Sahlin och gratispizza




 








Många socialdemokrater verkar inte ha mycket till övers för avdraget för hushållsnära tjänster. Först kallade man dem som utförde tjänsterna för pigor och avdraget för ett pigavdrag. När man sedan insåg att Kommunals medlemmar som städade skolor och äldreboenden inte ville kallas pigor, bytte man taktik.

 

I en intervju i Expressen  jämförde  Mona Sahlin nyligen RUT-avdraget för hushållsnära tjänster med att staten skulle subventionera pizzor så att de bara kostade en krona:

 

”Det kan låta förnedrande, men i jämförelse, men tänk dig om man lägger allt det här på pizzor, så att det bara kostar en krona att köpa en pizza så är det klart att fler folk köper pizza……”

 

RUT-tjänster eller pizza Hawaii, Capricciosa eller Quattro Stagioni. Går på ett ut?  

 

RUT-avdraget gör svarta tjänster vita, minskar arbetslösheten särskilt i grupper som har svårt att komma in på arbetsmarknaden och underlättar vardagen för hundratusentals människor.

 

Snart har 10 000 arbetslösa nyanställts i RUT-företag. Konjunkturinstitutet gör bedömningen där nånstans ligger balanspunkten när staten då drar in lika stora skatteintäkter (bl.a i form av att svarta löner går in i den vita ekonomin och beskattas) som RUT-avdraget kostar.

 

Nog tycker jag att det finns ett särskilt mervärde med RUT för den 80-åriga kvinna som köper hjälp med städning en gång per månad.

 

Jag undrar om Ylva Johansson och alla andra i s-politiker som själva använder avdraget också tycker att de lika gärna kunde köpa hämtpizza för pengarna.




Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Erika Estreen

    Jadu, tanken på att vi alla skulle köpa billig pizza istället… Man kan ju undra hur det skulle påverka folkhälsan. 10 000 arbetstillfällen som gör att folk går från utanförskap och en sämre ekonomisk situation eller att vi skulle ha råd att äta skräpmat varje dag.
    Nästan lite vulgär tanke.
    Var får man en sån jämförelse ifrån?

  2. Lars Weinehall

    Svar till Erika Estreen (2010-08-08 22:03)
    Jag antar att Sahlin bara ser det hela som ett matematiskt problem. Och inte väger in livskvalitetsvärden. Väldigt ensidigt. Antar att just detta med RUT blir en av symbolfrågorna när valrörelsen börjar bränna till, eftersom den i sig har så många konfliktytor.

    Pizzajämförelsen kan ses som ett sätt att försöka marginalisera RUT. Men jag tror inte att den taktiken funkar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.