Maxade tankar

Kammarrättsdom?

Jag har nu läst  igenom kammarrättsdomen om ansvarsfriheten. Jag har också läst igenom några bloggar om det och de tidningsartiklar som legat ute på tidiningarnas nätupplagor.

Jag måste erkänna att jag blir lite beklämd när jag inser att få aktiva kommunpolitiker och ingen journalist verkar ha en aning om vad som egentligen står i domen och att man inte verkar veta vad en domstol kan besluta om.

Det som nu skrivs är att Johnny K och Maria K har fått ansvarsfrihet. Fullständigt fel!

Domstolen har upphävt beslutet att vägra ansvarsfrihet men det kan omöjligt innebära att man ersatt det med ett beslut att ge ansvarfrihet. En domstol kan aldrig ersätta ett taget beslut med ett annat!. Det innebär allltså att frågan om ansvarsfrihet eller inte hänger i luften. Den frågan måste på nytt tas upp i fullmäktige och ett nytt beslut måste fattas. Då kan fullmäktige på nytt välja om man vill ge ansvarsfrihet eller att vägra att ge det,

Anledningen att domstolen upphäver fullmäktiges beslut grundas helt och hållet på att det i protokollet inte finns någon motivation vilket krävs enligt kommunallagen. En sak är extra viktigt att notera, kammarrätten ger ingen rekommendation hur ett nytt beslut borde se ut!

12 kommentarer

  1. Ewa Hed

    Ja du är så bra Max. Sakligt och förståndigt skriver du förståligt. Det som dem som skriver och misstolkar ska kunna läsa sig till, och ha kunskap om. Ska kunna tolka läsningarna! Detta fixar du. Alltid så klokt. Det är ju förstås flera politiker som sagt det du sagt. Men bloggarna och tidningsreportrar fortsätter sina egna fel och snedskrivna kommentarer. Tack Max.

  2. Göran Jonzon

    Hej Max !
    Ditt inlägg stämmer bra överens med vad jag skrivit och beskrivit i min egen blogg.
    Domstolen har upphävt beslutet att neka ansvarsfrihet.
    I en rättsstat är varje anklagad oskyldig intill dess motsatsen bevisats.
    Bevisföringen är det som saknas i fullmäktigebeslutet.
    Skuldfrågan hade varit betydligt enklare att fastställa om ansvarsprövningen skett där brottet begicks, nämligen i förvaltningsbolaget VIBO AB.
    Det är alltid styrelsen för ett aktiebolag som i första hand ska ansvarsprövas för vad som sig där tilldragit sig.
    Varför togs inte ansvarsfrågan på större ansvar där, tror du?

    I kommunallagen står inte beskrivet hur varje konspiration specifikt ska hanteras.
    Inte heller nämns K G Abramsson, Maria Kristoffersson eller Jonny Kärkkäinen vid namn i lagtexten.
    Lagen är betydligt grövre och mer generell i sina uttryck.
    Därmed är domslutets motivering så klart det kan bli, nämligen att det saknas motivering för att fälla M.K och J.K.
    Vi ska hålla i minnet att i styrelser och nämnder gäller solidariskt ansvar.

    Hur skulle det se ut i exempelvis ett brottmål om man började döma folk utan att kunna motivera domen ?
    Hur skulle man då kunna överklaga domslut ?
    Vi skulle då få samma typ av rättssäkerhet som i Ryssland och Nordkorea eller Guantanabobasen på Kuba.
    Nu får fullmäktige ta tag i saken och försöka prestera en motivering som håller rättsligt eller låta bli att föra över skulden från VIBO:s styrelse på enskilda som aldrig haft mandat att överstyra VIBO:s interna beslut och ageranden.
    Lita på att jag kommer att bekämpa varje konspiratoriskt försök att skapa mobboffer bland oskyldiga.

