Förklaring – inte bortförklaring

Det har snart gått en vecka sen valdagen. Själv befinner jag mig i Accra, Ghana, för att delta i ett internationellt forskarmöte kring hälsovillkor i låg- och medelinkomstländer i främst Asien och Afrika. Jag hoppas kunna skriva mer om detta möte i kommande bloggar.

Men just nu lite funderingar över valrörelsen och valresultatet. Jag ser på VK-bloggen att Holmlund är igång med samma typ av kommentarer och måttfulla självkritik som före valet.

Trots att socialdemokraterna sedan 2002 förlorat nära 25% av sina väljare, gått ner från ca 40 till drygt 30% på åtta år, och nått historiskt låga nivåer, låter det på Holmlund som om sossarna vann valet. Sedan 2002 har för övrigt fp minskat med 6,2% och Kd med 3,3% medan moderaterna ökat med imponerande 14,8% under samma tid.

De regionala skillnaderna är stora. Medan socialdemokraterna förlorat stort i Syd- o Mellansverige inklusive Stockholm, har man lyckats bättre i norr. För centerpartiet är det tvärtom: Centern ökade i Stockholm, gjorde mindre förluster i flera av Syd- och Mellansveriges valkretsa, men minskade rejält i norr och på Gotland.

Givetvis var Centerpartiets valresultat i Västerbotten en stor besvikelse. 1998 fick partiet 6,6% i Västerbotten. 2010 blev det 7.4%.

1994 gjorde Centerpartiet också ett bedrövligt val i länet. Nedgången blev 3,2 % – största nedgången i i landet för centern del. Då symboliserade arbetsmarknadsminister Börje Hörnlund både Centerpartiet i Norrland och Västerbotten. Börje drabbades av en mycket stor del av den politiska Norrlandskritik mot Bildt-regeringen som oppositionen (=s) då kunde uppbringa. Den minnesgode kommer säkert ihåg hur psalmerna gick. Maud Olofsson har allt sedan hon tillträdde som minister hösten 2006 utsatts för motsvarande kanonad av kritik från oppositionen och dess media i Norrland i allmänhet och i Västerbotten i synnerhet. Lite pittoreskt måhända att Börje Hörnlund denna gång lät sig förvandlas till ombud i motsvarande negativa doakör som han själv drabbades av 1994!.

Det här länge funnits lite mer generella grundläggande värderingsskillnader mellan norrlänningar och sydlänningar när det gäller det allmännas roll visavi individen. Medan den socialdemokratiska retoriken länge slagit mycket starkare an i Norra Sverige, hörsammas ett mer liberalt förhållningssätt mycket starkare i Syd- och Mellansverige.

Norrland har de senaste 30-åren känt av konsekvenserna av den socialdemokratiska cdentraliseringspolitiken. Visserligen har människor uppskattat dess välfärdsbidrag, men ser man till befolkningsutveckling, serviceutveckling, företagande och egenförsörjning, så är spiralen mycket negativ.

Det Maud Olofsson och centerpartiet argumenterade för i årets valrörelse var främst jobb, entreprenörskap och företagande. Maud vidareförmedlade den erfarenhet som många, många småföretag redovisat kring behovet av att modernisera arbetsrätten så att den också medverkar till att utveckla småföretagen. Hon har pekade på att det på sikt gynnar företagande och sysselsättning om det offentliga öppnar upp och stimulerar till entreprenörskap också inom välfärdssektorn.

Maud kämpade för RUT för att det var ett exempel på en utvecklad tjänstsektor med stora spinn-off-effekter. Hon var med och drev fram den största vindkraftssatsningen någonsin – Markbygden i Piteå. Hon lyckades också övertyga sina regeringskollegor om den storsatsning i form av 2 miljarder i riskkapital till Norrlands Inland som presenterades i Alliansen valmanifest, och som blir tillgängligt redan 2011.

Hon ville förändra näringspolitiken, utveckla entreprenadskap och småföretagande inte minst i Norra Sverige. Och möta den avfolkningspolitik som drabbat främst inlandet under mångåriga socialdemokratiska maktinnehav.

Men i valrörelsen blev hon och Centerpartiet mest en slagpåse i sossepropagandan: ”högerpolitik”, ”storstadspolitik”, ”Stureplanspolitik”, ”övergett landsbygden”, ”arbetarfientligt”. Jag, det var ingen hejd på invektiven.

Jag skriver detta för att försöka förklara. Inte bortförklara. Det är uppenbart att vi Centerpartister i länet inte klarade denna debatt. Sossarna tog hem den. Men kanske blev det en pyrru(s)seger.

Socialdemokraterna har ännu inte visat sin färdriktning för att exempelvis möta Inlandets utmaningar: Däremot vet vi att Centerpartiet kommer igen 2014 – och då kan utgången bli en helt annan!  

Etiketter: ,

4 kommentarer

 1. Mattias Eriksson

  kanske har centern övergivit sina kärnväljare?? från att ha varit ett landsortsparti är centern nu ett storstadsparti.
  Jag kommer aldrig rösta på centern MEN utifrån vad man hör från borgerliga väljare så tror jag Maud gräver centerns grav.

 2. Lennart

  Jag tror du ger sossarna för stor makt, när du ger dem (en del av skulden) till Centerns misslyckade val.
  Ska Centern komma till rätt med sina problem får de koncentrera sig på att förändra det de kan förändra – sin egen politik och sin egen partiledare.
  Problemet är förstås att ett parti inte kan förändra sig hur mycket som helst. Resan från Bondeförbundet till Stureplanscentern har varit lång, och resan från ett mittenparti till ett parti till höger om högern minst lika lång.

 3. Lars Weinehall

  Lennart,

  Alla partier förnyas. Tar in en ny verklighet, försöker tillämpa detta. Och gör nya strategiska överväganden: Hur kan vi agera för att nå det man vill åstadkomma? Därför bildade vi Alliansen.

  C har en politik för hela landet. När vi mest konkretiserade för småorterna var det tyst. När vi driver frågor saker som passar storstan (om det nu längre finns såna), påstås att vi övergett landsbygden och blitt ’Stureplanare’.

  Jag tror inte att Centerpartiet det enda parti som inte väljarna accepterar ska finnas i hela Sverige!

  Sen når man förstås större eller mindre framgång…

 4. Lars Weinehall

  Svar till Mattias Eriksson (2010-09-26 07:38)
  Mattias,

  En och annan har säkert lämnat C för att man trott att C blitt ”storstadsparti”. Hade man tittat närmare hade man kanske insett att det låg mycken ”anti-centerpropaganda” bakom. Då hade man kanske också funnit att det Maud och C står bakom och Alliansen genomför, typ
  – satsning på småföretagande,
  – entreprenörskap,
  – trygghetspaket för småföretagare
  – storsatsning på bioenergi och vindkraft,
  – liksom jättesatsningen i form av 2 miljarder till företagsinvesteringar i Norrlands inland och hundratals fler reformer.passar himla bra i norr.

  Innan 2014 kommer man att veta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.