Maxade tankar

Vilka politiker vill vi ha?

Tittar man på hur olika kommuner styrs och vilket parti som har majoriteten kan vi hitta exempel på kommunalråd av olika partier. Vad är det som gör att vissa kommuner avviker så mycket? Kan det bli en ansamling av vänsterpartister i en kommun med det är moderater i en annan kommun? Nej, det tror jag inte utan det är snarare så att på vissa ställen finns en extra karismatisk person som väljarna får förtroende för och då spelar partitillhörigheten liten roll. Det kommer att handla om en realpolitik och mindre om ideologi. Innan man går till valurnan kan det vara ide att ta sig en funderare på om den man planerar att rösta på verkligen är en person som man tror är den bästa ledaren eller röstar man bara på partiet av rutin?

Det finns flera olika sätt att beskriva en ledarstil och speciellt som politisk vald ledare. Jag har lagt in två olika varianter på sådana beskrivningar. Först STIL och den är ganska lätt att förstå. Jag kan lätt placera in mig själv i lämplig ruta där jag  känner mig hemma men sen kan jag kliva in i andra roller om jag är tvungen med det sker med mer eller mindre obehag.stil-modellen

 

Det andra exemplet är plockat från Joel D Deluca som gör en indelning i 9 rutor beroende på inställning och hur mycket initiativ man tar. Vill vi t ex ha en person som, enligt hans benämningar, är en Machiavellian, en person som manipulerar och till varje pris ska vinna i varje fråga, eller är det Spekuleraren eller är det Ledaren? Här jag det svårare att placera in mig själv, jag tvekar lite mellan 2-3 olika rutor.

politiska stilar

 

Men sanningen är väl att en person inte kan ta alla roller men flera roller kan behövas. Om vi skulle ha en person som är inkännande och mjuk så kanske han/hon skulle vara en mycket dålig förhandlare och då kanske det behövs en person som är dominerande och handlingskraftig. Med andra ord ser varje klok ledare till att ha ett team runtomkring sig som kan fylla olika funktioner. Det behövs även folk som kan vara kritiska mot det som görs vilket är en oppositions uppgift i en demokrati. Om man bara omger sig med ja-sägare kan det gå lika illa som det gick för President Kennedy och grisbuksinvasionen – men det är en helt annan historia.

8 kommentarer

 1. Ronny Thellbro

  Tack Max för dina instruktiva inlägg. Ledarskap är idag ett kolossalt mångfacetterat begrepp med ett oräkneligt antal ledarskapsteorier. Denna typ av självtest har det goda med sig att de kan i dialog bli utgångspunkten för bättre självkännedom. Ja, vilka faktorer skapar ledaren dvs personen eller teamet som i en given situation driver en utveckling åt ett visst håll? Det finns en historia om gamla domkyrkan i Karlstad som en kväll stod i brand. De två auktoriteterna biskopen och landshövdingen kom att agera tvärtemot vad folk förväntade sig. Biskopen grät och bad, landshövdingen svor och släckte.
  I en situation av akut ingripande så kliver en person fram som knappast till vardags framstår som en ledargestalt. En innesluten och dolt kapacitet blommar ut i en omgivning som fordrar ett agerande. Karismatik är helt riktigt en egenskap som kan åstadkomma rörelser i folkdjupet. Två historiska exempel kan klargöra detta Adolf Hitler och Martin Luther King. Två diametralt skilda personligheter med ett ledarskap som destruerat i ena fallet och konstruerat i det andra. I båda fallen kan man säga att personlighetsutrustningen svarat mot omgivande behov. Båda har i sitt ledarskap en idé, en vision om vad man vill med sitt ledarskap. Båda klassas in i ont eller gott, själviskt eller självutgivande. Med detta så menar jag att tre faktorer kan vara utlösande för ett ledarskap, nämligen; idé-ideologi, personlighetsutrustning och en omvärld med gemensamma basala förväntningar. Sammanträffar dessa tre finns ett ledarskap som driver utvecklingen i ett visst håll.
  Lite mera humoristiskt har ”ickebröderna” Ronny och Lasse Eriksson beskrivit hur lämpliga politiker ska vaskas fram. Man skickar dem ut i lingonskogen och ganska snart kommer personligheterna att framträda – visionären som tror att lingonen alltid finns bortom eller pragmatikern som genast börja plocka vid den dammiga vägkanten eller flummaren som går vilse eller kaffekokaren som inte hinner plocka etc.

  Ronny Th

 2. Max Fredriksson (inläggsförfattare)

  Jo, det finns en massa olika sätt att beskriva ledarengenskaper och precis som du skriver handlar det oftast att förstå sig själv när man sitter i situationen och ska leda. Politik är ju lite speciellt i det fallet att ledaren ska väljas av en hel befolkning. Jag anser att det vore ide om man som väljare ägnar en stund pch funderar på detta innan man sätter ett personvalskryss så att man inte kryssar ett namn av ren lättja.

  • Carl-Axel Otterhall

   Hej Max. Mycket bra formulerat.
   Men om man inte känner till politikern som står på valsedeln och denne själv inte offentliggör sina/partiets ståndpunkter så blir det ju lite ”bingolotto” när man ska göra sitt personval. Det tror jag är dagens demokratis största dilemma.

   • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

    Tack. Visst finns det alltid en ideologi i botten på något vis. Ju längre ifrån väljarna en person finns ju svårareblir det att veta vem han/hon egentligen är. Det är väl i kommunalvalet man har en chans att fundera över personligheter och speciellt i mindre kommuner.

 3. €dor

  Ordna en Pridefestival, då blir du populär. Tänk hela Inlandets kung. Det blir som liknelsen med Jesus när han kom ridande på en åsna. Hur populärt blev inte det och det gått mer än 2000 år och fortfarande pratar vi om det. Lyd mitt råd och du blir det mäktigaste personen i Vilhelmina.

  • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

   Jag får väl fundera pä den saken. Fast egentligen är jag ganska ointresserad av makt i sig.

   • €dor

    Det brukar vara de som får flest med sig. Diktatorer har vi alltför många av. Sympati och medkänsla kanske är bra, nackdelen till slut man inte orkar. Något mittemellan kanske är bäst. Svårt att ta kritik lever man inte länge inom politiken. Se på Reinfeldt hur mycket skit han fått-/får, bekymrar inte honom ett dugg. Jag tycker han är både bra å dålig på så vis. Nog om detta.

    Ha en bra dag!

 4. Pingback: Är förtroende för politiker viktigt? | En fjällbos funderingar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.