Maxade tankar

KOL

 Ha man sett nån person med grav KOL så vet man vilket plågsamt tillstånd det kan vara. Att långsamt kvävas under några års tid. Nu ökar också antalet fal i länet och orsaken till sjukdomen är i nästan samtliga fall rökningen.

En fråga som brukar komma är varför man inte bara kan ge dem mer syrgas men det är inte möjligt. Största problemet är att kunna ventilera bort den koldioxid som bildas i kroppen. För höga halter koldioxid medför att man förlorar medvetandet. Ger man för mycket syrgas så reagerar andningscentrum i hjärnan på detta med att minska andningsfrekvensen och så andas man ännu sämre. De som har fått syrgas i hemet är noga inställda för att få en dos syrgas som inte blir för hög. Men har man kommit så långt i sjudomen så är man fjättrat vid en syrgasslag många timmar per dygn. 

2 kommentarer

  1. Corina

    I vissa fall handlar det inte om enbart några års plåga ! Min mamma har levt med denna sjukdom nu i över tio års tid…..att sluta röka är det enda man kan göra när man ser dess verkan….hemsk sjukdom !

  2. Max Fredriksson

    Jo, du har helt rätt. Det kan vara plågsamt under många års tid. Det jag tänkte på var de sista åren när sjukdomen blivit så svår att man knappt klarar det mest basala i ens vardag som duschning, matlagning osv. För mej är det en mer skrämmande sjukdom än många andra allvarliga sjukdomar just för att den är så plågsam och behandlingsmöjligheterna eller möjligheten att lindra är så liten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.