Om Maud varit man………







På vk.se har ett otal hånfulla ananyma kommentarer haglat över Maud Olofsson sedan regeringsskiftet 2006:


”Ursäkta, men är du dum på riktigt? Vad har Maud över huvud taget gjort förutom att låta sig fotograferas med barn?” (No comments)

 

”Snacka kan hon, och det gör hon väl för att maskera sin okunnighet. En massa ordbajseri utan innehåll ! Lyssna ordentligt på vad hon säger … nämligen ingenting” (Johan)

 

”Visst är de trevligt med en kvinna som representant, men hon måste ju ha nått bakom pannbenet också!” (39-årig kvinna och socialdemokrat)

 

”Frågan är om Maud varit vaken nån gång !! Det räcker inte att bara le lite fånigt så fort media är närvarande!!”

 

Så här har det låtit. Jag citerar bara en bråkdel. Antar att många läst det, men struntat i den tankemässiga nedsmutsningen.       

 

 

Aftonblandet granskade för några veckor sedan hur aktiva Alliansregeringens ministrar varit oktober 2006 till maj 2010. Man räknade pressmeddelanden, tal, debattartiklar, svar på interpellationer och skriftliga frågor i riksdagen, engagemang utanför regeringskansliet och propositioner. Aktiviteterna fick olika vikt. Mest poäng fick propositioner, följt av debattartiklar och engagemang utanför regeringskansliet.

 

Granskningen visade att vice statsminister/näringsminister Maud Olofsson – med stor marginal – varit regeringens mest aktiva statsråd utifrån de mått som Aftonbladet angett.

 

Kontrasten är enorm mellan gjorda ministerinsatser och de nedvärderande omdömena. Skulle en manlig politiker ha behandlats på det här sättet?  

 

Etiketter: , , ,

17 kommentarer

  1. Alexandra Wermelin

    Jag tycker att det är bedrövligt! Blir så sjukt arg och irriterad så fort jag tänker på de vansinniga kommentarer jag hör och har hört under tiden jag varit aktiv inom partiet och även innan dess. Det är ju med en viss ängslan man själv går ut i det politiska livet, som kvinna får man idag räkna med en hårade behandling och att inte tas på lika stort allvar som sina manliga kollegor. Det är ju sjukt och jag är rädd att ett så pass hårt klimat som finns inom dagens politik skrämmer bort människor från engagemang. Och det gynnar ju inte någon i det långa loppet! Mer kramar i Politiken =)
    //Alex

  2. Andreas Jansson

    Jag förstår inte den här debatten om man eller kvinna.

    Jag vet att Maud flera gånger har fått onödigt mycket skit. Men jag tycker inte att det är för att hon är kvinna.

    Den senaste tidens flera olika utspel som sågats hårt av de röd/gröna och de fakto att hennes populäritet sjunker är väl vad debatten egentligen handlar om?

    Eller är detta ett sista försök att sudda ut konstiga idéer och tankar som hon vräkt ur sig?

  3. Lars Weinehall

    Svar till Jan Nilsson (2010-08-09 22:26)
    Jan,

    Trist är det verkligen. Jag vet inte, men har inget underlag och ingen anledning att tro att det är andra kvinnor som står för dessa gemena hånfullheter.

    I första hand hoppas jag att det ska leda till en eftertankens diskussion och att vi alla – oavsett roll – blir mer varsamma med orden.

    Den en gången är det Maud Olofsson. Den andra gången Mona Sahlin. Bägge och alla andra seriösa demokratiska politiker är som individer värda all respekt för sitt engagemang.

    Sen hör det till politikens väsen att ifrågasätta och kritisera. Men det är en helt annan sak!

    Hlsn
    Lars

  4. Stina Jansson

    Självklart skulle inte en manlig minister ha behandlats på det här sättet. Klappjakten på Centerpartiet i allmänhet och Maud Olofsson i synnerhet blir bara mer och mer pinsam!

    Var finns mediernas objektivitet?

  5. Lars Weinehall

    Svar till Andreas Jansson (2010-08-09 23:32)
    Andreas,
    Jag tror inte dina hypoteser stämmer. Jag tror att det spelat stor roll att Maud är en kvinna som är profilerad och uttrycksfull.

    Min inlägg har inte att göra med ”den senaste tiden”. Hånfullheterna har pågått åtminstone sedan hösten 2006. För övrigt återstår det väl att se hur popularitetskurvorna svängt. Den fråga jag diskuterar har inte alls att göra med dagsaktuell rödgrön kritik. Även om partiledarna kritiserar varann är ju nivån högst anständig.

    Din sista ”hypotes” tror du knappast själv på. Det du ser som konstigt bedömer många andra som framsynt och klokt!

  6. Lars Weinehall

    Svar till Stina Jansson (2010-08-09 23:52)
    Hej Stina,

    Det nya intressanta med webben är att vi alla har fått en helt ny möjlighet att ge uutryck för vad vi tycker. Vi är inte beroende av att nån annan ska godkänna om det vi vill framföra är tillräckligt relevant eller bra för att bli publicerat. Så länge vi håller oss inom de gränser som t.ex. Websidan anger ska det vara OK.

    Men det är lättare att säja än att leva upp till. Här har medierna, som du säjer, sitt viktiga ansvar att se till att vara ”ordningsmän”. Men var och en som skriver, anonymt eller inte, har också sitt ansvar. Frihet under ansvar innebär en förpliktelse!

