Maxade tankar

Frivilligt arbete för doktorn olaglig!

För ett par år sen var jag tävlingsläkare när man under WWW-helgen anordnade ett skoterrace nedanför folket hus. Som tur var hände ingenting men om jag hade behövt rycka in så hade jag kunna bli prickad av socialstyrelsen efteråt. Som doktor (eller rättare sagt legitimerad utövare) så tolkar socialstyrelsen lagen att samma krav skall ställas som på en vårdinrättning. Det skall finnas samma kontrollsystem, journal skall föras osv. Så den paradoxala effekten blir att istället för att kunna använda utbildad (och förhoppningsvis kompetent) personal så får man använda icke utbildade personer som i och för sig kan vara duktiga men som knappast kan förväntas klara av samma sak vid allvarligare händelser.

Nog är det väl läge att ändra lagen och det utreds, men det lär nog ta ett par år.

http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2014/01/Lagandring-kravs-for-att-lakare-ska-fa-arbeta-ideellt/

15 kommentarer

  1. €dor

    Jag tycker lagen är ganska klar ändå. Den är ju till för att förhindra kvacksalveri eller fejkade läkare/sjukvårdare med utrustning som får det se ut som riktig sjukvårdpersonal. De kanske då tar betalt för vad de utger sig som. Nu i ditt fall säger du det var ideellt, okej och att det skulle vara förbjudet. Men ingen kan väl neka dig titta på och stå bredvid och händer den olycka kan väl ingen neka dig hjälpa en skadad? Samma sak med en civil polis, visst får han anmäla ett brott om han är ute och går eller vad han gör civilt. Däremot kan han ju inte börja bedriva egna spaningar och ha egna sambandscentraler och bedriva en organisation på kvällstid eller när han är ledig, på sidan om.

    Allting är relativt med svenska mått mätt. Bor man i Amerika då är det en annan sak där man älskar bryta ner svaga och hylla starka. Här följer vi svensk lag 😉

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      En polis har faktist skyldighet att anmäla brott om han/hon ser det, även som privatperson så den jämförelsen blir felaktig, jag har ingen juridisk skyldighet att hjälpa till.
      Om jag stod i publiken och något händer KAN jag hjälpa till om något skulle hända men om du arrangerade en tävling så nog skulle du nog vara ganska orolig om jag skulle vara tvungen att lita på turen om jag (eller nån annan legitimerad) råkade stå i publiken eller inte.
      Kvacksalverilagen är en helt annan lag som inte har med det här att göra. Det som du beskriver att personal med utrustning skulle tas för riktig sjukvårdpersonal, det är ju precis det som nu händer när man inte kan använda legitimerad personal.

      • €dor

        Så en polis är polis oavsett var och när denne befinner sig och en doktor är ingen doktor när denne inte är i tjänst. Det är väl ganska jobbigt tappa sina kunskaper då du befinner dig utanför sjukhuset?

          • €dor

            Man kan ju också undra när en läkare räknas just för vad denne är utbildad till. Numera godtas inte ett sjukintyg av Försäkringskassan, inte alltid i alla fall. Det är också vida känt hur det fuskats med sjukintyg som godkänts och där det fejkats och miljonbelopp utbetalats exempelvis för ett grovt påhittat handikapp. Då är frågan, när och var befann sig denne läkare när intyget skrevs? I tjänsten eller i hemmet vid soffbordet? Hur kontrollerar man sånt? Och du, du ska ju också vara polis enligt vad en myndighet fordrar. Om någon med körkort har någon åkomma som anses som hinder framföra ett fordon med körkort är du skyldig rapportera detta, eller hur? Kan inte vara lätt vara läkare då man ibland ska vara och ibland inte och ibland både polis och läkare. Regelverket är ganska glasklart, eller hur?

  2. Göran Jonzon

    Nog finns det fortfarande mycket som behöver ändras, då ingen lagstiftare är mer än människa och omäjligt klarar av att förutse alla konsekvenser. I en demokrati finns ju mäjligheten att skriva en motion och offentliggöra missförhållanden. Det du beskriver förvånar mig inte då oönskade sidoeffekterna blir fler ju fler lagar vi skapar. Det viktigaste är att det finns kritiskt tänkande medborgare som kan se längre än bara vad som sker i nuet. Bättre att förebygga och förekomma än att invänta att det som kan ske har inträffat.
    Var rädd om de kritiska glasögonen Max Fredriksson.

