Maxade tankar

Dystert besked?

 Jag lämnar det socialdemokratiska partiet! Det är med en mycket stor sorg  och förtvivlan jag tvingats fatta detta beslut.

Det finns i huvudsak 3 orsaker som gör att jag inte ser att jag kan fortsätta att jobba för den socialdemokratiska idéen.

1.Samtalsklimatet internt och externt i partiet är bitvis under all kritik. Det finns väldigt mycket trevligt folk och det som bekymrar mig nu är om en del vänner försvinner i och med detta beslut, men om det sker så får man ju reda på vilka som varit riktiga vänner. Men det finns några som tar till brösttonerna så fort dessa blir emotsagd.  Jag har vi ett flertal tillfällen pekat att det är viktigt HUR man pratar med varandra. Man behöver inte starta konflikter utan kan föra respektfulla samtal med den som tycker annorlunda.

 

2. Partiets beslut runt vinster i välfärden. Jag är inte alls förtjust i att våra kommunala pengar skall hamna i de sk riskkapitalisternas fickor. Men vård, och nu tänker jag mest  sjukvård eftersom jag har ganska god insikt i den, består av fler aktörer än så. Jag har nu i 8 år haft eget företag där en av verksamhetsgrenarna är vård inom primärvården. Jag jobbar dessutom på en helt privat hälsocentral. Den, såvitt jag vet, enda som startats  i glesbygd. Den är mycket välfungerande och hamnar på de absolut bästa i hela Sverige vid nationella undersökningar.
Nu har vi m fl utsetts till att vara "månglarna i templet" som skall drivas ut. Ett epitet som upprepats av våra lokala politiker och detta inte bara en gång utan det har upprepats.
Att partiet i sitt framtidskontrakt säger att de skall vara möjligt att ha alternativa driftsformer klingar tämligen falsk, eller snarare aningslöst, då jag vet hur den socialdemokratiska ledningen i flera landsting jobbat. Jag har många exempel på hur man motarbetat små väl fungerande entreprenörer inom vårdsektorn samtidigt som man försämrat den egna landstingsdrivna vården.
Jag kan dessutom inte förstå varför företag inom vårdsektorn skall förfördelas jämfört med andra företag som anlitas och betalas med skattemedel. Visst företagande är tydligen finare än annat. Det blir lite paradoxalt, vid en koll jag gjorde för några år sedan var de socialdemokratiska ledamöterna i kommunfullmäktige engagerad i fler företag än andra partier.

3. Jag har den kanske tyngsta posten inom kyrkopolitiken som kyrkonämndens ordförande. Om man "översätter" det till kommunpolitiken motsvaras det av kommunalrådet. Intresset för att driva kyrkopolitik är näst intill obefintligt inom partiet. Dessutom röstade kyrkofullmäktige emot mig när det gällde organisationsförändringen vilket indirekt innebar en misstroendeförklaring mot mig. Delvis satt samma personer i kyrkonämnden och röstade med mig i kyrkonämnden som sedan i fullmäktige röstade mot mig. Formellt är det inget fel att göra så men det blir svårt att försöka leda en organisation när man inte kan lita på sina partivänner. Jag värnar dock alldeles för mycket om kyrkan för att avgå med omedelbar verkan och har därför lämnat öppet för partiet att besluta om och hur en ev efterträdare skall utses.

30 kommentarer

  1. Toni Appelqvist

    Ja du Kristina.
    Och vilka rår för att du nu tycker det är ett tråkigt meddelande?

  2. Maria Kristoffersson

    Det är synd då just såna som du verkligen behövs i Vilhelmina politiken. Pathos!

  3. Max Fredriksson

    Svar till Maria Kristoffersson (2013-05-13 13:01)
    Tack Maria. Vi har väl inte alltid varit överens inom politiken men jag har försökt att skilja på politiker och person, tyvärr har jag väl inte alltid lyckats.

  4. Kenneth Hellberg

    Men så tråkigt Max, det blir lite konstigt att höra din orsak när så många bedyrar det höga taket i samtalet inom socialdemokraterna. Men visst har jag hört talas om brösttoner, det finns iofs inom alla partier, jag har själv stött på en KD:are som tar till brösttoner när man inte håller med eller är överens fast det skiter jag i :).
    Du kommer bli saknad av många socialdemokratiska väljare, det är jag övertygad om.

  5. :)

    Bra gjort! Hoppas att fler följer, det är inte alls bra som det är nu. Jag hoppade också av för flera år sedan, när vissa inom partiet härjade runt på bloggarna som värst så fort någon uttryckte något som ansågs felaktigt. Jag hade dock inte någon högre position så det var nog ingen som brydde sig, men det kändes viktigt och bra för mig! Det sorgliga var att delar av partiet inte ville förstå varför jag tyckte att det var fel:)

  6. Max Fredriksson

    Svar till Kenneth Hellberg (2013-05-13 13:26)
    Jo, nog kan det vara högt i tak men problemet är att det höga taket innebär att vi som vill ha en mer balanserad ton skall förstå dem som gärna höjer rösten men däremot så om man är en person som gärna ”tar i” i debatten behöver man inte respektera oss mer balanserade (eller vad man nu skall kalla oss)

  7. Max Fredriksson

    Svar till 🙂 (2013-05-13 15:08)
    Jag har ju valt att inte smyga mig ut bakvägen tyst och lugnt utan jag tycker att mina väljare (det fåtal som kryssade för mitt namn) har en rättighet att få veta mitt beslut. Men jag förstår dem som inte vill skylta med sina beslut.

