Förbättra företagsklimatet Holmlund!

 

I gårdagens VK hade jag inne denna insändare om att företagsklimatet i Umeå kommun måste förbättras. Ett beslut som att kommunen tänker bedriva badhuset i egen regi är ett sådant tydligt tecken på Vänsterns ideologi får genomsyra kommunhuset. Det är mycket skadligt för tillväxt och välstånd i kommunen och riskerar att skapa onödiga barriärer för nyetableringar av företag. 

Umeå kommun borde vara välkomnande och aktivt jobba för att företag ska få möjlighet att etablera sig, vilket därmed ger arbetstillfällen och intäkter till kommunens kassa. 

 

Här kommer insändaren i sin helhet…

Umeå ligger på plats 190 av 290 i företagsklimat, enligt Svenskt Näringslivs undersökning, och tappar för varje år sedan 2007. När den totala placeringen bryts ner till enskilda frågor blir inte siffrorna bättre och de två nedanstående bör nog belysas extra:

 

Kommunpolitikers attityd: Plats 211 av 290

Kommunens konkurrens mot företagen: Plats 271 av 290

 

Vill styrande Socialdemokrater och Vänsterpartister på allvar skapa tillväxt i Umeå bör tyngdpunkten ligga på reformer som tjänar till att underlätta jobbskapande, förbättra de privatekonomiska förutsättningarna och säkerställa gott företagsklimat i kommunen.

 

Det blir därför problematiskt när vi har ett kommunhus som upplevs av företagare som ett hinder på deras redan krokiga väg som entreprenörer. När Kommunalråd Lennart Holmlund (S) stoppar huvudet i djupsnön och ”inte förstår varför” Umeå tappar i rankingen kan det vara av intresse att påtala att han som styrande politiker är den som sitter med verktygslådan! Tyvärr har Vänsterpartiets intåg i maktens korridorer nedmonterat vikten av en vital privat sektor. 

 

Vi i KDU ser det som angeläget att företagsklimatet förbättras radikalt för att det skall vara attraktivt och enkelt att belägra sin verksamhet i Umeå, i ett led för fler jobb och bättre samhällsutveckling. Att ta tillvara på de entreprenöriella krafter och den kunskap som finns i en universitetsstad som Umeå bör vara prioriterat för att nyutbildade ska ha möjlighet att skaffa sig attraktiva jobb i Umeå och inte flytta till andra städer för jobb.   

 

I en sund ekonomi får människor möjlighet att utvecklas och stå på egna ben och detta ska inte sättas i motsats till en god välfärd. För genom att hålla låga skatter ökar marginalerna för de med lägst inkomst, det skapar utrymme för investeringar och konsumtion- som i sin tur förbättrar efterfrågan i stadens butiker. Sammantagna följdeffekter som ökar kommunens intäkter. Det gör också kommunen mer attraktiv att flytta in i. 

 

Vi Unga kristdemokrater tycker att Umeå är en fantastisk stad och en stad som har potentialen att utvecklas till något ännu bättre. Allt börjar dock med jobbtillväxt och goda villkor för företagande och därför måste kommunen förbättra det rådande företagsklimatet betydligt för att staden ska kunna utvecklas och nå målet om 200 000 innevånare. Vi ser företagen som en ytterst viktig byggsten i kommun och det är hög tid att styrande majoritet också inser det!  

 

Etiketter: , , , , , , , , , ,

3 kommentarer

 1. Urban Bengtson, idékonsult

  Bra om att uppmärksamma ”utsparkningen” av Medley AB (utan förvarning f ö) och andra bad- och simentreprenörer som Fritidsnämnden beslöt i tisdags. Men vad jag fått veta var Alliansen med på detta. Stämmer det?

  Hade KD haft en diskussion i partiet innan beslutet i nämnden?

  Frågan är dessutom om Fritidsnämnden får besluta om detta, då ett aktiebolag (kommunalt) har uppdrag att bygga och äga. Kan en politisk församling gå in då så här?

  Om det varit AB Lerstenen som fått fortsätta att ha ansvaret så kunde ju inte Fritidsnämnden ta över så som gjorts nu.

  Värt att kolla upp, är inte bara en fråga om etik mot Medley AB, m fl företagare utan också om juridik och politisk moral.

  I övrigt, var ikväll och simmade på IKSU och mötte två simtränare som hade crawlkurs med vuxna. Vi pratade om 50:an och de ansåg att det är på campus den ska ligga, Umeå är för litet för att ha två simhallar så nära i staden, menade tjejerna, i 25-30-årsåldern.

 2. Sebastian

  Ibland vore det lämpligt att använda sig av källkritik, något politiker i största allmänhet borde ägna sig åt.
  När man tittar på grunden för denna undersökning ser man att största delen utgörs av en enkät till företag. Det man då undrar (men inte får svar på) är: hur stort är bortfallet i undersökningen (man kan anta att de som är missnöjda och vill ha en förändring är mer benägna att svara), är det alla företag som är inbjudna att svara, eller är urvalet slumpmässigt? Dessutom förklaras det inte hur man grundar positiva och negativa aspekter av undersökningen, t.ex. På vilket sätt en hög kommunalskatt är negativ (gärna vetenskapliga bevis för att det är så), och man kan säkert också påstå att en högre kommunalskatt leder till högre utbildningsnivå, bättre infrastruktur, bättre företagsservice och liknande, vilket då skulle gynna företagen, och därmed motverka eventuellt negativa effekter.
  Har dessa korrelativa variabler vägts in i undersökningen?
  Rent statistiskt är undersökningen oerhört undermålig, och som politiker kan man (som sagt) tycka att en viss källkritik vore på sin plats innan man basunerar ut resultaten som fakta och sanning. Se även http://www.vk.se/848716/diskutera-langsiktiga-malen-for-foretagsklimatet-i-stallet för vetenskap i frågan.

 3. Thomas Nordvall

  Svar till Sebastian (2013-04-26 13:13)
  Visst, jag har också läst statistik och jag förstår vad du menar. Men jag utgår inte från denna som en statistiskt korrekt, eller att skillnaderna ska vara statistiskt säkerställda. För mig handlar det endast om hur företagen upplever kommunen, och eftersom den går att jämföra mot andra kommuner, som således också bör innefatta samma felvariabler som du påpekar, så bör de gå att jämföra relativt väl. Alla har således samma risk för fel. Och utifrån detta kan vi se att Umeå kommun inte ligger särskilt högt. År efter år. För mig är det en signal på att något inte fungerar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.