Maxade tankar

Kommunens ekonomi del1

Som alltid inför ett val så görs påståenden om hur den ekonomiska situationen ser ut i kommunen. Nu senast är det Åke och Maria som har två olika berättelser om hur bra eller dåligt det är eller har varit. Jag har gjort en sammanställning hur det sett ut de senaste 10 åren plus beräknat resultat och budgetavvikelse för innevarande år. Kurvorna startar alltså 2003. 2003-2006 var de röd majoritet, 2007-2010 var det alliansen som styrde och från 2011 var det ett rött styre igen.

Om vi börjar med resultat och budgetavvikelse. Där ser vi att det var 2004 vi hade ett ordentligt överskott, därefter har det varit en nedåtgående trend med en djupdykning 2008. 2012 och 2013 hade vi en återbetalning på 9,9 miljoner som räddade resultatet. AFA är alltså den försäkringar som finns enligt avtal med arbetstagarorganisationerna och som arbetsgivarna betalar in. Det är en eftersläpning på några år från det de betalades in tills återbetalningen skedde.

Det som känns allvarligt är att vi har en ständig negativ budgetavvikelse, dvs fullmäktige beslutar om hur pengarna ska fördelas inom kommunens olika verksamheter men sen följs inte budgeten. Det innebär egentligen att de/vi som är politiker inte har kontrollen på den verksamhet man är satt att styra.

 

Blogg 1

 

Fortsättning följer…..

 

 

11 kommentarer

  1. Åke Nilsson

    Hej Max
    Du har rätt i att det är allvarligt att vi har en stor budgetavvikelse.
    Det som är viktigt att komma ihåg är balanskravet enligt lag tar sikte på resultatet på sista raden.
    Det är det som jag redovisat i min blogg. Mandatperioden 2003-2006 som styrdes av S+V lämnade ett överskott till kassan på drygt 51 milj. kr.
    Mandatperioden 2007-2010 som styrdes av alliansen lämnade ett underskott på 13 milj. kr.
    Det är det underskottet som vi kämpar med att försöka återställa.
    Oavsett vem som vinner valet i höst så är en god ekonomistyrning A och O.
    Om budgetunderskottet och med det även balanskravsresultat på sista raden ska hållas kommer det att krävas rejäla krafttag. Vad föreslår du för åtgärder MAX om ni vinner valet och får bestämma??

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Om man tittar på grafen ser man att den nedåtgående trenden startade redan 2005 och fortsatte nedåt ända till bottennoteringen 2008. Detta lyckades man vända 2009 men om man drar bort AFA-pengarna ser man att det är en ny utförsbacke. AFA-pengarna kan man jämföra med boxaren som räddas från knock-out av gongongen – oväntat men mycket välkommet.
      Ev analyser dom kommer i slutet av denna blogg-serie.

  2. Ronny Thellbro

    Synnerligen intressant Max. Budgetdisciplinen förefaller vara obefintlig. Enligt din graf så verkar den bedrövliga budgetdisciplinen vara en politiskt accepterad metod. Vad händer med ekonomin på lång sikt utan kontrollerad styrning? AFA-pengar utbetalas inte årligen.Avvikelse kan ske pga en oförutsedd händelse men ska inte vara den normala ordningen. Ser fram emot nästa avsnitt.

    Ronny Thellbro

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Det kommer mera i denna blogg-serie som kanske kan ge en mer nyanserad bild. Min ide är att försöka ge en översikt som på ett enkelt sätt visar hur det ser ut, risken är bara att det blir alltför förenklat. Men visst känns det oroväckande med en mycket dålig styrning, det tyckte jag redan som kommunrevisor, sen behöver det inte innebära något dåligt men inte heller något bra. Det innebär bara att vi vandrar på en slak lina och har vi tur tar vi oss över men risken är större att vi ramlar av.

  3. Kenneth Hellberg

    Max har Åke rätt i vad han påstår?
    ”Det är det som jag redovisat i min blogg. Mandatperioden 2003-2006 som styrdes av S+V lämnade ett överskott till kassan på drygt 51 milj. kr.
    Mandatperioden 2007-2010 som styrdes av alliansen lämnade ett underskott på 13 milj. kr”

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Jag återkommer senare i denna serie av blogginlägg med funderingar runt det som påstås.

        • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

          Tålamod Keka. Politik är en långsam process. Som jag skrev i en annan kommentar så kan man förenkla saker för långt och att förenkla till ja eller nej är definitivt att gå för långt om man vill förstå ett ekonomiskt skeende.

  4. Kenneth Hellberg

    Det handlar inte om tålamod Max, ta frågorna på en gång annars finns det stor risk att man missar dina svar. Jag är inte inne och läser dina bloggar dagligen.

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      När jag har skrivit min funderingar ligger de här på bloggen i månader framåt så jag tror nog att du hinner läsa dem när du får tid. Tvärtom vad man kanske tror har jag också en hel del annat att pyssla med och det tar tid att skriva ett blogginlägg om det ska få något vettigt innehåll.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.