  8. Väljare

    Röstar på (s) i riksdagsvalet men vägrar göra det i kommunvalet, anser att det är toppstyrning där få bestämmer hur det ska röstas i olika frågor. Tycker däremot att du alltid varit en ”hederssosse”, du har mött motståndare i bloggar på ett mycket respektfullt sätt med många kloka förklaringar varför det blivit som ”det blivit” ex utmanövreringen av Göran Jonzon i valfullmäktige och liknande (ansvarsfriheten ex)Väldigt synd att du lämnar men jag förstår varför.Men förr eller senare så måste väl även brösttonerna ta sig en funderare och lämna plats för nytt folk, hoppas du kommer tillbaka då!

  9. Katharina Hahlin

    Det är synd att du slutar. Jag har alltid uppfattat dig som en resonabel politiker även om vi inte alltid har haft samma åsikter. Du har haft lätt för att lyssna även på personer med andra åsikter. Lycka till i fortsättningen. Katharina.

  10. Gun Rehnman

    Jadu Max, ibland är det så som du beskriver, att känna sig motarbetad leder heller ingen vart, kraften till arbetet blir fullständigt utplånad….
    Vännerna som är riktiga stannar ju kvar, de övriga behöver du ju inte..
    Jag önskar dig det allra bästa och säger grattis till ditt beslut. Det handlar inte om partipolitiken, utan att du väljer att gå ut genom entrédörren.
    Hälsningar med en riktig glad truddilutt……Always look on the Bright side of Life….la la l a

  11. Max Fredriksson

    Svar till Väljare (2013-05-13 17:34)
    Tack för de orden. Hur det bli i framtiden vet ingen. Jag har då i alla fall lärt mig att inte lova för mycket för det är så lätt att saker blir på ett annat vis än det man tror.

  12. R. Ström

    Ja, Max har upplevt detta själv men det var på 90-talets slut och i huvudstaden.Men fick gå med i partiet efter 15 års karantän.Och det är med sorg som jag läser vad du säger det gör att man funderar på att lämna in handsken omedelbart.

  13. Max Fredriksson

    Svar till R. Ström (2013-05-13 19:53)
    Tack. Jag ser inte nån större vits med att andra lämnar partiet bara för att jag gjort det. Slänger man in handskarna så ska det vara ett eget val.

  14. R.Ström

    Ja,du har rätt i det fallet det är bara jag som kan bestämma det men nu får jag vara med igen och till viss del så har jag saknat delar av det facklig/ politiska livet jag drev på med under 14 år i kommun/ landsting och kyrkofullmäktige. När man väl flyttade hem så sågs det inte som en merit utan, ”du ska inte tro att du är nått bara för att du har verkat i en annan del av landet”.

  15. Stefan Rådström

    Detta är oerhört tragiskt att höra. Du har alltid varit och kommer alltid att vara en fast klippa av förnuft och måttfullhet där annars mycket liten sådan av tradition och ohejdad vana finnes. Hoppas verkligen att allt kommer att gå dig väl i fortsättningen. Det är dock väldigt synd för Vilhelmina.

  16. Max Fredriksson

    Svar till Stefan Rådström (2013-05-13 21:33)
    Tack Stefan. Att vara förnuftig är nog något som alla strävar efter på sitt vis. Det bästa betyg man kan få är väl om andra tycker det, själv tycker jag nog att jag misslyckas titt som tätt.

  17. Maggan Löfgren

    Det är synd att du slutar med partipolitiken. Du är saklig, kunnig och påläst och jag tror att du behövs inom s-rörelsen.

  18. Max Fredriksson

    Svar till Maggan Löfgren (2013-05-14 08:03)
    Tack Maggan. Om inte annat kanske mitt avhopp kan få några att fundera till och i bästa fall leda till något gott.

  19. Max Fredriksson

    Svar till donaldh. (2013-05-14 04:45)
    Tackar. Men just nu ska jag nog bara hålla mig borta från det politiska ett tag. Vad som sen händer i framtiden har jag lärt mig att inte sia för mycket om.

  20. Leena Berggren

    Hej Max!

    Varför blir jag inte förvånad? Måste säga att ditt engagemang i Vilhelmina SAP förvånade mig mer, efter du sett hur samtalsklimatet utvecklades under debatten inför folkomröstningen, gällande överledningens vara eller icke vara. Då personangreppen och socialdemokraternas avhopp från sv kyrkan tycktes få större debattutrymme än själva sakfrågan.
    Debattklimatet och språkbruket däri tycktes inte vara förenligt med din humanitära personlighet. Det ska dock sägas att det var till stor del din förtjänst att debatten inte urartade helt, då du alltid försökte vara saklig och balanserad. Vad jag kommer ihåg så fällde du aldrig en kränkande kommentar. Det höjde nivån, som i övrigt var under all kritik.Det var också under den här perioden jag lämnade partiet. Då jag insåg att i spelet om makten finns inga gränser för hur illa man får bete och uttala sig. Debattklimatet speglade en rädsla för demokrati och var så långt ifrån man kan komma de grundvärderingar jag vill tro på, om ”Människors lika värde” och ”solidaritet”.

    Att släppa taget om något man tror på är att förlora sig själv en aning. Men det klarar du nog. Att vara fritänkare är inte så dumt de heller. 🙂

  21. Max Fredriksson

    Svar till Leena Berggren (2013-05-14 08:54)
    Nog har jag missat och använt hårdare tonläge än nödvändigt ibland. Men jag försöker alltid att i efterhand reflektera och förändra mitt sätt att uttrycka mig när jag känner att det inte blev helt bra.
    När det gäller vojmådebatten deltog jag inte på nån sida utan bestämde mig först sista veckan på hur jag skulle lägga min röst. Jo förresten så hjälpte jag nej-sidan på deras musikevenemang men min röst sen blev ja.

    Jag har väl hela tiden haft nån ide att kunna bidra till en diskussion internt i partiet om hur man pratar med varandra men den diskussionen har aldrig varit intressant att föra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.