Maxade tankar

Lite historisk tillbakablick

 

Jag upplever helt klart att man från olika borgerliga håll försöker att göra olika omskrivningar av landets historia. då är det ganska bra att försöka skaffa en egen bild av vad som har hänt och inte lita på olika personerstolkningar. 

Om man tittar på hur Sveriges statsskuld har varierat över tiden och sen kopplar ihop det till olika regeringar ser det ut såhär:

Röda fält är perioder med socialdemkratisk regering. Det gröna fälltet är den period där regeringen var centerledd men innefattar även den perioden när det var en folkpartistisk minoritetsregering. Blå fält är moderatledda regeringar. I absoluta tal ser man då att statsskulden nära nog femdubblades under "centertiden", under Bilds tid i början av 90-talet fick vi en fördubbling av statsskulden. Under de socialdemokratiska perioderna ser vi då att man får en puckel innan man kunnat vända trenden. Den nuvarande regeringens avbetalning av skulden är egentligen bara slutet på den puckel som Perssons regering jobbade med och skulden minskade egentligen bara under de första 20 månaderna, därefter har den legat stilla. 

Sen kan man titta lite på några länder i eu och vi ser att statsskulden (räknat i procent av BNP) ökar och speciellt i de stora länderna. Sen får var och en koppla ihop det med vilken regering som sitter.

 

Min slutsats? Tja, inte kan man koppla ihop att statsskulden ökar för att det sitter en vänsterledd regering utan det ser snarare ut tvärtom.

3 kommentarer

  1. Alexander Eliasson

    Hej Max! Du tycker inte att det är lite hyckleri att du först kritiserar borgerliga att skriva om historien för att därefter presentera ekonomisk statistik som fan läser bibeln? Menar du att den keynesianska modellen och den finanspolitik som kommer med den, som (S) anammade under 30-talet under en tid av stora kriser, är helt förkastlig? Det räcker med att man har någon form av grundläggande kunskap om ekonomisk historia för att se att statsskulden har drastiskt ökat under globala ekonomiska kriser och recessioner. Enligt Keynes, som förövrigt sossar följt mest slaviskt, kräver kriser en kraftigt ökning av offentliga utgifter för att öka efterfrågan i ekonomin så att den snabbt kommer på fötter igen, med detta kommer statsskulder som konsekvens

    So far so good, det roliga är att socialdemokrater ofta under dessa kriser de senaste 40 åren kritiserat borgare för att satsa för lite, samtidigt som du kritiserar borgare för att satsa för mycket? Problem med denna finanspolitik uppstår när man inte betalar igen skulder och stryper offentliga utgifter när ekonomin går i högvarv, det slutar ofta inte bra men sossar fortsätter satsa på under högkonjunkturer som historien visar

    Ett exempel på detta är att under den senaste mandatperioden socialdemokraterna hade regeringsmakten, mitt under brinnande högkonjunktur så ökar statsskulden 2002-2006. Visserligen kom it-bubblan i slutet av 1990 med detta förklarar absolut inte denna ökning av skuld mellan dessa årtal då krisen i jämförelse med 70-talskrisen var minimal samt att den redan då hade passerat.

    Med det jag skrev tidigare i åtanke blir din andra figur ännu mer löjlig. Klart som tusan att statsskulder ökade 2008 och framåt, sossar hade dessutom gärna sett större ökningar av statsskulden i form av utökade offentliga utgifter. Om något skall den nuvarande regeringen ha cred för att ha minskat statsskulden samtidigt som vi har en växande ekonomi när vi nu befinner oss i en global ekonomisk kris och redan passerat en.

  2. Max Fredriksson

    Svar till Alexander Eliasson (2011-11-11 19:08)
    Det med att tolka vad som skrivs kan ju vändas åt olika håll. Du tycker att jag tolkar statistiken fel och samtidigt tolkar du vad jag skriver på en något överdrivet sätt. Jag har faktist inte någonstans i inlägget sagt något om att det är bra eller dåligt att satsa pengar från staten vare sig det är i hög- eller lågkonjunktur!

    Men jag kan förstå att det kan bli lite feltolkning runt inlägget om man inte har den lokala diskussionen klar för sig. Bakgrunden är att det vid upprepade tillfällen påståtts att det är i länder med vänsterregeringar som statsskulden ökat och att det är socialdemokratiska regeringar i Sverige som orsakat den statsskuld vi har nu. Tittar man på diagrammen ovan ser man ju direkt att det är helt fel.

    Till sist måste jag få tacka för ett välskrivet inlägg, det är mycket uppmuntrande när denna typ av inlägg kommer från folk som faktist tänker till oavsett om de håller med mig eller inte.

  3. Aroon

    Ja inte för att jag är någon expert, men så mycket förstår jag att om inte det finns folk som arbetar går inte hjulen runt. Samtidigt nu de senaste 20-åren har kapitalet mjölkat stat, kommun, landsting, ja allt som kan anses det ”vi” tillsammans jobbat ihop i avseende för ”vår” framtida ålderdom och en någorlunda god omsorg och välfärd, de pengarna sitter nu i säkert förvar hos ett mindre fåtal. Jag vill säga de man nu säger om ”arbetslinjen” har väl alltid varit så. Skillnaden är att nu även en samhällsnytig instution (skolor, vård etc) drivs med syfte på vinstintressen för ett fåtal enskilda individer. Gamla som arbetat hela sitt liv och avsatt delar av sin inkomst blir utsugna och vanvårdade. Så var det inte tidigare. I alla fall under modern tid fram till 90-talet. Att det nu sker får den här regeringen ta på sig. För när har ett borgerligt parti lagt grundsterna till den välfärd vi ändå får sägas ha, även om det så sakteliga blir en återgång till fattigvårdssamhället. Tack för ordet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.