Ungt företagande

 

Den stora frågan i valrörelsen handlar om vem som har den bästa politiken för att fler ska få jobb. Centerpartiet har ett batteri av förslag för att fler ska kunna känna jobbtrygghet, gemenskap och få en egen lön. Och en vass och offensiv politik för fler företag. Jobben trillar inte ned från himlen utan det är trots allt företagen som anställer.

Alliansen har genomfört ett stort antal reformer för att göra det enklare, roligare och lönsammare att vara företagare. Den sociala tryggheten har förstärkts. Nu får även unga från 20 år och uppåt stöd för att starta företag. Kostnaden har sänkts för unga att driva företag genom halverad egenavgift. Kostnaderna för att anställa människor har sänkt med totalt 28 miljarder.

Vänstern pratar ofta som om det bara finns en viss mängd jobb att fördela. Många av deras företrädare argumenterar dessutom för att stänga gränserna så att färre kommer till vårt land för att jobba. Men stänger man gränserna innebär det att man också stänger gränserna för idéer – företagsidéer som kan leda till fler företag och nya jobb i Sverige.

Det finns en stor potential hos dagens ungdomar att bli de bästa företagarna någonsin. På så sätt kan fler skapa sitt eget arbete och i förlängningen anställa andra. Ung företagsamhet har exempelvis haft ett rekordår. 16 procent i varje årskull driver detta läsår ett företag. Nästan en fjärdedel av dessa driver ett företag tio år senare och sysselsätter tre till fyra personer. Det kraftfulla potential vill ci ta tillvara.

Jobbet skapar gemenskap, tillhörighet och egen försörjning. I Centerpartiets och Alliansens Sverige är det hälften så dyrt att anställa en person som är under 26 år. Anställs en arbetslös ungdom är arbetsgivaravgiften helt borttagen. Därmed har fler arbetsgivare har råd att anställa fler unga, vilket betyder lägre ungdomsarbetslöshet.

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.