det här förslaget innebär. Kan vi få våra egna doktorer att jobba övertid som det i praktiken innebär. Hur många med ett heltidsjobb är beredd att jobba övertid utan extra lönepåslag? Knappas så många och knappast läkarna heller. Men det innebär både för och nackdelar. Största nackdelen är att många specialister från lasarettet inte klarar av att jobba som distriktsläkare. Det är en enorm skillnad på att kunna allt om t ex hjärtat mot att kunna hyfsat mycket om det mesta människokroppen. Fördelen är att det kan bli en större förståelse från lasarettets sida på det jobb som görs på distriktet och tvärtom. Chansen på sikt blir att rätt patient oftare hamnar på rätt ställe och får rätt vård.  

2 kommentarer

  1. Jan Sjöström

    Hej
    Förutsättningarna för att få träffa en läkare inom den samhälleliga primärvården torde variera.Ingen räknar med detta med mindre än ett antal månader i väntan. Enär jag inte känner förhållanden i Hoting, eller stora delar av inlandet så kommenteras dessa inte.
    I dag har vi som du säkert känner till den högsta andelen läkare som vi någonsin haft i vårt land(mot capita).

    En aning oklart vad du som är ”initierad” menar med begreppet doktor ? Vi övriga i samhället kallar de som är leg läkare för just läkare, dr har tillägget beroende på att just detta fåtal tagit sin titel utöver sin legetimation.
    Vi övriga i befolkningen har att välja mellan att ”överhuvudtagit” få träffa någon som har annan kompetens än i bästa fall sjuksköterskans, således faller allt ditt svammel om bla utlandsfödda med dålig svenska. Vi har sedan lång tid fått lära oss att inte ”prata” i den fall vi kommer i kontakt med en sk läkare, allt för att inte ta den värdefulla tiden i anspråk.
    En förändring i utbildningssystemet kommer att komma, vi övriga i samhället kommer att ställa det kravet, detta beroende bla på det absurda i era löner, du förstår det är jag/vi som betalar för detta kalas, utan att vi upplever att vi får vad vi betalar för.
    Du ger sken av att vara ”initierad” samt aktuell i många områden, trotts detta saknar du grundkunskap i hur samhället fungerar. Du förstår alla egenföretagare från bonden till styrelsen för AB Sverige debiterar inte övertid, till detta skall du lägga i stort alla inom den privata sektorn som i alla tider sponsrat sin arbetsgivare eller sitt ftg med mer eller mindre gratis övertid, detta är kutym ”överallt” utom tydligen inom det allmänna. Hoppas att du förstår att det finns en annan värld därute, detta sagt av en av dom som betalar din mfl betalda övertid

  2. Max Fredriksson

    Du skriver att du inte känner till förhållanden i Hoting och det är väl det som är ett problem när man försöker beskriva en person utan att veta vem det är. Mina kunskaper i det samhälleliga systemet har du inte den blekaste aning om. Med lite kunskap så faller det du skriver i slutet av ditt inlägg – tyvärr. Jag kan berätta att Nya Närvården i Hoting är en privat hälsocentral där jag jobbar via eget företag. Det du skriver om att arbetstagare sponsrar sin arbetsgivare med gratis övertid tycker jag är enorm skrämmande och jag vet att det diskuteras mycket inom fackföreningsrörelsen. Var och en som har ett arbete SKALL ha rätt att få betalt för sitt arbete, en åsikt som jag aldrig kommer att vika mig ifrån.
    När det gäller läkare kontra doktor så torde du säkert veta att i vardagligt tal används begreppen synonymt.
    Du får gärna diskutera fakta och åsikter men håll dig ifrån personangrepp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.