Maxade tankar

Vem blir kommunalråd?

Frågan kan kännas självklar men är inte det. Principen för de allra flesta partierna har varit att det är deras förstanamn på listan som är det partiets kandidat. Sen får valresultatet avgöra vilket parti och partier i samverkan som blir störst. För Kd  gäller detta.

Men i detta val har s helt gått ifrån den principen som man vid förra innan förra valet uttryckte internt var en princip som var helt omöjligt att rucka på. Nu har man satt ett namn längst upp som uttryckligen säger att han inte tänker delta i den operativa politiken utan tänker agera (dolt?) i bakgrunden. Jag har inte lyckats hitta något nånstans vem man har tänkt skall vara kommunalråd om man vinner valet, jag såg en kommentar att man först efter valet tänker utse sin kandidat internt inom partiet. Väljarna vet alltså inte helt vad man kommer att rösta på.

Man kan ha många funderingar. Tror man inte att Åke som första namn klarar av att dra tillräckligt många röster till partiet? Tänker man låta personrösterna avgöra? Lyckades man inte komma överens innan valsedeln sattes? Vi lär knappast få veta det rätta svaret men om jag hade funderat att rösta på s hade jag nog varit lite fundersam.

Återigen känns det bra att jag bytte till ett parti där öppenheten är något som diskuteras och jobbas för. Ett parti där man efter bästa förmåga tar hand om varandra som individer och inte enbart ser alla som en osynligt del av en grupp.

Ur partiprogrammet:

”Denna människosyn brukar beskrivas som att människan är en person, vilket innebär att varje människa är en unik och oersättlig individ och har samma absoluta och okränkbara värde oavsett kön, ålder, social position, etnisk och religiös tillhörighet eller sexuell identitet.”

20 kommentarer

  1. Max Fredriksson (inläggsförfattare)

    Tillägg: Jo, de här inlägget kan nog klassificeras till ”negativt kampanjarbete” men idag känner jag mig inte speciellt snäll och jag får väl lov att redan i förväg be om ursäkt för det.

    • Viveka Abramsson

      Jag skriver också i affekt ibland, men då brukar jag för det mesta låta texten vila och gå in och redigerar några gånger innan jag skickar iväg den. Om du, direkt efter att du tryckt på knappen, inser att det kanske inte var så bra, varför inte ta tillbaka den? Särskilt ångerfull verkar du inte vara eftersom du morgonen därpå, 20 timmar senare, länkar den till facebook.
      Ärligt talat tror jag att du är väldigt mån om att framföra ditt budskap och förringa S, men inför risken att någon skulle kritisera dig så ber du i förväg om ursäkt.
      Jag har haft stor respekt och höga tankar om dig, men glorian börjar tyvärr krackelera.

      • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

        Jag är ganska trött på att var den person som alltid är snäll och ska förstå andra när förståelsen inte går båda vägarna. När jag börjar vara lite mer elak så krackelerar glorian skriver du, varför har du inte reagerat när andra är elaka?
        Ångerfull är jag inte, då hade jag raderat texten, min ursäkt hänförde sig till det jag tidigare nämnt om ”negativt kampanjarbete”.

        • Viveka Abramsson

          Jag har aldrig påstått att du är elak. Däremot hade jag inte trott att du skulle nedlåta dig till den sortens insinuanta skrivningar som du ibland gör, därav krackeleringen. Om någon av oss angripit dig och du svarat med samma mynt så skulle jag kunnat förstå, men inte att du kastar första stenen. Som jag skrev tidigare så har jag alltid haft stor respekt för dig och därför blir också besvikelsen större och jag reagerar som jag gör. Endast den som blir slagen kan avgöra om det gör ont och din känsla kan jag inte ta ifrån dig. Jag tror inte vi kommer längre i den här diskussionen och därför tackar jag för mig och önskar dig allt gott.

