En rödgrön timme per år?








Har tittat närmare i vänsterpartiernas valmanifest. Redan tidigare stod det klart att man vill avskaffa det RUT-avdrag som idag används av väldigt många och ett ständigt ökande antal äldre. I praktiken betyder därför de rödgrönas förslag att äldre inom äldreomsorgen får bestämma mindre själva. Istället är det kommunen som ska ta över och avgöra vilka som får hemtjänst.

Istället vill de rödgröna att en hemtjänsttimme bara ska kosta ett hundra kronor för alla över 75 år. Och att alla över 75 fritt ska kunna begära den hemtjänst man behöver från den kommunala hemtjänsten. Lockande!

När man sen vänder blad i valmanifestet och kommer till tabellerna och sedan tar del av kompletterande underlag visar det sig att det är 200 miljoner kronor anslagits till denna reform.

Eftersom det finns 545 000 personer över 75 år som inte har hemtjänst idag och en hemtjänsttimme kostar cirka 400 kronor, kan jag i mina uträkningar inte komma fram till annat än att det manifestet utlovar är att varje pensionär ungefär ska få en timme per år!!!!! Jag utgår från 200 000 000 kronor, dividerar dessa med 545 000 pensionärer och får 367 kr/pensionär.

Och då är frågan om är så lockande längre?

Jag misstänker att många äldre över 75 år hellre behåller RUT avdraget och får bestämma själv vem som ska komma och vad som ska göras och att de som behöver hemtjänst hellre behåller Alliansens LOV (=Lag om Valfrihet) dvs rätten att själv välja vem, när och hur.

Etiketter: , , , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.