Maxade tankar

Fritt vårdval?

Fr o m årsskiftet ska det vara möjligt att skriva sig på en vårdcentral/hälsocentral som inte ligger inom det egna landstinget. Spontat låter det väl inte för illa då det finns folk som bor nära en länsgräns och har lite närmare grannlandstingets vård. Jag har försökt att kolla lite på vad det innebär och hitintills har det uppstått en del frågor som nog snarast måste besvaras. Om vi utgår från Nya Närvården i Hoting kontra Dorotea som exempel. Om en Doroteabo vill gå hos oss (eller för den delen tvärtom) vilka hälsovalsregler gäller, Västerbottens (som vi inte är godkända i) eller Jämtlands (som godkännande finns i)? Om ett besök behövs på jourtid så är vår jour lagd i Strömsund, först måste de alltså åka dit ner (ingen omöjlighet) men om vidaretransport behövs, vilket landsting betalar resan och vilken ambulans (om den behövs), Strömsund eller Doroteas. Fler frågor lär uppstå när man fingranskar reglerna.
Jag försökte kolla upp hur det såg ut ekonomiskt. Men när jag begärda att få ett beräkningsunderlag så fanns det inte? Jag begärde då att få ut verksamhetberättelserna för våra närmaste sjukstugor – det fanns inte! Då uppstod nya frågor – hur klarar landstinget själv att kolla att deras egna sjukstugor/hälsocentraler uppfyller de kriterierna som landstinget själv satt upp? Hur fördelas pengarna mellan sjukstugorna? Nu senast fick jag höra att man tydligen NU börjat göra en beräkning på den ekonomiska fördelningen.
Det kan ju vara så att det finns beräkningar som man inte släppt till mig eller att jag inte vet vad jag ska fråga efter men det är bara några månader kvar innan de nya reglerna ska gälla och ingen vet vad som händer. Skulle jag driva mitt eget företag utan nån plan för framtiden så vore konkursen en risk. Men landstinget behöver ju inte bekymra sig om några miljoner hit eller dit i förlust.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.