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Du har rätt i att ansvaret tillkommer hela nämnden vilket också skrevs i revisionsrapporten. Det är precis samma motivering som ofta används idag av Åke mfl att när beslut tagits utan att nån reserverat sig då står alla bakom beslutet.
      Däremot är du och jag inte överens om var skuldfrågan egentligen ligger. När det gäller hela affären skulle det ha varit bra om vi hade haft ett mer tydligt tjänstemannaansvar med möjlighet för kommunrevisorerna (eller annat lämpligt organ) att även granska tjänstemännens handläggning. Men nu ingår inte detta i granskningen utan det är nämnderna och dess handläggning som granskas och deras ansvar som prövas.
      När det gäller granskningen i Vibo så satt jag och Johnny som lekmannarevisorer där vi konstaterade i vår rapport att fakturan kunde vara tvistig.

      • Göran Jonzon

        Tack för ditt svar Max.

        Fakturan var nog inte bara tvistig utan rent av grundlös.
        VIBO hade ett hyreskontrakt med KUN där kun var hyresgäst och VIBO hyresvärd.
        Utöver vad däri överenskommits hävdar VIBO:s ledning att man hade kommit överens med förskolepersonal om tilläggsbeställningar som skulle uppgått till fakturabeloppet om 3,16 millioner.

        Men enligt köplagen åligger det säljaren av varor och tjänster att fastställa att den man avtalar med är den som har teckningsrätten.
        Något skriftligt avtal med den som hade teckningsrätten gjordes aldrig.

        Tänk dig att du har en privat läkarpraktik med en anställd receptionist !!
        Jag försöker smyga in ett avtal där min firma ges i uppdrag att bygga om din klinik för 3,16 millioner.
        Men jag vänder mig inte till dig som har rätt att tecka ditt företag utan till din receptionist, som glatt tror att det handlar om tjänster inom ramen för vad du och jag redan kommit överens om.
        Anser du att du som chef för ditt företag har ansvaret att ha koll på vilka dina anställda pratar med och följaktligen även ta ansvar för att bekosta detta uppdrag jag åtagit mig ?

        Under mina 30 år på den öppna marknaden tror jag mig ha förstått köplagen så att det alltid är uppdragstagarens hela ansvar att se till att avtalsmotparten har delegation eller teckningsrätt som omfattar vad uppdraget avser.
        Det är här knuten i hela fråga ligger.

        1. Jag anser att ansvaret att leta rätt på personer med teckninbgsrätt till 100% vilade på uppdragstagaren VIBO AB.

        2. Jag anser att vare sig Maria Kristoffersson eller Jonny Kärkkäinen hade någon befogenhet att upphäva eller ändra på beslut tagna inom VIBO AB.

        Kan du beslå mig med fel i någon av dessa utsagor ?

        • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

          Nu har jag förstås inte 30 års erfarenhet från företagsvärden men för att fortsätta resonemanget med receptionisten så om vederbörande skulle beställa en ny skrivare till datorn, installera den och börja använda den så tror jag nog att det skulle vara svårt att hävda att jag inte skulle betala för den. Sen blir det ju en fråga mellan mig och receptionisten och upp till mig som chef att hantera den situationen. Som chef har jag också ansvaret att hålla koll på vad som händer i mitt företag och dra i handbromsen omedelbart när något inte verkar stå rätt till.
          Men nu börjar vi närma oss ett sidospår om vad bloggen egentligen handlade om eftersom de flesta inte verkar ha förstått det. Inte ens dom som borde ha utbildning (t ex journalister) eller dom som borde ha erfarenhet och därmed kunskap. Jag skrev den för att försöka förklara vad domen egentligen innebar inte utifrån själva skuldfrågan i sig.