  2. Åke Nilsson

    Max, det är väl något ett bevis på en öppen och debatt och nyfikenhet på förändring när vi vågar frångå gamla strukturer.
    För övrigt kan jag meddela att jag kandiderar till kommunalrådsuppdraget kommande mandatperiod.

    Den stora frågan är vem blir kommunalråd om borgarna vinner valet? Hur många har ni inom era fyra partier som kandiderar? Fyra? Fem ? Sex? st.

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Bra, då fick vi det utrett till sist. Det är inget fel på förändring men det lät inte så vid det förra valet – kom du ihåg tongångarna då, jag minns dem mycket väl.
      För KDs del har vi vårt förstanamn och det parti som blir störst av allianspartierna lär få kommunalrådsposten om vi vinner.

  3. Kristina Norman

    Max! Du kan verkligen bättre än det här!!!
    ”…tänker agera (dolt) …. ” ….?????
    ”…kom du ihåg tongångarna då…”… ????
    Det har aldrig varit nån hemlighet hur vi resonerar och agerar i vårt parti. Alla är välkomna och alla får göra sin röst hörd. Visst har vi höga tongångar ibland, men var har man inte det, när det djupa engagemanget tar över. Det visar ju bara på att vi är ett partikamrater med engagemang, medkänsla och en stark övertygelse och en obetvinglig vilja att jobba för det man tror på.
    Att vi är först och främst människor och att känslorna tar över ibland, är också ett tecken på att vi är trygga med varandra i gruppen och att vi har förmågan att ”skälla” när det behövs.
    Det är oerhört tråkigt att du uppenbarligen inte kände det så, men det är aldrig ens fel … Kom ihåg det !
    Du är min vän och kommer alltid att vara så … Men …. Det ligger lite grann under din nivå att slänga iväg tjuvnyp på det här viset.

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Att vara engagerad och tro på en sak är ok. Att ibland kanske kliva över gränsen i en debatt händer också ibland. Men att sen inte kunna be om ursäkt när nån tar illa vid sig är absolut inte ok. Jag var på vippen att hoppa av valarbetet vilket jag tydligt berättade i samband med förarbetet till förra valet. Men det enda som sas var att jag skulle förstå den person som gav en utskällning. Att nån annan skulle förstå att jag tog illa vid mig var inte frågan om. Varför ska förståelsen bara gå en väg. Varför kan man inte be om ursäkt när man bär sig illa åt?

  4. Kristina Norman

    Jag tycker att det är oerhört olyckligt att du har upplevt situationen på det viset. Ibland måste man ta för sig och framhärda i en grupp av flera starka personligheter. Ni borde kanske ta en diskussion, berörda parter mellan 4 ögon och reda ut begreppen, en gång för alla???

    Men att du,till synes fortfarande bär agg, och därmed nedlåter dig till tjuvnyp som inte egentligen hör till den politiska debatten , utan ligger mera på ett personligt plan , det kan inte jag känna är riktigt schysst.

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      ”Ibland måste man ta för sig” – men om man nu inte är en person som tar för sig då har man alltså ingen plats i partiet? Återigen, det finns ingen förståelse att vi är olika personligheter utan i partiet förutsätts att alla är lika och ”kan ta för sig”. Det skulle i så fall innebära att det enda som premieras är om man tar för sig, att vara lite känslosam har alltså ingen plats?
      Jag var väldigt tydlig i min kritik när jag hoppade av och det skedde ganska långt före jag beslutade mig för att fortsätta i annat parti. Men inte var det speciellt många som ville diskutera den kritiken med mig. En person erbjöd sig detta men inledde mejlväxlingen med att försöka vara mästrande! Varför skulle jag försöka nu?
      Sen vet jag inte om det är ett tjuvnyp att undra vem som är kommunalrådskandidat. Möjligen att jag ställer frågor. Men frågor är inga påståenden.

