Pride Umeå

Det var en imponerande Prideparad som tågade genom stan.

I stort sett alla partier utom Kd gav paraden sitt stöd.

I Döbelns Park talade först landshövdingen

Och sen näringsministern. I sitt tal underströk Maud Olofsson att homosexuellas rättigheter stärkts en hel del de senaste åren. Men att det finns mer kvar att göra.

– Det ska vara lika självklart för två förälskade kvinnor eller män att visa sin kärlek öppet som för alla andra. På samma sätt som Pride i Umeå tagit stora steg framåt för vart år som gått hoppas jag att homosexuellas rättigheter fortsätter att stärkas även framöver.

 

 

 

Och tal blandades med proffsig drag show:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketter:

4 kommentarer

  1. Andreas Holmberg

    Jojo, det finns mer kvar att göra, det har Maud rätt i. T.ex. att radera ut könsbegreppen. Vad säger du som läkare om att fullt välbyggda män eller kvinnor påstår att de ”fötts i fel kropp” och begär hormonell/kirurgisk behandling? Jag talar alltså inte om ungdomar med någon missbildning. Och vad säger du om Göran Hägglunds löfte att även folk som fortsätter föda barn får bokföras som män? Hur blir den för jämställdheten viktiga löne- o vårdstatistiken då? Ser politiker inte att kejsaren är naken, när han går i Prideparaden? (Jag gillar att den får hållas, men inte att politiker bara nickar).

  2. Lars Weinehall

    Svar till Andreas Holmberg (2010-09-05 07:19)
    Andreas,
    Den typ av åtgärd, könsbyte, som du nämner är mycket ovanlig och prövas strikt utifrån medicinska och psykosociala bedömningsgrunder. I enskilda fall har det betytt en ny livschans och jag har fullt förtroende för att de bedömningar som görs i samråd mellan professionella och individen ifråga är väl underbyggda.

    Efter många samtal med HBT-personer, inte minst de som jag känner väl sedan länge, är jag övertygad om att politikerna stöd och åtgärder för att garantera alla lika rätt och värde oavsett, varit och är en viktig del i ett modernt samhälle.

  3. Andreas Holmberg

    Tack för svar, Lars! Jo, allas lika rätt och värde är jättebra, liksom med de flesta av 1900-talsreformerna på homoområdet. Just den hormonella/kirurgiska omgörningen även av fullt välbildade mänskor bygger ju dock på tvångsföreställningar, på fixa (KD?-)idéer om hur en ”riktig” pojke resp. flicka ska vara. Att tuffa tjejer el queerfeminister nu ska få registreras som män utan att mista förmågan att föda barn är ur en synvinkel sympatiskt (mindre stympning – lättare att ”byta tillbaka”). Men orden man och kvinna förlorar all innebörd. Queertänkarna jublar men hur går det med vårdstatistiken?

  4. Andreas Holmberg

    Kompletterande uppgifter: Göran Hägglund lovade i hastigt mod att se över könsbytesreglerna eftersom han givits intryck av att det handlade om något slags ”tvångssterilisering” a la 30-talet, vilket det ju inte gör. Ingen kvinna är tvungen att byta kön och sluta föda barn; vill en kvinna föda barn är det väl rimligt att helt enkelt förbli – kvinna. Hägglund tycks nu ha insett det, och både KD och M förhåller sej vid närmare eftertanke skeptiska till ”reformen”. När ska även FP och C med dr Lars Weinehall inse det löjliga i idén med barnafödande ”män” och med ”kvinnor” som även kan bli pappor?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.