Husby handlar om föräldraansvaret!

Oroligheter i Husby har väckt starka känslor och reaktioner i vårt avlånga land. Vänstergrupper var snabbt ute och högg mot polisens insatser och omhuldade samtidigt den minoritet av våldsmakare som förstört andra människors egendom. Som vanligt skyller man individers handlingar på klyftor i samhället, klass och regeringen. Våldet legitimeras. 


Det är bekymmersamt när politiska grupper viker ner sig och inte vågar säga ifrån. För det är precis det, att säga ifrån, som dessa ungdomar behöver få höra från någon. Istället uppmuntras de till omoraliskt och felaktigt beteende, utan att ges en kompass för vad som är rätt och fel. 


Jag, liksom de flesta andra debattörer, spekulerar nog friskt i vad ”orsakerna” till upploppen i Husby beror på. De må vara den skjutne mannen med samurajsvärd, vilket vore sensationellt. De må vara motsättningar mellan polis och Husbys ungdomar. Det kan också vara ett gäng ungdomar som inte har någon vuxen som säger ifrån, som inte frågar ”var har du varit ikväll”, som inte bryr sig om ungdomen släntrar in 03.00 och direkt slänger igen sin dörr. Ingen vuxen som funderar på hur det går i skolan eller som undrar om personen trivs med sina klasskamrater. 


Dessa våldsamma ungdomar saknar något. Något fundamentalt som tyvärr gör att den moraliska kompassen får stå tillbaka. Jag är övertygad om att det inte handlar om klasstillhörighet, pengar eller ens nödvändigtvis avsaknad av jobb(de flesta är i skolålder). 


Jag är övertygad om att det handlar om gemenskap, om avsaknad av relationer med främst vuxna. Några som tydligt kan vägleda, säga till och bry sig. Således har upploppsmakarna mycket gemensamt mot vanlig gängkriminalitet. Det handlar om individer som inte kan se sig bekräftade och omtyckta på annat sätt än att vara med i ett ”gäng”. Ett gäng som ger just detta: bekräftelse, ett sammanhang, en gemenskap.


Oavsett vad orsakerna till upploppen har varit bör de ungas viktigaste relationer lyftas fram. Det handlar om närvarande föräldrar eller andra vuxna som bryr sig. 


Detta gör det än mer oroande när en organisation som Megafonen går ut och ställer sig på våldets sida. För denna organisation kan för den obekräftade ungdomen ha enormt stor betydelse. Det är en organisation som de ser upp till. Att även denna organisation sviker de unga, genom att inte vara vägvisare, riskerar att markant förvärra situationen. 


Som politiker kan vi skapa förutsättningar för ett gott liv. Vi kan, som i Sverige, bistå med fri sjukvård, skolgång och ett ekonomiskt system som ger människor möjlighet att försörja sig själva. Men vi bör också lyfta upp det personliga ansvaret, frihet under ansvar, starka familjer och ett vitalt civilsamhälle. Allt detta som en grundsten utanför statens ansvarsområde. 


Det kan aldrig vara legitimt att förstöra annans egendom, utöva våld eller att ta lagen i egna händer. Vi är ett rättssamhälle med demokratiska röster. Vi har all möjlighet att påverka när vi så vill. Det handlar om att ge dagens och morgondagens ungdomar verktygen, självförtroendet och den moraliska kompassen- för då finns alla förutsättningar för ett gott samhälle och en bra framtid. 


Läs också dessa nyanserade debattartiklar

 

http://www.newsmill.se/artikel/2013/05/21/v-ldsverkarna-i-husby-sviker-sitt-lokalsamh-lle

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.1687961-samhallet-kan-inte-ta-ansvar-for-allt

 

Etiketter: , , , , , , , , , ,

7 kommentarer

 1. Patrik

  Det kan inte vara så att föräldern till ungdomarna som härjar kanske låg utslagen efter en hård dag på slavarbetet (fas-3) eller långpanna på vården?

 2. Åsiktsmaskinen

  Just det här är en stor anledning till att KD bara rasar och rasar i opinionsmätningarna, med all rätt.

  Föräldrar har ett visst ansvar, dock spelar ens miljö rätt stor roll i det hela också. Och där har Sverige under lång tid haft en misslyckad integrationspolitik. Både brunblåa och grönröda regeringar.

  För övrigt har vi inte alls fri sjukvård i Sverige. I alla landsting kostar det faktiskt pengar att uppsöka en läkare eller sjuksköterska, samt att det kostar pengar att ligga inlagd på sjukhuset. Förutom i en del landsting som har avgiftsfria besök för barn under 19 år.

  Kraftigt subventionerat? Ja.
  Fritt? Inte alls.

  Tänk att en person som sitter i nämnden för folkhälsa och primärvård inte vet det…

 3. fd sosse

  Du har helt rätt. Jag såg ett inslag med en 14 åring som var ute på natten och brände. Vart finns hans föräldrar? Att sen skylla på arbetslöshet är enbart idiotiskt. Brukar man arbeta när man är under 18 år i Sverige? Nej, man brukar gå i skolan, och vi har faktiskt en i stort sett helt avgiftsfri skola, samt studiestöd när man sen går över till universitet. Jag ska vara politiskt okorrekt, det sk utanförskapet kanske man skapar själv. Nu senast i Trollhättan valde en anställd att vägra ta sin kvinnliga arbetsledare i hand, och vad hände? Han fick 30 000.- i skadestånd och hon en varning. Nu tror du kanske att jag röstar på SD, det gör jag inte. Men vi måste se saker som de faktiskt är, och våga debattera. T o m i Umeå, på koloniområdet upplevde min syster för nga år sedan att det blev obehagligt med sin nya kolonigranne, som inte tog en kvinna i hand, hade min syster kjol gick han inte ur sin bil, vilket till slut ledde till att min syster åkte hem. Nåja, den familjen slutade odla, men ändå. På en kolonilott! Där enbart odlingen ska vara viktig, inget annat.

 4. Maria

  Hej Thomas!
  Jag tror att ”vandalerna” i Husby inte är ungdomar därifrån utan inresta, straffmyndiga som hetsar yngre ungdomar till våld och mordbrand. Det är meriter för de äldre och de yngre slipper stå till svars. Sannolikt, vill de flesta som bor där få lugn och ro och mitt förslag är att flytta till inlandet. Där finns jobb och medmänniskor som kan stötta.

 5. Thomas Nordvall

  Svar till Patrik (2013-05-23 16:27)
  Du menar att en väg tillbaka till arbete är sämre än förtidspensionering? Tack, men då vet jag vad som skapar mer ohälsa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.