  5. Kristina Norman

    Tja… Att du skulle ha varit ”tydlig” är det nog många som ställer sig frågande till. Men låt vara som det är… Jag kanske är trög , men jag uppfattade aldrig att det var så som du beskriver.
    Jag tycker iallafall att det är djupt olyckligt att du upplever situationen som du gör. Önskar att jag jag hade varit mera vaken. Jag är uppriktigt ledsen över detta.
    Det som jag uppfattar som tjuvnyp är inte din fråga om vem som kandiderar som kommunalråd. Det är dina kommentarerna det som har varit. Det tycker jag att du ska göra upp med den det berör. För det hör inte till den politiska debatten om det pågående valet!

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      När jag hoppade av partiet handlade en punkt om tonläge internt och externt. Sen fick jag aldrig ens chansen att svara på eventuella frågor från partimedlemmarna eftersom det tog 15 minuter att blockeras från sossesidan på FC (som var väntat).
      På tal om tjuvnyp kan du förklara varför t ex inlägg på sossebloggen från 16/5 och 29/4 är ok och inte ska betraktas som tjuvnyp och att prata om det som varit och inte det jag skriver. Jag ser inte att du protesterat mot det!
      Men det är tydligt att vi inte ser på saken på samma sätt. Men som jag skrivit tidigare, jag kan skilja mellan sak och person – vi ses på lokal eller över kaffekoppen.

  6. Göran Jonzon

    Kanske lägger jag mig i något jag inte har med att göra, vilket i så fall inte utgör något nytt, men det jag har att tillföra gällande Max Fredrikssons övergång till vårt demokratiskt uppbyggda parti, är att alla jag talat med uppskattar Max väldigt mycket som person, partikamrat och medmänniska.
    Hans mjuka varma sätt och inkännande attityd har inte gått någon obemärkt förbi och det är med ett stort frågetecken bakom, som jag ställer mig undrande över det jag får ut av resonerandet i dessa kommentarer.
    Hur högt måste tonläget vara för att en person som Max ska kunna göra sin röst hörd i (S) ?
    Vi från KD tackar ödmjukast för den kompetens och duglighet ni skänkt oss genom Max Fredrikssons beslut att byta partigruppering och vi ser fram emot att kunna nyttja hans egenskaper fullt ut utan den minsta antydan till konflikter.
    Då flera av hans tidigare partikamrater även de tycks ha fått nog av Vilhelminasossarnas partikultur och vi ser oss kunna dra stor nytta av deras respektive personligheter i mångfaldens tecken, adderar vi ytterligare tack för var och en av dessa edra glömda och undanskuffade.
    Tusen tack !

  7. Kristina Norman

    Dom skrivelserna kan ha att göra med den besvikelse som många av oss kände över att du gick ut i Media med din kungörelse att du bytte parti innan du kungjorde det för ditt beslut att byta parti. (?) vilket jag också kan förstå.
    Det får du ta med berörda parter.
    Beträffande hur man bemöter varandra i övrigt så har jag svårt att se att det skulle vara nån större skillnad hos oss, än i andra partier. Vi är alla människor i grund och botten och först och främst.
    Jag hoppas att du finner det du söker Max.

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Nu måste jag korrigera. Jag gick ut och skrev på min egen blogg att jag lämnade partiet – jag bytte inte. Inträdet i KD skedde ett bra tag därefter.
      Och nu gör du faktiskt det igen. Ni får skriva därför att Ni är besvikna på mig men jag får inte skriva när jag är besvikna på Er. Varför går inte förståelsen i båda riktningarna?

  8. Kristina Norman

    Ok
    Jag kan delvis ge dig rätt. Min kommentar kom som en följd av vår diskussion, annars skulle jag aldrig ha tagit upp ämnet i fråga. Emedan du tar upp ämnet i din blogg utan föregående provokation.
    Där ser jag lite skillnad.
    🙂
    Jag avslutar här.
    Och önskar återigen att du finner vad du söker!
    Kram

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Jo, vi kan avsluta. Min slutkommentar blir att nog har provokationerna funnits där jag gav två exempel och för det mesta har jag bara låtit dem passera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.