  7. Lars Weinehall

    Svar till Alexandra Wermelin (2010-08-09 23:18)
    Alexandra,
    Jag möter också en och annan som tycker att det politiska klimatet hårdnat på ett sånt sätt att man känner att en del av glädjen går förlorad. Därför är det viktigt att också diskutera samtalsklimatet.

    Om jag jämför 70-talets debatter med dagens, så tror jag att själv debatterna i t.ex. fullmäktige då var minst lika fräna. Jag fick för min del min fiskar varma ett otal gånger. Men då fanns inte den ”kompletterande anonyma hånfullhet” som jag försökt peka på i mitt bloggande.

  8. Gun Rehnman

    Jo, det är så, säger jag tvärsäkert, som haft ett typiskt kanske mer manligt jobb i mitt liv. Maud har fått oförskyllt mycket kritik pga sitt kön. Som kvinna ska man än mer veta sin plats och hur hanterar kvinnorna situationerna?? Som….en hel karl….eller?? Härskartekniken uppfanns INTE av ett fruntimmer, det vet jag!!

  9. Public_service

    Misstag,stort misstag.
    Björntjänster gör du nu. Du bara spär på.
    Om M vore en man hade det här och det förra aldrig behövt skrivas.
    Om M vore en man skulle hon aldrig gå ut i media,och säga; det är för att jag är kvinna(nej så klart inte, tokigt blev det). Dvs att skylla på det.
    Om M vore en man så tog hon det som en man, behövde inte alla dessa hejarop eller riddare som stödgrupp för den svaga kvinnan.
    Det är inte det stödet som behövs, utan en rättfärdig och långsiktig politik,som inte rusar bort från väljarna och ändrar riktning hela tiden. Det behövs faktiskt en egen politik inte M,s

  10. Lars Weinehall

    Svar till Public_service (2010-08-10 18:19)
    Du lever i din verklighetsuppfattning. Jag i min.

    Din bakomliggande idé verkar att om kvinnor utsätts för den här typen av hånfull nedvärdering så ska man lägga locket på.

    Jag tycker det är viktigt att ta avstånd från den här typen av beteende.

    Du underblåser i praktiken det beteende jag kritiserar genom att försåtligt antyda att de som utsätts egentligen är svaga kvinnor.

    Trist!

  11. Public_service

    Helt fel uppfattat.
    Det är inte en svag kvinna JAG antyder. Det är en svag kvinna NI antyder, läs en gång till.
    Genom dessa inlägg antyder du, kommentarerna antyder, att det är synd om M för att hon är svag och utsatt. Det är en björntjänst!
    M bör stå stark själv oavsett kön.
    Vad JAG antyder är Cpolitikens spretande inriktning, som vilken karl el kvinna som helst skulle ha svårt att förklara och få stöd för. Så även Maud.
    Dvs säga DU hade aldrig skrivit så om en man, som du skrev.Försök läsa OCH förstå!

  12. Lars Weinehall

    Svar till Public_service (2010-08-10 18:57)
    Det är svårt att diskutera med den som skriver en sak men vill bli uppfattad på nåt annat.

    Mina inlägg har handlat om nedvärderande kommentarer. Maud behöver inget medlidande. Hon är en utomordentligt stark kvinna.

    Det jag är oroad över och efterlyser är en diskussion om beteenden i det offentliga samtalet.

    Du verkar varken se eller uppfatta att många kvinnor i allmänhet och en del kvinnliga politiska ledare i synnerhet behandlas på ett annat sätt än män i motsvarande positioner!

  13. Public_service

    ”Du verkar varken se eller uppfatta att många kvinnor i allmänhet”
    Tillskriv mig inte, åter stämpla inte, egenskaper som du omöjligt kan veta. Jag är mycket jämlikhetsmedveten, och extremt rättvisemedveten.
    Därför, om man vill ha jämlika villkor, ska debatten föras på annan nivå, skild från kön.
    1.Partiet måste ha en rättfärdig, stabil, långsiktig politik.
    2.Den ska saluföras eftertänksamt, ödmjukt och genomtänkt. Utan att skylla på andra el påhopp på andra partier.
    3.Det offentliga samtalet, kan knappast styras,just pga yttrandefrihet från alla, annat än med 1och 2.

  14. Lars Weinehall

    Svar till Public_service (2010-08-10 20:27)
    Jag hävdar att man inte kan exkludera ett genusperspektiv i en diskussion om jämlikhet och rättvisa.

    Sen är det min uppfattning att Centerpartiet har en rättfärdig och långsiktig politik. Men var tid har sin tid och sina lösningar, varför ett parti också måste vara berett till omprövningar när t.ex klimatkrisen ställer nya krav.

    När det slutligen gäller debattklimatet, så är det påverkbart utan att eftertänksamhet behöver stå i konflikt med yttrandefrihet. Och det har jag understrukit som ett viktigt motiv till flera av mina bloggar: Kritik och debatt, men inte hån!

  15. Jan Nilsson

    Jag skrev ”dessutom ofta av kvinnor”, inte att det är främst kvinnor som står för det. Det tycker jag är en viss skillnad. Jag har inte heller något statistiskt underlag, men förvånas över att så många kvinnor faller in i drevet och inte tycks se att Maud behandlas annorlunda, förmodligen just för att hon är kvinna.

  16. Lars Weinehall

    Svar till Jan Nilsson (2010-08-11 10:39)
    Ok, jag trodde inte heller att du såg det så. Nu är det helt klarlagt.

    Vi är säkert överens om att vi som politiskt aktiva män har ett särskilt ansvar att påpeka övertramp. Just därför att ’grabbkulturen’ länge varit så dominerande också inom det politiska beslutsfattandet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.