Andreas Jansson (v) och underskottet











Med anledning av min förmiddagsblogg ”Ingen ände på bedrövel(s)en” undrar Andreas Jansson hur jag kan vara så stolt över den ekonomiska politik som både gett sunda statsfinanser och stärkt Sveriges ekonomiska tillväxt?

Andreas har noterat att vändningen kommer starkare än vad som bedömdes i våras, men tror att förklaringen till den positiva utvecklingen är att Alliansen ”säljer ut”!

 

Andreas verkar inte för ett ögonblick sätta in finanskrisen i ett internationellt sammanhang. Eftersom jag gör det, vill jag med några figurer illustrera och svara.

Tittar man på BNP (figur till höger) är det uppenbart att 2009 var ett besvärligt år. Men som bekant ser prognoserna från i fredags mycket ljusare ut.

 

Beträffande budgetunderskottet rapporterade Sveriges Radio att Sverige hade det lägsta underskottet inom EU 2009: 0,5 procent. Förutom Sverige var det bara Danmark, Estland, Finland och Luxemburg som klarade gränsen på max tre procent i underskott i statsfinanserna, medan underskotten i Irland, Grekland, Spanien och Storbritannien, alla var över tio procent.

 

Och tittar man sedan på statens lånebehov, så framgår inte oväntat att staten hade ett ökat lånebehov under finanskrisen, men också det minskas mycket snabbt och snart kan vi fortsätta avbetala på statsskulden.

Det här är exempel på vad jag kallar ”sunda statsfinanser”. Det är inte enkelt, men så här ser det ut!




Etiketter: , , , , , ,

17 kommentarer

 1. Andreas Jansson

  Självklart ska vi ha en sund ekonomi. Min fråga var hur du kunde vara så stolt över den, eran väg dit. Hur ni röjer och plöjer. Ni säljer ut allas våra egendomar, ni förstör arbetstryggheten, ni ökar barnfattigdomen, ni säljer ut skola och vård. etc.

  Allt har sitt pris. Självklart vill jag ha en sund ekonomi i Sverige, men jag tror inte att Sverige behöver se ut som der gör, vi kan komma dit med bra mycket bättre politik.

 2. Lars Weinehall

  Svar till Andreas Jansson (2010-08-22 15:26)
  Apropå ”sälja ut”: Jag tror man ska vara sparsmakad. Men det var exempelvis sunt att staten sålde Vin & Sprit och inkasserade drygt 50 miljarder till statskassan. V&S var ett tveeggat innehav.

  Den relativa barnfattigdomen är komplex, men bekymrar även mig och kräver nog en hel del nytänkande.

  Ekonomin är grunden. Jag betvivlar dock att v ekonomilösningar är de mest sunda.

  Flera viktiga områden har reformerats. Allt blir inte bra direkt. Men får Alliansen 4 år till – och världen inte drabbas av en ny dramatisk finanskris – är det möjligt att justera och reformera vidare.

 3. Bygg Norrbotniabanan nu

  ”Jag betvivlar dock att v ekonomilösningar är de mest sunda.”

  Förklara dina insikter Lars

 4. Lars Weinehall

  Svar till Bygg Norrbotniabanan nu (2010-08-22 21:58)
  I all vänlighet: Jag överlämnar nog åt v att själva förklara hur deras ekonomisktpolitiska lösningar skulle ha gett fart åt svensk ekonomi.

 5. hans

  Sunt att sälja ut vin & sprit säger du. Varför då, undrar jag. Köparen ansåg naturligtvis att man kunde göra en vinst genom att köpa detta. Varför skulle han annars vara intresserad av bolaget? Denna regerin såg bara 50 miljarder till statskassan. Ett kortsiktigt tänkande efter som det i fortsättningen inte genererar pengar till statskassan. Ett kortsiktigt sätt att se till att siffrorna i budgeten inte blev allt för röda. Man kan likna det vid att man säljer bilen och åker taxi. Pengarna räcker ett tag och sedan får man promenera.

 6. hans

  Du skrev tidigare att du tyckte att man hade gått ihop för att klanka på Maud. Du tror det förmodligen inte själv. Se bara på hennes senaste utspel. Sänkt moms på restauranger. Är det en hjärtefråga för centern att dom som ofta har råd att besöka dessa ställen ska gynnas? Maud har verkligen gjort sig förtjänt av den kritik som hon får. En from förhoppning är att hon inte blir kvar efter valet.

 7. Lars Weinehall

  Svar till hans (2010-08-24 16:59)
  Branschen räknar med att halverad restaurangmoms ger ca 15 000 nya jobb. Svarta jobb blir vita. Det tjänar alla på: de anställda får ökad trygghet och staten fler skattekronor. Många äter lunch ute 3-5 dagar i veckan. Med en sänkt restaurangmoms innebär det att man sparar ungefär 200 kronor i månaden och att var tionde lunch blir gratis. Centerpartister äter nog ungefär lika ofta som andra.

