Maud borde veta sin plats….!

 



Nästan varje gång vk.se nämner Maud Olofsson, ger artikeln upphov till en kaskad av anonyma, hånfulla och nedvärderande kommentarer. Så har det varit sedan hösten 2006!

 

                                

 

Jan Björklund låg igår ute samtidigt på VK:s ’Val2010’ och trots att hans provocerande burka-utspel var förstanyhet i många media,  gav Björklund inte upphov till  en enda kommentar. Den senaste artikeln kring Maud har hittills genererat över 60 kommentarer!



Igår skrev jag att jag inte för ett ögonblick tror att de hånfulla och nedvärderande kommentarerna  förklaras av "slumpen”

 

Och fick direkt förklaringen från Jan Sandström:

 

”Nej det beror inte på slumpen. Bara att när Maud öppnar munnen sätter de känslorna i svallning hos folk i nästan varje gård. Bara att inse vem av dem som upprör folk mest med sina uttalande och politik.”

 

Undrar om reaktionerna varit annorlunda om Maud inte varit kvinna. Inte tagit plats. Inte utmanat. Inte tufft stått för en uppfattning?

 

Undrar om Maud bemötts annorlunda om hon inte utmanat grabbgängen?

 

Nej, en kvinna som Maud ska veta sin plats. Hon ska hålla käft!

 

Imponerande Jan Sandström!

 

Även diskussioner om härskartekniker pågått länge återstår en del. Här har genusforskare ytterligare ett case att titta närmare på!




Etiketter: , , , ,

24 kommentarer

  1. Sans och måtta

    Bra skrivet Lars! Vad är det för osannolik kampanj som pågår mot Maud? Det är klart det inte någon slump, men visst är det samtidigt lite kittlande att hon anses vara en så bra motståndare att hon till allt pris måste nedkämpas, även om vapnen är smutsiga. Intressant fenomen! Säger lika mycket om motståndarna! Bra skrivet!

  2. Public_service

    Ja, visst är det synd om, stackars liten:
    Först var lärarn i skolan så dum, att hon fick dåliga betyg.
    Sen var Göran P så dum, att han gick omkring med värk i höften, när hon talade.
    Sen var hon ju offer för att hon är kvinna.
    Nu blir man upprörd i nästan varje gård enl ovan.
    Kan det vara så enkelt att som politiker är hon inte uppskattad??? Varför det är så är er uppgift att ta reda på, därför att C tar stryk av detta! Fråga er omkring, inte bara i närmaste kretsen, så får ni veta det.

  3. Lars Weinehall

    Det sätt som Public_Service skriver på gör att jag tänker på Berit Ås beskrivning av Härskartekniker från 1976. Din korta text passar åtminstone in på två av dem.

    De är få förunnat att vara uppskattat av alla. Men att förklara återkommande förklenande omdömen på ditt sätt känns mycket konstruerat.

  4. Public_service

    Härskarteknikuttrycket används ofta om man ogillar budskapet.
    Offerrollen används ofta, mest av kvinnor dock, om man får kritik.
    Ta reda på orsaker till kritiken istället, och det är inte för att man är rädd för motståndet som Sans och måtta säger.

  5. Public_service

    En tes som jag själv sett stämmer, är att en chef inte skall omge sig med bara ja-sägare. Då når ingen kritik fram. Så är det i Cpartiet.
    En klok ledare lyssnar på kritik, skyller inte från sig och är inte hånfull mot motståndare.
    En klok medlem i partistyrelsen avfärdar inte all kritik genast som dumheter från mindre vetande,och stämplar teser direkt på. Utan tänker, kan det ligga något i detta!

  6. Stina Jansson

    Bra att du tar upp detta Lars. Det är naturligtvis en stor del av förklaringen att Maud är kvinna, stark, frispråkig och vågar stå på sig i sammanhang där det av hävd är männens villkor som gäller.

    Tyvärr är det här mycket mera utbrett än bara på vk.se, och den här typen av beteende mer generellt förekommer ju i alla möjliga sammanhang. Det märkliga när det gäller de nedvärderande reaktionerna mot Maud är ju att det gått så långt att många människor inte reagerar längre. Som ett mobbningsbeteende som till slut blir ”norm”.

  7. Public_service

    Försöker igen..Vk är sporadiskt en stoppkloss.
    En tes är att chefen inte ska omge sig med bara ja-sägare lr påhejare.
    Kritik lr förslag kommer inte fram.
    En klok ledare ska lyssna kunna till kritik, inte spela offer, inte skylla på andra och inte vara hånfull emot andras åsikter.
    En klok medlem i partistyrelsen ska lyssna, inte bara avfärda kritik, stämpla med teser lr tekniker, uttryck från mindre vetande. Kanske tänka; ligger något i kritiken.
    Stina gör samma misstag, kvinna= offer, som vågar.
    Bara att beklaga att C på 3,8%, bara skyller på andra!

  8. Lars Weinehall

    Hej igen,
    Jag har nog lyssnat och tror att jag är tillräckligt klok att göra min egen bedömning. Jag försäkrar dig om att kritik når fram. Men kritik är en sak: Hånfulla och nedvärderande kommentarer nåt annat.

  9. Karin Israelsson

    Är det verkligen bara centern som ska hålla ihop alliansregeringen. Inte någon gång har VK tackat maud för att hon anpassat centerpartiets politik till de krav som ställs när man är fyra olika partier som ska hålla ihop. VF har ju länge spytt galla över maud och det är skämmigt att VK nu tar över den rollen. Maud kämpar med näbbar och klor för landsbygdens frågor. Men om Moderater och folkpartister inte ställer upp så får man ta små steg och så småningom nå sina mål. Det är så centerpartiet har verkat i regeringen. Att Maud är kvinna tycks vara ett skäl att slå ner på henne.

