Guld och Silver i Bjurholm!!

Den rubriken stod att läsa i länstidningen för 81år sen, och nu kan det bli så att den blir aktuell igen.

Gruvan i Ström, "Trollgruvan nr 100" är åter aktuell. Då för 81 år sedan var det lokala entrepenörer som bröt och sprängde med handkraft. Byborna köpte aktier i det lokala gruvbolaget.

Proverna som skickades in av Kalle Johansson visade sig innehålla 7gr fint guld per ton, 31gr silver,32%svavel och 0,18% fosfor

. Det var dock för lite för att det skulle vara lönsamt då att ta fram med dåtidens metoder. Man borrade hålen manuellt, en stod och höll i borrstålet och vred på det medans en annan slog med slägga på det.

Igår fick Jag ett brev från Bersstaten att, Gungnir Resources,ett Kanadensiskt företag, trots namnet, (Gungner är nämligen Odens spjut), har ansökt om undersökningstillstånd.

Så Vi kanske får uppleva ett nytt Klondyke här i byn.

3 kommentarer

  1. Ronny Jonsson

    Ja,och där finns det mycket att göra före både rikspolitiker men även från oss lokala. Jag tycker att man skulle se på hur det är i Tex.Kanada där markägaren får en stor del av kakan vid fynd under jord.
    Å andra sidan så ser man ju vilket liv det blev när vindkraftsföretagen måste betala in lite bygdemedel. Det är något som skulle införts redan när Vattenfall började bygga dammar överallt i inlandet. Alla pengar hamnade där i storstäderna.

  2. Peter Frank

    Jag kommer aldrig i hellvetet att skriva på skitbreven jag fått. Sveriges naturtillgångar ska stanna hos Svenska folket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.