Vems är pengarna?





Är det jag som skattebetalare som rår om pengarna innan jag betalat skatten? Eller är det egentligen politikernas pengar som jag får min beskärda del av via lönebeskedet?

 

 

Det kostar mycket pengar att ’driva’ Sverige effektivt. Nu, liksom på Gustav Wasas tid måste skatterna in. Till skillnad från då har stat och kommun numera uppdrag att finansiera välfärdsstatens  verksamheter så att samhälleliga mål uppnås.

 

Men fråga är: Hur ska man tänka om skatter? Mycket av valdebatten har sin utgångspunkt här. Och då är frågan om ”skattebetalarnas pengar” central!

 

I samband med SAAB-affären, när Mona Sahlin var inne på att staten skulle satsa pengar för att köpa bilfabriken, svarade Maud Olofsson tydligt att det inte var ”politikernas” utan ”skattebetalarnas pengar” som Sahlin var beredd att riskera.   

 

Utifrån Mauds liberala synsätt har politikerna fått förtroendet att förvalta skattebetalarnas pengar. Vänstern verkar tänka på ett annat sätt. I dess retorik är lönen från början på nåt sätt politikernas, som i sin allvishet låter medborgarna behålla en del. Efter det att samhället tagit sitt.

 

Utifrån ett liberalt perspektiv innebär skattesänkningar att du själv får behålla mer av det som från början var ditt. I motsats till det rödgröna tänkande, där den löntagare som får sänkt skatt och som därmed behåller mer av de pengar man själv tjänat, på nåt sätt medverkar till en orättfärdig handling mot någon annan.

 

Jag ser inga stora reella skillnader mellan blocken ifråga om att utveckla välfärdens framtida verksamheter. Visserligen är tonläget hög och pajkastningen betydande. Men inte i sak.


Däremot är skillnaderna stora när det gäller ”vems pengarna är”. I den rödgröna världen blir därför lösningen att beskatta medborgarna hårdare.

Medan det med ett liberalt tänkande är klokare att låta individen behålla mer och själv bestämma mer, att stimulera företagsamhet skattevägen och på det sättet öka antalet jobb.

 

Det är därför som Centerpartiet hittills i regeringsställning så starkt profilerat sig på att förbättra företagandet villkor, och presenterar en rad förslag för ytterligare företagsamhet för de kommande fyra åren!

 

Det är också därför som Centerpartiet utarbetade Alliansmodellen för att via jobbskatteavdrag sänka skatterna, just profilerad på att ge störst effekt för låg och medelinkomsttagare.  

 




Etiketter: , , , , ,

5 kommentarer

  1. Håkan

    Intressant resonemang Lars. Skillnaderna är inte alltid så stora mellan de politiska blocken. Men i enstaka frågor kan ju konsekvenserna bli oerhört stora om man har olika perspektiv på vad som är eller får vara enskilt eller kollektiv egendom. Ibland blir man så trött på den förskräckelse och misstänksamhet man från vänsterns sida betraktar privat ägande. Ett mycket intressant lokalt åskådningsexempel är ju stugorna vid Nydalasjön, där denna misstro lagt en död hand över detta fina område under lång tid. Alla värnar området men vänstern missar att ta tillvara de enskilda engagemanget.

  2. Lars Weinehall

    Svar till Håkan (2010-09-05 21:39)
    Det är en rejäl utmaning för dig på väg in i kommunfullmäktige att föra denna debatt. Det handlar både om intäkts- och utgiftssidan. För skatternas del har jag länge förundrats över slagsidan och obalansen mellan intresset att diskutera vad man ska använda pengarna till jämfört med hur vi kan bära oss åt för att stimulera fler småföretag så att fler får jobb och kan betala skatt osv.

    Fortsätt den diskussionen i fullmäktige!

  3. Lars Weinehall

    Svar till Eva Maaherra Lövheim (2010-09-05 23:16)
    Det är en rejäl utmaning för dig på väg in i kommunfullmäktige att föra denna debatt. Det handlar både om intäkts- och utgiftssidan. För skatternas del har jag länge förundrats över slagsidan och obalansen mellan intresset att diskutera vad man ska använda pengarna till jämfört med hur vi kan bära oss åt för att stimulera fler småföretag så att fler får jobb och kan betala skatt osv.

    Fortsätt den diskussionen i fullmäktige!

  4. Lars Weinehall

    Svar till Håkan (2010-09-05 21:39)
    Håkan,
    Det blev strul så svaret till Eva hamnade hos dig.

    Inom alliansen finns en modernare ödmjukare inställning till den enskildes frihet och den betydelsefulla roll som enskilda i samverkan har för att vårda och ta ansvar. På samma sätt som detta reglerats i byar i de flesta fall på ett smidigt sätt, hade givetvis kloka överenskommelser kunnat träffas när det gäller exemplet Nydala.

    Denna misstänksamhet mot den enskildes ansvar och förmåga har präglat svenskt samhällsliv i decennier. Nu senast genom att rödgröna vill att kommunen och inte de äldre ska bestämma över val av hemtjänst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.