Holmlund kan inte trolla bort brunkolet







 




För min del tycker jag inte att det var rimligt att staten å ena sidan skulle äga spritfabriker som skulle optimera vinsten till staten, samtidigt som andra delar av samhället kämpade med att mildra alkoholmissbrukets skadeverkningar. Därför tycker jag det är klokt att Vin & Sprit såldes 2008 och kunde tillföra statskassan 55 miljarder och därmed   

 

På samma sätt är frågan om det i längden är så smart att finansiera en del av vår välfärd på vinster från utlänska kol- och kärnkraftsverk, när staten istället skulle kunna generera motsvarande vinster via grön energiomställning och gröna investeringar i Sverige och Norrlands Inland.

 

För Lennart Holmlund verkar detta inte vara ett dilemma. Hans löser problemen via ägardirektiv. Visst är ägardirektiv viktiga. Och under Maud Olofsson som näringsminister har Vattenfall för första gången någonsin fått direktiv från Riksdagen som ställer miljökrav på hela den europeiska verksamheten.

 

Men ägardirektiv trollar inte bort brunkolet. Med den inriktning som klimatdebatten kommer att få under kommande år, tror jag att Holmlunds linje kommer att bli alltmer ohållbar.   



 

 

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.