Rödgröna linjer?
De rödgröna har gett motstridiga besked om Vattenfall den senaste tiden. Förordar man en etappvis försäljning av utländsk kolkraft och satsning på förnybar energi? Eller är det viktigaste att Vattenfall håvar in så mycket av (skattebetalarnas) pengar till staten som möjligt genom höga vinster? Är Vattenfall en statens ”kronjuvel” (Östros) eller kanske ”ett stort problem” (Peter Eriksson)? Ju mer man lyssnar desto oklarare blir det.

Inte ens internt är (s) överens. Östros ger ett besked, Baylan ett annat. Än knepigare blir det när Thomas Östros inte ens är överens med sig själv:  1 augusti sågade han reflexmässigt Centerpartiets förslag. Några dagar senare bytte han fot totalt och medgav att han delade Centerpartiets bedömning att Vattenfall förköpt sig på kol i Europa och att han också kunde tänka sig en delförsäljning. 

Delförsäljning av utländskt kol kunde däremot inte (v) och Ohly tänka sig. För (v) är det av ideologiska skäl viktigare att staten har makt i bolag som sysslar med apoteks-verksamhet, flyg, eller för den delen energi, än att öppna för de lösningar som ger bäst resultat. Hur de rödgröna ska kunna samlas till en gemensam syn på statens roll i en gemensam ägarpolitik är oklart.

Alliansregeringens klimat- och energiuppgörelse är desto tydligare: Sverige ska ta sig ur fossilberoendet. Hälften förnybar energi 2020 och inga klimatutsläpp 2050. Både klimatet och industrins tillgång till energi säkras. Grunden stärks för internationell konkurrenskraft och fler jobb.

Ett viktigt steg i detta är att utveckla ny och innovativ energi-teknik. Centerpartiets förslag är att sälja en mindre del av Vattenfall och använda 10 miljarder av pengarna till ett spjutspetsbolag – Framtidsenergi AB. Bolaget kommer att ges en enda uppgift: Att tillsammans med privata aktörer investera i framtidens energilösningar och nya gröna jobb i Sverige.

Dessutom satsas medel till riskkapital för utveckling i Norrlands inland som banar väg för en ny generation framgångsrika företag i Sverige istället för brunkolseldning ute i Europa. Samtidigt behåller svenska folket inflytandet över Vattenfall.

Frågan för dagen är vilken rödgrön linje som gäller kring Vattenfalls brunkol: Ohlys, Erikssons, Östros 1 eller Östros 2?
Etiketter: , , , , ,

3 kommentarer

 1. Per Hansson

  Bra analys! De rödgröna är tydligen riktigt oroliga att vi i centern ska återta mittenväljarna eftersom de kastar så mycket sten att deras egna glashus rasat och deras rödgrön röra blottas.

  Hoppas många upptäcker röran och röstar blågrönt!

 2. Birdie

  Du fågelskådare och samhälls sabotör (Botniabanans överklagande)hur går det då med fåglarna?

  Skall du ”döda” dem i vindkraftverk i stället för med tåget?

 3. Lars Weinehall

  Svar till Birdie (2010-08-20 17:08)
  Bäste Birdie:

  Jag har säkert mycket på mitt samvete, men som du ser i spalten till vänster är jag varken fågelskådare eller sabotör.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.