 8. Lars Weinehall

  Svar till hans (2010-08-23 19:10)
  Jag tycker att det var knepigt för staten att med den ena handen inkassera stora inkomster via sin spritindustri och sedan med den andra handen vara ansvarig för att möta alkoholriskbruk och missbruk. Därför tycker jag det var sunt att sälja Vin & Sprit AB. Ibland är det särskilt bra att renodla rollerna!

 9. hans

  Ja, allautgiftssänkningar som man själv kan ta del av, tycker man nog är bra. Varför inte sänka momsen då på t.ex när man klipper sig (det gör väl dom flesta). Listan kan göras lång. Jag kan konstatera att detta bara är ännu ett valfläsk, dock inte speciellt bra. Man kunde istället ha utjämnat skatten mellan pensionärer och löntagare och där ökat köpkraften. Tydligen är lite billigare mat på restaurang viktigare än våra pensionärer.

 10. hans

  Jadu Lars- du tycker att det är knepigt att staten skulle ha inkasserat pengar från vin & sprit samtidigt som man skall möta skadorna för alkoholmissbruk. Knepigt kan man tycka men ekonomiskt en olycka. Nu är det ju fritt fram för den privata ägaren att göra reklam för att sälja så mycket som möjligt utan tanke på dom skador som följer. DET tycker jag är knepigt.

 11. Lars Weinehall

  Svar till hans (2010-08-25 14:44)
  Sänkt restaurangmoms bedöms ha särskilt god sysselsättningseffekt och då det många unga som arbetar i branschen, har sänkningen dessutom en intressant profil utifrån dagens särskilt höga ungdomsarbetslöshet.

  Ett ytterligare skäl är måhända att momssänkningen tar bort den inkonsekvens som ligger i att momssatsen idag är 12% om du tar med dig maten hem (take away) medan den är 25% om du äter den på lunchrestaurangen. Men det är knappast nåt huvudskäl.

 12. Lars Weinehall

  Svar till hans (2010-08-25 14:51)
  Jag tror att den rollfördelning som nu finns gör det lättare för staten att agera mot alkoholskador på ett trovärdigt sätt. Beträffande alkoholreklamen så gäller samma regler nu som före försäljningen.

 13. Arbetare

  Det blir bara ännu en subventionerad bransch, som höjer priserna, precis som Rut och Rot.
  Apoteksvarorna har också ökat i pris.
  Bilbesiktning kommer att kosta mer, när privata tar över.
  Förresten kan en vanlig arbetare knappast äta ”ute” 3-5 ggr i veckan. Ej heller en sjuk, handikappad eller arbetslös eller pensionär, ensam mamma eller student, eller den som bor i glesbygd. Jovisst- de som bor o jobbar i city med hyfsat bra lön förstås.
  Heja C ännu ett välriktat förslag!

 14. Lars Weinehall

  Svar till Arbetare (2010-08-25 19:08)
  Utifrån ditt sätt att resonera subventionerar vi idag ’take away’-mat, med sina 12% medan 25% är den ’riktiga’ nivån. Vill du höja den momssatsen?

  Jag kan inte bedöma hur stor del av svenska folket som äter på lunchställen osv, men många är det. Genom sänkt restaurangmoms blir det billigare för alla dem. Därmed fler gäster, och fler anställda, som i sin tur betalar skatt osv osv.

 15. Arbetare

  Det var ett ynkligt svar.
  Mitt sätt att resonera är att C-förslagen är populistiska och spretar.
  Välriktade förslag kommer behövande tillgodo. Det är inte ens en tanke hos C.
  Mitt lilla företag, vid sidan av jobbet, har ännu inte drabbats av subvention. Ska man personligen känna någon av er för att tillgodogöra sig subventioner. Ska det bli som i Ryssland, att korruption genom vänskap lyfter min bransch, eller ska det VARA LIKA FÖR ALLA?

 16. Lars Weinehall

  Svar till Arbetare (2010-08-25 23:15)
  Olika motiv bakom RUT och sänkt restaurangmoms.

  För RUT var ett av motiven att försöka göra svarta jobb vita. Konjunkturinstitutet bedömde svartjobbandet i denna bransch så uttalat att med 10 000 vita jobb skulle staten gå plus. RUT snedvrider ej konkurrensen internt, då hela branschen ingår.

  Restaurangsektorn har redan två olika momssatser. Genom att sänka serveringsdelen till samma nivå som ’take away-delen’ blir villkoren likartade =LIKA FÖR ALLA.

  Bägge förslagen ökar möjligheterna särskilt för unga, långtidsarbetslösa och invandrare, att komma in på arbetsmarknaden.

  Spretigt? Nej!

 17. Fråga från Jörgen

  Sänkt restaurangmoms till en kostnad av 5,6 miljarder kronor. Detta ska ge 8.000 nya helårsjobb, anser man.

  Det är alltså 700.000 kronor per arbetstillfälle och år.

  Använder man istället pengarna till att anställa 8.000 människor direkt skulle det kosta 2,8 miljarder kronor till en månadslön på 22.000 kronor, vilket till råga på allt förmodligen är mer än de skulle tjäna i restaurangbranschen.

  Då uppstår frågan – vart tar de övriga 2,8 miljarder kronorna vägen? Det är alltså inte en retorisk fråga – svar önskas verkligen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.