Välskrivet om Inlandet




Ola Nordebo för i sin ledare/blogg ”Inlandet lyfte Sverige” intressanta resonemang kring förslaget från Centerpartiet om Inlandssatsningar. Han problematiserar frågan på ett utmärkt sätt.

 

Många lever fortfarande kvar i föreställningen att Vattenfall är det svenskaste bland det svenska. Och ser inte skillnaden mellan den svenska vattenkraften och Vattenfalls mycket stora utlänska engagemang som Europas femte största energibolag.

 

Några sätter bara tummen ner och klackarna i backen. Därför är Nordebos analys särskilt värdefull. För framtiden knappast är optimalt om svenska folket baserar betydande delar av sin välfärd på vinster från utlänska kolkraftverk. Åtminstone bör det diskuteras och olika alternativa utvecklingsvägar granskas.

 

Det är inte svårt att instämma i Nordebos uppfattning att centerförslaget som sådant inte är utformat för detaljbedömning. Näringsministern får nog vara försiktig att allt för precist uttala sig i frågor som kan vara marknadspåverkande för Vattenfall. Förslaget ska istället ses som ett inspel för att komma vidare i diskussionen om hur resurser kan återföras till Norrlands Inland på ett sätt så att dess näringsliv och syselsättning stärks.        

 

Vad Norrbotten och Västerbotten levererar till svensk ekonomi underströks inte minst av den analys av naturresursernas betydelse för hållbar tillväxt, som landshövdingarna Per-Ola Eriksson och Chris Heister levererade till regeringen 2008 på uppdrag av näringsminister Maud Olofsson:

 

– Exportvärdet av skogs- och mineralvaror uppgick 2007 till 260 miljarder kronor, vilket motsvarade närmare en fjärdedel av Sveriges totala exportvärde

– Nettoexportvärdet av skogs- och mineralvaror uppgick till 118 miljarder kronor, vilket motsvarar 98 procent av Sveriges totala nettoexportvärde

– Skogs- och mineralvaruexporten hade vuxit med mer än 50 procent under 2000-talet

 

Visst är det många som haft synpunkter på denna fråga. Socialdemokratiska kommunledningar och enskilda riksdagsledamöter från Norrlandsbänden har nu och då argumenterat för återföring av vattenkraftvinster. Men den bittra sanningen är att de aldrig haft något som helst stöd av sitt parti på central nivå.

 

Nu finns ett konkret förslag från Centerpartiet som övriga kan ta ställning till. Kanske kommer det flera?




Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.