Maxade tankar

Vad är bra vård?

 Frågan är högaktuell just nu med det förändringar som är föreslagna och genomförda, åtminstonne till stora delar, här i inlandet.

I Hoting, utan egen ambulans, utan vårdavdelning, där mottagningen stänger kl 17.00 och jouren finns 5 mil bort så har vi mycket nöjda patienter enligt den nationella patientenkäten. Här hemma i Vilhelmina, med egen ambulans, med egen vårdavdelning, med en mottagning som är tillgänglig dygnet runt, dock ej alltid med egen jourläkare, här är patientnöjdheten lika långt under genomsnittet som vi i Hoting är ovanför.

 Det enda som brukar framföras som viktigt är tillgängligheten på vård men egentligen stämmer inte detta. Det patienterna (vi innevånare alltså) egentligen efterfrågar som viktigast är att det finns en kontinuitet. Den absoluta majoriteten som söker vård har egentligen inget behov att få komma omedelbart utan vill hellre träffa samma doktor som man sett tidigare, den doktor som känner ens sjukdomshistoria och vet vilken person men egentligen är.

 Jag har tidigare vid flera tillfällen påpekat vilken omöjlig arbetssituation man har på sjukstugan här hemma men det har varit ganska så tyst från andra Vilhelminabor. Nu protesterades det mot indragningen av ambulansen i Åsele och avdelningen i Dorotea. Skall jag tolka det som en begynnande uppvaknande av den vård som finns tillgänglig för oss? I så fall välkomnar jag det. Och fortfarande kan jag inte avgöra om indragningarna/förändringarna i grannkommunen i praktiken är bra eller dålig. 

2 kommentarer

  1. ingemar wahlström

    Hej Max! Jag följer diskussionerna med intresse, men bor fem minuter från NUS. Däremot och helt utan jämförelse för övrigt kommer jag att tänka på VF och VK för kanske 15 år sedan. Kuriren hade en duktig joournalist som gjorde bra grejor i Dorotea, Folkbladet i princip ingenting. Lika bajat var det VF som lästes i Dorotea vilket var smått oförklarligt.Bra att du avdramatiserar läkarrollen genom att ”vara som en vanlig människa”…

  2. Max Fredriksson

    Svar till ingemar wahlström (2012-03-04 23:31)
    Hej Ingemar. Det var årtionden sen vi sågs!
    Vanans makt är ju stor och är man van att läsa VF så fortsätter man med det. När det gäller akutsjukvården kanske det är sanningen att vi vill ha det som det alltid varit, det är det som är tryggheten för oss. Och när det gäller Vilhelmina har jag en känsla av att vanan ligger i att ofta tycka den är dålig utan att det egentligen stämmer om man kunde göra en objektiv jämförelse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.