Holmlund läser slarvigt











Holmlund vekar ha läst mina inlägg om kärnkraft slarvigt. 

 

Så här har jag skrivit:

 

Det var socialdemokraterna med Erlander och Palme i spetsen som förde in och byggde kärnkraften i Sverige. (c) försökte förmå Palme att besinna sig, men trots 25% av väljarna 1976 kunde inte ens centerledaren Fälldin bestämma villkoren. Socialdemokraterna – inte Centerpartiet – är ansvarig för dagens kärnkraftsberoende.  

 

Efter 20 års samarbetsförsök med (s) bedömde centerpartiet att förnyelsen aldrig skulle få chansen så länge (s) bestämde villkoren. Därför började vi 2002 diskutera hur dödläget kunde brytas. Med klimatkrisen blev det förnybara än mer angeläget. När övriga Allianspartier ställde upp på en storsatsning på sparande och förnybart gick (c) med på att ta bort den lag som förbjöd kärnreaktorerägare att ersätta gamla reaktorer med nya.

 

Men Riksdagen stängde dörren för statliga subventioner (som socialdemokraterna gav de gamla reaktorerna när det byggdes). Och gav ägarna ansvar för kärnkraftens försäkringskostnader och fullt ansvar i händelse av olycka. Därmed kunde riksdagen anta Europas mest ambitiösa klimatpolitik. Beslutet gör att bolagens intresse är magert att bygga nya reaktorer samtidigt som alternativen äntligen lossnat! 

 

Holmlund drar att detta slutsatsen att jag  ”hävdar” att inga kärnkraftverk ”kan byggas”. Läser man noga så gör jag bedömningen att det nya läget med hårda restriktioner och uteblivet statsstöd innebär att kraftbolagens verkliga intresset är magert att om 15-20 år ersätta gamla reaktorer med nya.

 

Och det är faktiskt en annan sak. Ju snabbare den gröna energin växer desto magrare blir dessutom intresset. Där har kanske Holmlund har annan information och motsatt uppfattning.  Men svaret på frågan dröjer nog ett par decennier.

 

Att sedan Jan Björnlund sedan länge varit en hängiven kärnkraftsförespråkare förändrar kanske inte så mycket i sak. Erlander och Palme var också entusiastiska. Men till skillnad från då har dörren stängts för att staten via entusiastiska beslut kan ge finansiellt stöd till nya reaktorer.

 




Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.