Holmlund undviker huvudfrågan




Centerpartiets förslag att göra nåt åt det dilemma som svenska folket hamnat i på grund Vattenfalls förvärv av utlänsk kolkraft och kärnkraft lämnar Lennart Holmlund ingen ro. Kanske är det spänningar i den Vänsterkartellen (s-mp-v) som gör att Holmlund passar i huvudfrågan bakom Centerpartiets initiativ:

 

Är det rimligt att svenska folket står som ensam ägare till utlänska kraftverk baserade på brunkol och kärnkraft i klimatkrisens tid?

 

Alla Vattenfalls beslut om byggande av nya kolkraftverk och köp av kärnkraftverk togs under de gamla ägardirektiven och socialdemokratiska regeringar, men byggena tar många år och blir synliga först nu.

 

Som Holmlund skrev i dagens lunchblogg har Vattenfall har under den här mandatperioden förvärvat hollänska NUON som framförallt har gaskraftverk samt ca 30% kolkraft i sin portfölj. Men det var som var allra attraktivast var att NUON är världsledande på havsbaserad vindkraft och dessutom är ett Europeiskt företag som storsatsar på energieffektivisering.  

 

Vattenfall har nu fått nya ägardirektiv och det innebär att NUON steg för steg ställer om och successivt byter kol mot bioenergi. Därmed får Vattenfall en profil som bättre överensstämmer med det nya uppdraget att driva energiomställningen i Europa.  

 

Påståendet att Vattenfall köpt kolkraftverk i Holland för 100 miljarder kronor är alltså inte korrekt.

 

Trots ett flertal inlägg har Holmlund ännu inte berört den huvudfråga Centerpartiets initiativ handlar om. Kanske kommer det i nästa inlägg?




Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.