Vinst eller kvalitet?




I helgen upprepade Lars Orly att Vänsterpartiet krav att i praktiken sätta stopp för friskolor att gå med vinst eftersom de finansieras med skattepengar.

Men varför begränsa sig till friskolorna?

En rad privata företag bygger vägar betalda via statliga infrastrukturpengar. Ska de också med i vinstförbudet?

Och varför inte lägga in vinstförbud i ordningsreglerna för företag som tillverkar mediciner, för företag som tillverkar sjukhusens sängar och rullatorer.

Varför ska företag som säljer maten till skolorna och sjukhusen undantas från vinstförbud? De vinsterna kommer väl rimligen från skattepengar också?

Det blir ganska knepigt om man försöker tillämpa Lars Orlys sätt att tänka.  

Lars Orly vill ha vinstförbud i branscher där det mest jobbar kvinnor. Är det särskilt olämpligt att gå med vinst inom verksamheter som är mjuka och där många kvinnor startar företag? Men mycket lämpligare, ja till och med acceptabelt om vinsten kommer från läkemedel, asfalt eller tekniska produkter?

Orly anför hänvisar till exempel på bristande kvalitet eller orimliga avtal. Det är lätt att hålla med där.

Men det finns bättre lösningar: Istället för vinstförbud är tydligare kvalitetskrav, bättre uppföljning och mer genomtänkta avtal effektivare medicin.

Det viktiga är att sätta fokus på den kvalitet vi får inom vården, skolan och omsorgen, för det vi gemensamt betalar via skatten.   




Etiketter: , , ,

6 kommentarer

  1. Gun Rehnman

    Kvalitetskrav, det måste vara det väsentliga. Att V inte vill se vinster hör ju väl ihop med deras snäva synsätt i alla verksamheter. Att vi ställer krav är bra, inte att förbjuda vinster!! ……men som det slutligen står i visan:……både Ohly och Mona och Wetterstrand……bam,bam,bam…

  2. Patrik S

    Jag har svårt för den här medvetna segregeringen av människor. Varför ska man kunna göra privat vinst på allting? Är det någon som ställt sig den frågan? Skulle polisen och domstolarna göra ett bättre arbete om de privatiserades?

    Det är en väldig skillnad på en privat mataffär som drivs med vinst där man skär ner på personal och kvalitet. I värsta fall läggs butiken ned. En privat skola som missköts kan få livslånga konsekvenser för de elever som går där.

    Kvalitetskrav? Ja, det verkar ju ha fungerat inom djurbruket och fisket t.ex. Jag litar inte på att ni verkligen genomför det.

  3. Lars Weinehall

    Svar till Patrik S (2010-08-11 10:52)
    Patrik,

    Den absoluta majoriteten av elever som fått ”livslånga konsekvenser” har tyvärr fått dem av brister i kommunala skolor.

    Offentligfinansierad undervisning förnyas av fler och privata utförare. Många nya idéer har redan kommit fram. En dåligt fungerande skola drabbar elever, oavsett vem som driver den.

    Fler arbetsgivare är bra för fr.a. kvinnor i offentlig sektor som länge saknat alternativ.

    Vinst är både konsekvens drivfjäder. En annan drivfjäder är självständighet. Men även i fortsättningen det offentliga helt att dominera inkl. ansvar försvar och rättsskipning.

  4. Patrik S

    Lars:

    Om du tycker att de flesta branscher mår bäst av att privatiseras så respekterar jag din åsikt. Men jag hör allför ofta politiker som anför dåliga situationer i det offentliga som argument för att privatisera eller lägga ut på entreprenad. Det håller inte.

    Ansvaret för att en offentlig verksamhet går dåligt ligger ju främst på politikerna själva. Om jag som offentlig aktör sköter min verksamhet illa så är inte lösningen per automatik att privatisera eller lägga ut på entreprenad. Jag kan ju också välja att sköta den bättre själv.

    Jag är positiv till skolor i kooperativ form.

  5. Lars Weinehall

    Svar till Patrik S (2010-08-11 13:56)
    Jag tror inte att ”de flesta branscher mår bäst av att privatiseras”. Men däremot att det är många offentligfinansierade verksamheter där det finns ett merväde med fler utövare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.