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Visst är det så Göran. Den fråga som jag ofta ställer mig är om det är lagen det är fel på eller om det är tolkningen som görs fel. För att göra en koppling till ett annat aktuellt fall så kan man fråga sig om knivlagen eller tolkningen av densamma är fel.

      • Göran Jonzon

        För att riktigt sticka ut hakan, så undrar jag om inte folkets moral lätt blir omvänd proportionellt mot antalet lagar och föreskrifter som reglerar det sociala samspelet.
        Ju fler lagar desto mindre personligt ansvar.
        Ju mindre personligt ansvar desto mindre betydelse får den sociala etiken.
        Alltså, ju fler lagar desto större benägenhet till att bryta mot dessa ?

        Och ju fler som ska tolka en lag desto fler varianter av utfallet.
        Och desto mindre sunt förnuft tillåts styra.

        Det vi kallar ”sunda förnuftet” förresten, det torde väl ha en absolut och direkt bäring på begreppet moral, vilket i så fall sluter cirkeln?

        • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

          Och ju fler lagar desto svårare blir det att inte bryta mot nån då det blir omöjligt att hålla reda på allt.
          I mitt exempel ovan så går ju moral och lag direkt mot varandra. Moraliskt vill man gärna hjälpa till men lagen gör att man inte kan.

  3. €dor

    Man vet ju inte heller i vilken skepnad du befinner dig när du svarar på våra frågor? Privat eller doktor 🙂

    Ha en bra dag

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Nä, men å andra sidor gäller det väl alla. vi har alla olika roller och vilken roll spelar vi just i detta ögonblicket?

  4. Gunilla Billman

    Det gäller väl det samma för oss sjuksköterskor antar jag.
    För tankarna till allt olagligt som man då gjort under åren i all välmening, folkrace, skotertävlingar odyl. Kom t ex sent till en pimpeltävling på Dajnan för ett antal år sedan. Skulle just borra hål i isen när speakern efterlyste nån sjukvårdkunnig. Malin min dotter propsade på att jag skulle anmäla mej men jag hade ju just köpt startkort o tänkte vinna mej ett vedlass vill jag minnas.
    Fick böja mej efter andra efterlysningen o hot om uteslutning från familjen. En ung kille hade fått axeln ur led när han busat med kompisar och hade väldigt ont. Gick lätt att reponera när jag äntligen arrangerat en skoterkälke högt så han kunde ligga ner på mage. Gossen blev antagligen lättad som slapp köra fem mil skoter till ”plassen” med axeln ur led och jag konstaterade att jag aldrig hann blöta kroken… Som plåster på såren fick jag i alla fall köpa mej en hamburgare i serveringen, hoppas att gossen bara ”glömt” att tacka för hjälpen och inte åkte raka vägen hem till datorn och skrev en anmälan till socialstyrelsen. Den gången klarade jag mej undan, han kanske inte visste att jag var kriminell…
    Allvarligt talat så lär vi båda fortsätta göra så gott vi kan både i och utanför jobbet inom det område vi känner oss trygga, oavsett vad lagen säjer. Allt annat tycker jag vore oklokt.

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Jo, det gäller samma sak för dig som sjuksköterska. Den situation som du beskriver hamnar i en gråzon, att rycka in när något händer. Men om du i förväg hade tagit på dig att vara tävlingssköterska på fisketävlingen då hade det helt klart varit olagligt.

  5. karin fjällstedt

    Jag tycker att vi många gånger hänvisas till ”tolkningar”. Kan inte en lag skrivas rent och klart. Och var har det sunda förnuftet tagit vägen? En läkare som inte får jobba utanför arbetsplatsen och en politiker som inte får bära en kniv. Förr var det inga problem. Inte trodde vi att politikern skulle gå bärsärkagång för fel uppfattning och läkaren gjorde ju bara vad han var utbildad till. Var är vi på väg när snart ingen får göra något utan att kolla lagboken om man vill göra nån nytta? Jag tror att vi måste bli lite mer lagbrytare allihop för att mänsklighet och omsorg av vår nästa ska vara det viktigaste. Kämpa på Dr Max, jag tror på dig och din medmänsklighet. Det kan vi inte få för mycket av.

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      För oss läkare handlar det i grunden om dokumentationshysterin. Allt skall dokumenteras för att i efterhand kunna kontrolleras. I grunden är väl tanken bra men när lösningen på alla problem är mer dokumentation uppstår plötsligt problemet att dokumentationen blir viktigare än själva arbetsuppgiften. Och det blev så tydligt i dessa situationer, dokumentationen är viktigare än att ha kunnig säkerhetspersonal vid olika arrangemang.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.