Fimpa i tid








I veckans nummer av Läkartidningen skriver professor Olle Svensson, ortopedchef vid Norrlands universitetssjukhus, Umeå och hans Uppsalakollega Göran Modin, att rökstopp nära nog halverar risken för komplikationer i samband med kirurgiska/ortopediska ingrepp.

 

Arbetet mot tobak har länge pågått i vårt land, både i form av t.ex. skattepolitik, förebyggande insatser och stöd till rökavvänjning. Och resultaten har varit jämförelsevis goda. Andelen rökare är lågt internationellt sett. Trots det är andelen rökare alltför hög och rökningen skördar ett mycket stort antal dödsfall i Sverige varje år.


I april ifjol stack Olle Svensson ut hakan ordentligt och förklarade att Ortopedkliniken i Umeå inte var berett att göra planerade operationer om inte patienten var rökfri två månader före och också förband sig vara rökfri 2 månader efter operationen.

 

Olle Svensson fick inledningsvis utstå en hel del kritik. Men han stod på sig och hade mycket på fötterna i form av bl.a. vetenskapliga studier från Danmark. Han argumenterade kraftfullt och fick många efterföljare. Idag kan han summera sitt framgångsrika initiativ: Halverad risk för komplikationer.

 

Numera är rökstopp i högsta grad en fråga om patientsäkerhet. Och arbetet att minska rökningen har nått ännu en viktig framgång.








Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.