          • Göran Jonzon

            Bra Max !
            Du skulle inte bry dig om att bråka ifall du inte blivit tillfrågad vid ett köp av en ny printer.
            Men om det gällde en ombyggnation för 3,16 millioner som du inte underrättats om och som du upptäckte stod klart när du återkom efter semestern?
            Skulle du bara tugga och svälja det också ?
            Och om du nu anser att du bör ta ansvaret för vad alla dina anställda gör, gäller det även om ditt företag omspänner flera hundra anställda i olika positioner ?
            Jag hoppas du även tar dig tid att besvara fråga nr 2 i min förra kommentar.

          • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

            Egentligen besvarade jag frågan men kanske något otydligt. I exemplet med mig och receptionisten är jag beställaren och översatt till den kommunala världen skulle jag då motsvaras av nämnden eller möjligen nämndens ordförande.
            Utbildningsnämnden har inget ansvar för vad som händer i VIBO däremot ha man ansvar för vad kommunens anställda gör. Sen är jag inte helt säker på var gränsen går för ansvaret hos kommunsstyrelsen och dess ordförande eftersom VIBO är ett kommunalägt bolag, det skulle vara en intressant juridisk fråga att ställa till den som är ordentligt juridiskt bevandrad.
            Om det vore ett stort företag skulle jag självklart ha kvar ansvaret men jag skulle ha delegerat ut ansvaret. Vid all delegation kan man aldrig frånhända sig det egna ansvaret. Men här är skillnaden mellan företagsvärlden och den offentliga förvaltningen. Min underhuggare i företaget skulle jag kunna avkräva ett ansvar, avskeda på grått papper eller annan lämplig åtgärd. Men som jag nämnde tidigare så finns det inte ett tjänstemannaansvar på samma sätt som går att utkräva i kommunen. Om ett fel begås har nämnden det ansvar som fullmäktige kan utkräva och det ansvar som revisionen granskar.

            Men återigen, nu har vi hamnat på sidan om vad blogginlägget egentligen handlade om.

  3. Göran Jonzon

    Lagen gör ingen skillnad på om jag utför ett uppdrag åt ett privat företag eller åt en offentlig förvaltning.
    I fallet Regnbågen fanns ju ingen delegation till anställda inom förskolan, eller hur ?
    Och fortfarande ligger ansvaret till 100% på uppdragstagaren att kontrollera vem man gör avtal med.
    Det borde vara självklart för alla att man som företagare eller affärsidkare inte kan smyga in uppdrag genom att göra upp med folk som inte har rätten att beställa och sedan förvänta sig få betalt.
    Och ansvarsfrågan som du gärna vill avstå från att behandla här emanerar ju faktiskt direkt från fullmäktiges beslut den 20-21 juni 2013.
    Ett fullmäktige där du själv satt med och röstade för att neka Kärkkäinen ansvarsfrihet.
    Därmed har du ju faktiskt själv fört in frågan på det spår jag försöker följa till ett avslut.
    Det enda rimliga avslutet torde vara att du som hedersman erkänner att ni begick ett allvarligt misstag.
    Att du inte tycks vilja ge mig ditt svar på fråga nr 2. måste jag tolka som att du erkänner att varken M.K. eller J.K. hade befogenheter att överstyra beslut tagna inom VIBO AB.s verksamhetsansvar.
    Således hade aldrig någon av de båda utpekade personerna kunnat ändra på tagna beslut om extra kostnadsdrivande byggnadsprojekt.
    Att VIBO:AB dåvarande VD Erik Lindahl öppet tillstod att täckande beställning saknades och att VIBO AB skulle stå för merkostnaden understryker bara det mygel jag avser att visa, och som du lät dig påverkas att medverka till.
    Synd på så rara ärtor Max !
    Men misstag kan alla göra, men det krävs mod att erkänna och att ändra sig.