  10. Dennis

    Det är sällan det är något konkret i hennes politik som attackeras. Förutom las då. Ofta lögner och påståenden om att hon motarbetar landsbyggden till förmån för stureplanscentern. Detta utan att visa på hur. Lustigt att när (c) presenterade sina planer kring att sälja delar av vattenfall så tog vänsterfolket fram storsläggan reflexmässigt direkt men idag är Östros inne på liknande tankegångar.

  11. Stina Jansson

    Public_service: det handlar inte om att skylla ifrån sig eller inte kunna ta kritik. Och det finns definitivt ingen anledning att sätta = mellan kvinnor och offer.

    Däremot blir det ofta pinsamt tydligt att kvinnor endast är välkomna inom traditionellt mansdominerade domäner om de inte tar plats, om de fogar sig, böjer på nacken och accepterar glastaket. Inte bara inom politiken.

    Naturligtvis kan man ha åsikter om personer med offentliga uppdrag, men det är klart berättigat att som Lars ifrågasätta varför sättet att uttrycka åsikter om Maud alltför ofta passerar gränsen för vanligt hyfs.

  12. Barbro Johansson

    Att länstidningarna nedlåter sig till att å det skamligaste nervärdera länets flitigaste rikspolitiker tillika ansvarig för näringslivsfrågor, partiordförande och dessutom vice statsminister kan inte tolkas på annat sätt än att det är Jantelagen som råder på redaktionerna.
    Maud har flera sidor som stör personer med Jantelagen som enda styrmedel.
    Maud är positiv, glad, kunnig, utåtriktad, energisk, samarbetsvillig och dessutom KVINNA, alla kriterier som stör både män och kvinnor med Jantelagen som enda fungerande lag.

  13. Lars Weinehall

    Svar till Karin Israelsson (2010-08-05 22:29)
    Karin,
    Jag har också ibland undrat om inte fler i alliansen än centerpartister reagerat. Men har inget bra svar. Kanske är det så att var och en mest tänker på sig. Därför tror jag att vi alla måste bättra oss. I det här sammanhanget tycker jag att det är relevant att dra paralleller med den mobbning som också Mona Sahlin utsatts för under många år. Jag tycker att debatt och kritik ska vara rak och vass. Men när respektfullheten skippas kommer hånets fula tryne fram och dess förolämpningar drabbar blint!

  14. Ann-Louise

    Public_service, har du inget riktigt namn eller är du bara en uppretad gråsosse i Jantelagens spår?

  15. mattias

    vad gäller Maud Olofsson tror jag inte det handlar om kön, vi har haft kvinnliga ministrar förut också. Det handlar snarare om en Centerledare som drivit pariet till höger om moderaterna…en pariledare som vill avskaffa kollektivavtal. Om du tangerar gränser både till höger eller vänster så gör du dig till en måltavla.

  16. Jessica

    Jag provade själv att skriva vad jag tyckte om Mauds tal i Vilhelmina (när hon var här och pratade om vinnar-hålet) men än vad jag skrev om att det var en bra dag, bra tal, trevlig, bra stämning och så vidare så redigerade vk bort mina kommentarer. De kom aldrig in. Massor av andra kommentarer kom in – samtliga sa att Maud var skit! Då testade jag och skrev ”typ” Sixsten som mitt eget namn och så skrev jag att det var en intetsägande och dålig dag. DÅ KOM DET IN PÅ EN GÅNG!
    (Alla de kommentarer jag skrev om att det ver bra redigerades bort och ALDRIG in, inte senare heller)

  17. Lars Weinehall

    Svar till mattias (2010-08-09 04:14)
    Vi är ense om att kritik är sunt och hån är förorening. Maud pekar ofta på att arbetsrätten behöver moderniseras, då turordningsreglerna hindrar många småföretags utveckling. Reglerna passar de stora men ej de små.

    Därför vill Centerpartiet se en förändring där företag under tio anställda undantas från turordningsreglerna i LAS.

    Men varken (c) eller Maud vill avskaffa kollektivavtal. Det är smidigare med frivilliga avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare än statlig reglering.

    (s)-favoriten som ständigt körs i repris är att placera (c) till höger om (m). Men det är billig partiretorik!

  18. Arbetare

    Till syvende och sist är det ändå effekterna av den hårda, kalla politiken som skadar, verkligen skadar, människor. Det finns flera ex på det bara här på Vkbloggen.
    Det är ändå mycket värre än olika tonfall i debatten.
    Om du arbetar som läkare borde du ha sett en del konsekvenser (och agerat!) Många läkare är kritiska.

    Förresten vad gör ordet billig i ditt svar?

  19. Lars Weinehall

    Svar till Arbetare (2010-08-09 12:00)
    Från att uppfattningen varit att de nya sjukreglerna ställer till det för sjuka börjar allt fler inse att fler också får hjälp att komma tillbaka och sjukskrivningarna blir färre och kortare. Riksrevisionens visar (maj 2010) att FK jobbar mer effektivt sedan rehabiliteringskedjan infördes och säjer att sjukskrivningsprocessen har blivit mer aktiv och att insatser nu görs tidigare.

    Men det har ej blivit bättre för alla. Vissa upplever reglerna som en klar försämring. Därför måste reformarbetet fortsätta.

    När jag var klinisk verksam läkare var passiv sjukskrivning mer regel än undantag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.