Forskning och fikakultur




Mer satsning på forskning är nog alla överens om. Det ger väldigt mycket tillbaka, uppskattningsvis mellan 30 och 50%, beroende om det är näringslivets eller den samhällskonomiska avkastningen som summeras. Ola Nordebo skriver i dagens VK-ledare att framtiden för universiten i Norr nog inte ligger i fler studenter utan i högre kvalitet och mer av internationellt högklassig spetsforskning.

 

Vad är då hemligheten bakom en internationell högklassig spetsforskning? Häromdagen lämnade regeringens Forskningsberedning sin rapport ’Forskning formar framtiden’ med många intressanta idéer. Det som media helst rapporterade om var förslaget om ett nationellt elitprogram för 100 yngre forskare som skulle få stora pengar och stor frihet att utveckla sin forskning. Läser man hela rapporten är det dock bara en pusselbit bland många. Framgångsrik forskning handlar om så mycket.

 

Men hemligheten då?

 

 

I Vetenskapsradion berättade i höstas Anders Liljas, professor emeritus vid Lunds Universitet, att han frågat molekylärbiologerna i Cambridge vilken hemlighet var bakom att de varit så framgångsrika och fått Nobelpris ungefär var femte år. Svaret blev att det inte var labbet och inte någon speciell apparat. Utan alla svarade:

 

– Det är fikarummet (kantinen)! Nobelprisen föds i fikarummet!

 

– För där fikar alla, dricker morgonkaffe, äter lunch tillsammans och dricker eftermiddagste. Det är där som diskussionerna som leder till nobelpris föds.

 

Och så fortsatta Liljas:

  Jag tror våra doktorander och våra forskare i Sverige ägnar alldeles för lite tid åt att dricka kaffe, te och äta lunch med varandra, eventuellt dricka öl med varandra också. För det är i samtal med folk med olika kompetens som man verkligen kommer åt unika grejer.


God forskning kräver sammanhang, kreativa miljöer och spännande möten mellan  forskare och kunskapsområden. Även om Umeå inte resursmässigt matchar de rikaste universiteten, har Umeå en närhet, en öppenhet och en hel del  andra fördelar när det gäller att bygga ännu bättre kreativa miljöer, där unga forskare kan växa!

 

Leve fikakulturen!




Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.