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Jag märker att vi inte kommer längre i denna debatt. Just nu förevisar du precis en sak som irriterat mig till den grad att jag lämnade mina politiska uppdrag. Att skaffa sig en åsikt och sedan hävda den till varje pris utan att lyssna på nån annan och att inse att andra kan ha en annan åsikt. Att debattera blir då meningslöst, då räcker det med att du skriver ett inlägg med dina åsikter, jag skriver ett inlägg med mina åsikter och sen kan man sätta punkt!
      Du driver linjen att VIBO med Tony är den som är ansvarig, jag har hela tiden diskuterat från utgångspunkten som fd kommunrevisor utifrån det ansvar man har som förtroendevald i en nämnd. När du sen börjar att nämna att jag ”som hedersman” blir jag irriterad, det ankommer inte dig att bedöma vad jag som hedersman bör göra, det ankommer enbart mig själv. Det är ett synnerligt dåligt sätt att debattera eftersom du då börjar gå på person och inte sak. Du glömmer tydligt bort att jag är den enda personen som satt i fullmäktige vi det tillfället som det finns dokumenterat vad min åsikt var genom att jag undertecknat en revisionsrapport, det kan du inte se från nån annan ledamot oavsett för vilket parti vederbörande satt, du kan inte veta vilka andra som röstade som sitt parti ville eller vilka som röstade enligt sin egen övertygelse.
      Att jag nu gång på gång påpekat vad bloggen handlar om, det man brukar benämna netetikett. De kommentarer man ger bör handla om bloggen och inte hamna OT (off topic). Men det tar du inte hänsyn till.
      Svar på fråga 2 fick du, du vill bara inte förstå det.
      Tack för debatten.

      • Göran Jonzon

        Max
        Att ha en åsikt har alla rätt till.
        Men ska man föra en sakdebatt måste man kunna skilja på vad som är fakta och vad som är tro.
        Du gjorde inlägget utifrån vad fullmäktige beslutat och vilka följder detta fick för kammarrättens domslut.
        Du syftar vidare till att det återigen blir en sak för fullmäktige att hantera.
        Men du är tydligen inte beredd att utgå från de grundläggande regler som gäller rent juridisk för hela den bakomliggande orsaken ?
        Istället väljer du att bli gramse och skylla mig för att angripa dig som person.
        Men visst har du ett alldeles eget personligt ansvar för hur du tagit ställning i ansvarsfrågan ?
        För mig som politiker är saken oerhört viktig.
        Skulle jag inte kunna hålla gränslinjerna rena genom hyresavtal och andra skriftliga överenskommelser, så sätts ju hela råttssäkerheten ur spel.
        Då blir det upp till varje ny majoritet att finna sina nya syndabockar för de gamla synder man själv orsakat.
        Med ett sådant regelsystem kommer jag aldrig att verka eller medverka inom någon enda beslutsorganisation, för då har de grundläggande demokratiska spelreglerna åsidosatts.
        Du må tycka att mina frågor känns kränkande men du har faktiskt aldrig svarat på fråga 2.
        Kan du påstå att M.K. eller J.K. hade haft någon möjlighet att överstyra beslut tagna inom AB VIBO ?
        Mitt svar på den frågan är ett distinkt NEJ !
        DEtta är avgörande för det ansvar fullmäktige utpekade med ditt benägna bistånd den 20-21 juni 2011.

        • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

          Suck. Du fortsätter att upprepa dina argument. Det är stor skillnad på att prata till nån och att prata med nån. Du pratar TILL mig utan att försöka läsa vad jag skriver.
          Du skriver ”Du gjorde inlägget utifrån vad fullmäktige beslutat och vilka följder detta fick för kammarrättens domslut.” – Fel! Jag gjorde inlägget utifrån vad kammarrätten dömt och vad det innebär för de inblandade! Gör inga egna tolkningar utan läs det som jag skrivit.
          Om jag blir gramse, irriterad eller vad du vill kalla det så är det mina egna känslor och du har ingen rätta att sätta dig till doms över dem. Det kan i och för sig vara svårt ibland att förstå andras känslor, det beror helt på vilken tillgång man har till ett eget känsloliv och därom vet jag inget hur det är ställt för dig.
          Nu avslutar vi detta, vi har hamnat alldeles för långt OT.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.